novo u kinu
29. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 2 minute Povratak Poa, pande koja ne oprašta kung-fu te nova suradnja Godzille i Konga, vječitih rivala koji su u stvarnom životu dobri kolege, obilježit će ovaj filmski mjesec.

22. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 14 minute Stiže nam Dora, a naši Eva Juraški, Helena Kezerić i Patrik Horvat raspisali su dojmove oko natjecateljskih pjesama uoči prvog polufinala.

Vizart

Dojmljivi ručni radovi na Izložbi namještaja TDZG-a

Foto: Katarina Sapina
Vrijeme čitanja: 3 minute

U utorak, 9. svibnja, otvoren je jedini dizajn festival u Hrvatskoj, Tjedan dizajna Zagreb. Na više od pedeset lokacija partnera održano je pedesetak događanja poput izložbi, panela, radionica, prezentacija, pop-up trgovine i koncerata. Dvije glavne lokacije TDZG-a su Lauba i Dizajn Park, koji se nalazi neposredno kraj Laube. Ostale lokacije u gradu označene su pinom #tdzg Partner lokacija. TDZG prošle je godine posjetilo više od 18 tisuća ljudi, a ove godine je ta brojka još i viša. Festival se bliži kraju, a mi smo izdvojili one dijelove s glavnog događanja u Laubi, podijeljenog na više sekcija. U nastavku donosimo po jedan primjer iz tri nama najzanimljivije sekcije – Izložbe namještaja, ZzID te izložbe Nelagoda Katerine Kamprani.

TDZG – Izložba namještaja

Glavni stroj za proizvodnju u tvornici Artisan su ruke njihovih majstora, koji vizije dizajnera pretvaraju u jedinstveni ručni rad. Njihov namještaj predstavljen na Izložbi namještaja odlikovao se vrhunskom kvalitetom. Dizajn je minimalistički, zaobljenih linija. Površine su glatke, a monotonija drveta razbijena je uz dodatak boje. Postignuto je ono što samo ruke majstora mogu – unikatnost. Upravo to svaki dom i treba. Iz Artisana kažu kako proizvode namještaj za ljude koji dijele njihovu strast prema drvetu. S obzirom na to da ova bosanskohercegovačka stolarija namještaj proizvodi 50 godina, ne sumnjamo u njihovo poznavanje tajnog recepta obrade drveta koji pristaje baš svakom domu.

tdzg
Foto: Katarina Sapina
Woodesign – JM

U prostoru Zajednice za industrijski dizajn (ZzID) uočili smo poseban namještaj, namještaj s pričom. Stolovi Woodesigna – JM uistinu jesu takvi. Iako svaki ručno rađeni predmet upija energiju onoga koji ga radi, ovi stolovi odišu još posebnijom energijom. Stolovi su unikatni, ali to nije njihova najzanimljivija karakteristika. Oblik stola odredila je rijeka. Tako, na primjer, postoji stol čiji je oblik inspirirala rijeka Krka. Iz prirode su uzeli dio rijeke Krke, između Roškog slapa i Visovačkog jezera. Taj dio bio je glavna inspiracija dizajneru prilikom osmišljavanja stola koji podsjeća na rijeku i obalu. Oblikovano kaljeno staklo predstavlja rijeku koja teče orahovinom. Osim naših rijeka, kao inspiracija su poslužile i svjetske rijeke poput Tigrisa, Lene ili Madeire.

tdzg
Foto: Katarina Sapina
Nelagoda

U kutu Laube smjestila se izložba čudnih i vrlo frustrirajućih predmeta. Za taj nelagodan projekt zaslužna je dizajnerica Katerina Kamprani, koja se na Tjednu dizajna Zagreb predstavila linijom svakodnevnih predmeta u nesvakodnevnom dizajnu. Ti predmeti su nasljednici onoga čime se koristimo svakodnevno, ali ovoga puta na drugačiji način. Predmeti su, kako samo ime izložbe kaže, nelagodni. Teško ih je koristiti i besmisleni su, ali su upotrebljivi. Svaki predmet je dizajniran kako bi potaknuo publiku da razmisli o stvarima s kojima se susreće svaki dan, a nikada se ne zapita zašto taj predmet ima baš takav oblik. Kamprani preoblikuje jednostavne predmete, ali joj ideje ne padaju na pamet tako lako. Posebice se mučila s alternativom žlice.

tdzg
Foto: Katarina Sapina

Ako još uvijek niste posjetili TDZG, imate vremena još samo danas. Tjedan dizajna Zagreb svoja vrata zatvara, 14. svibnja, nakon dodjele nagrada u 17 sati.  Ulaz u Laubu naplaćuje se 10 kuna.


Be social
Što misliš o ovoj izložbi?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari