Vizart

Ivana Rod za Sketchbook Station: Refleksija emocija u svijetu mrlja i linija

Foto: Antanas Štrimaitis
Vrijeme čitanja: 3 minute

Da je Sketchbook Station projekt u organizaciji udruge Prizma objedinio vrlo kvalitetne i raznolike umjetnike potvrđuje nakon Dajane Radoš, Martina Frljića i autorica Ivana Rod.

Rođena 1989. godine u Zagrebu, Ivana Rod diplomirala je primijenjenu grafiku u klasi izvanrednog profesora Svjetlana Junakovića 2014. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Dobitnica je nekoliko pohvala i priznanja za svoj rad od kojih rado ističe nagrade “1st International Biennal of Drawing” u Bugarskoj te “1st International Triennial of Student Drawing” u Poljskoj zato što je upravo crtež njezin primarni medij istraživanja.

Foto: Ivana Rod

No, obrnimo proces i krenimo od aktivnosti kojima se Ivana bavi u svoje slobodno vrijeme. Iako se naizgled čine trivijalnima, upravo takve informacije pružaju najcjelovitiju sliku osobnosti pojedinca. Vođena geslom “Život je prekratak da bi nam bilo dosadno” Ivana svaki trenutak koristi za učenje o sebi i drugima. Voli putovati, voziti bicikl, čitati knjige i boraviti u prirodi. Raduje se druženju s pozitivnim ljudima, ali potrebno joj je i vrijeme mira i tišine u kojem se posvećuje umjetničkom stvaralaštvu. Cijeni i poštuje ambiciozne i kreativne ljude, te umjetnike koji usprkos svim životnim preprekama predano slijede vlastitu umjetničku vokaciju kontinuirano radeći na sebi kao osobi i kao umjetniku. Svakodnevni život i društvo u kojem živi bitno utječu na njezin rad jer propitujući sebe i društvo kojem pripada istovremeno ispituje i vlastite granice.

Foto: Ivana Rod

Stvaralački proces Ivane Rod često je baziran na čistoj intuiciji. Njezine crteže karakteriziraju slojevi i preklapanja koja nerijetko završe spontanim i neočekivanim izgledom. Ekspresivnost osebujnog rukopisa autorice sadržana je u ritmu mrlja i oblika nastajućih, nestajućih, definiranih i tek naslućujućih formi. Spontanost u realizaciji crteža biva zamijenjena pomnom razradom ideje prilikom izrade umjetničkih knjiga. Pristup i način stvaranja ovisi o pojedinom radu, pa tako za crteže na papiru Ivana najčešće koristi grafitnu olovku, tuš, olovke u boji i akril, dok umjetničke knjige definira spoj digitalnih grafika u kombinaciji s ostalim grafičkim tehnikama, tek s pokojim crtežom.

Foto: Ivana Rod

Rad Space Between Us koji je Ivanin doprinos Sketchbook Station mapi obiluje karakterističnim slojevima, preklapanjima i pretapanjima. Mrlja i linija osnovni su gradivni elementi, dok višeslojna, sadržajno i ritmički bogata kompozicija uvodi promatrača u svijet ekspresije i granične nepredmetnosti. Energične linije na pojedinim mjestima pretvaraju se u mrlje, a svijetli uplivi boje prkose dominantnom crnilu. Detaljnim opisom konstruktivnih elemenata nastojali smo vas potaknuti na vizualizaciju samog djela, no da biste od umjetnice čuli nešto više o samoj temi rada morat ćete pričekati do otvorenja izložbe.

Primjenom različitih tehnika i eksperimentiranjem Ivana Rod istražuje moguće pravce budućeg djelovanja. Refleksija emocija sadržana u svakom radu način je na koji ova mlada umjetnica komunicira sa svijetom. Stvaralački proces ekvivalent je duhovnom ispunjenju, ostavljajući pritom um otvorenim za nova iskustva i pozitivne promjene. Smatrate li i vi da umjetnost može bitno utjecati na vaš život i na koji način?

Više informacija o radu Ivane Rod možete saznati na sljedećoj stranici.

Autorica teksta za potrebe projekta je povjesničarka umjetnosti i slovakistkinja, muzeologinja, te kustosica i urednica internetskog portala o umjetnosti PerceiveArt Sonja Švec Španjol.

Be social

Komentari