novo u kinu
29. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 2 minute Povratak Poa, pande koja ne oprašta kung-fu te nova suradnja Godzille i Konga, vječitih rivala koji su u stvarnom životu dobri kolege, obilježit će ovaj filmski mjesec.

22. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 14 minute Stiže nam Dora, a naši Eva Juraški, Helena Kezerić i Patrik Horvat raspisali su dojmove oko natjecateljskih pjesama uoči prvog polufinala.

Vizart

Tihana Karlović za Sketchbook Station: Intimni univerzum zasnovan na dijalogu elemenata

tihana karlović
Foto: Antanas Štrimaitis
Vrijeme čitanja: 3 minute

Sljedeća umjetnica koju predstavljamo u nizu autora sudionika umjetničkog projekta Sketchbook Station u organizaciji udruge Prizma živi i radi na relaciji Rijeka – Gorski kotar. Uzimajući najbolje od oba svijeta Tihana Karlović stvara inspirirana ljepotom, suptilnošću i bogatstvom prirode koja ju okružuje.

Dvojnost prati i njezino obrazovanje. Rođena u Rijeci 1985. godine, Tihana Karlović 2010. godine diplomirala je područni studij Teologije u Rijeci na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i stekla zvanje magistrice teologije, dok je na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci diplomirala 2011. godine studij Likovne pedagogije, smjer grafika. Tihana je završila i jednogodišnji poslijediplomski studij Interdisciplinarne grafike na Akademiji likovnih umjetnosti u Wroclawu u Poljskoj. Izlagala je na više izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu.

Foto: Tihana Karlović

Umjetničko stvaralaštvo Tihane Karlović karakterizira splet različitih utjecaja. U svom radu primjenjuje istočni i zapadni način izrade grafike, od čega je estetski dominantan utjecaj mokuhange, tj. japanskog drvoreza, dok je s filozofskog gledišta umjetničko djelovanje autorice pod snažnim utjecajem skolastičkog i biblijskog načina promišljanja čovjeka kao sukreatora.

U svom radu Tihana Karlović fokusirana je na istraživanje onoga što se nalazi iza kreacije. Svi segmenti koje na prvu najmanje percipiramo, ili možda uopće ne zamjećujemo, mogu postati najintrigantniji vizualni element rada. Umjetnica grafike perforira, reže i otiskuje sa više različitih matrica u različitim bojama i na različitim papirima što joj omogućuje istraživanje i praćenje promjena unutar planova, perforacija, igre sjena i svjetla koje prodiru kroz transparentan papir i otvore, te tako utječu na cjelokupni doživljaj rada. Završni rad predstavlja intimni univerzum zasnovan na dijalogu elemenata koji, ovisno o percepciji promatrača, mogu biti vidljivi ili skriveni, odnosno u sjeni ili obasjani svjetlošću.

Foto: Tihana Karlović

Istraživanje područja koje se nalazi “iza” omogućuje spoznaju izvora same kreativnosti. Tihana Karlović u svojem radu prepušta intuiciji da ju spontano vodi u kreaciji, te na taj način dopušta da bude iznenađena mogućnostima koje se otvaraju prilikom samog stvaralačkog procesa. Istraživanje je utemeljeno na odrazu prirode koja izravno korespondira s njezinim najosobnijim iskustvom.

Osnova rada Tihane Karlović je crtež, a mediji u kojem je on interpretiran su grafika i umjetnička knjiga. Autorica veliku važnost polaže u samu umjetničku priču kojoj je imperativ iskrenost, a često je odraz emocionalnih stanja i promjena same umjetnice. Tihana u svom radu koristi široku paletu crtačkih alata poput različitih kistova, nožića za rezanje drvoreza i linoreza, raznovrsnih igli za crtanje i šivanje knjiga, preša za otiskivanje, kosti za savijanje papira i ravnala, a pri samoj izradi grafike primat daje manje toksičnim grafičkim tehnikama poput slijepog tiska i japanskog drvoreza.

Foto: Tihana Karlović

Rad koji je Tihana Karlović napravila za Sketchbook Station mapu izuzetno je osobne naravi. Riječ je o prvom crtežu koji je umjetnica napravila nakon što je rodila svoje prvo dijete. Cijeli novi svijet preplavljen emocijama utkan je u Tihanin rad koji je stvarala držeći dijete u naručju. Umjetnica čiji je dosadašnji opus bio ispunjen iskrenim emocijama, ljepotom života i prirode s primarnom idejom poticanja moralne i vizualne ljepote, sada je obogaćen novom dimenzijom percepcije svijeta. Dvostrani crtež izrađen u kombiniranoj tehnici rapidografa, kolaža i drvoreza refleksija je trenutnih osjećaja autorice. Dvostranost izražava podvojenost između ljubavi i ljepote, te straha i uzbuđenja zbog novog i neočekivanog koje tek dolazi. Ovaj poseban rad moći ćete vidjeti na završnoj izložbi projekta Sketchbook Station. U međuvremenu vas pozivamo da promislite koji su ključni događaji i na koji način promijenili vaše živote.

Više o radu Tihane Karlović možete saznati na njezinoj stranici.

Autorica teksta za potrebe projekta je povjesničarka umjetnosti i slovakistkinja, muzeologinja, te kustosica i urednica internetskog portala o umjetnosti PerceiveArt Sonja Švec Španjol.

Be social

Komentari