Vizart

U kakvom su odnosu vizualna umjetnost i glazba?

vizualna umjetnost
Foto: Pinterest.com/pin
Vrijeme čitanja: 5 minute

Interakcija između vizualne umjetnosti i glazbe oduvijek je prisutna. Primjerice, uzmimo za primjer samo ekspresionista Jacksona Pollocka i kubista Stuarta Davisa. Oni su otvoreno grlili jazz koji je imao veliki utjecaj na njihovo stvaralaštvo. Ipak, jedan od najpoznatijih primjera povezanosti glazbe i umjetnosti je Andy Warhol koji je bio pod dubokim utjecajem bendova poput Velvet Underground i The Rolling Stonesa. Utjecaj je bio toliki da je 1956. godine Warhol postao menadžer Velvet Undergrounda.

Čak i kada likovna umjetnost i glazba znatnije ne utječu jedno na drugo, one mogu dijeliti apstraktne kvalitete, bez izravne komunikacije. Budući da glazba i vizualna umjetnost zauzimaju određeno mjesto i vrijeme, one često dijele iste vanjske utjecaje. Ovi utjecaji mogu biti društvene inspiracije poput političkih pokreta ili kulturnih inovacija te tehnološki razvoj, odnosno pokretanje masovne proizvodnje.

Osim što često imaju iste muze, vizualna umjetnost i glazba povezani su i sa stilskim pokretima, a neki od njih su manirizam, klasicizam, romantizam, impresionizam, poeintlizam i minimalizam. Općenito, glazbeni i vizualni umjetnički pokreti istog imena dijele isto vremensko razdoblje. Međutim, neki vremenski odvojeni glazbeni i umjetnički pokreti dijele slična apstraktna obilježja. Jedan od takvih pokreta je manirizam. Izraz manirizam se u umjetnosti odnosi na umjetnički stil u 16. stoljeću, a u glazbi se prepoznaje prije 200-tinjak godina. Pokreti dijele apstraktnu kvalitetu intenzivnog izobličenja. U vizualnoj umjetnosti je to Parmigianino, a u glazbi Baude Corider.

Postoje paralele i u terminologiji poput teksture, ravnoteže, oblika, linije i sklada. Iako su ove zajedničke kvalitete slične u apstraktnom obliku, kvantificiranje tih svojstava može uspostaviti izravniju vezu između dvije umjetnosti i pomoći nam da shvatimo u kojoj mjeri utječu jedna na drugu. Iako o ovome ne postoje mnoga istraživanja, odavno postoji dokaz da glazba i vizualna umjetnost imaju međusoban utjecaj. U nastavku teksta izdvojili smo nekoliko primjera takvog utjecaja.

James Turrell i Drake

Iako Drake nikada nije u potpunosti priznao kako je rad Jamesa Turrella imao utjecaj na njegov osobni rad, u spotu Hotline Bling to je uočljivo. Drake se u spotu koristio svjetlosnim instalacijama baš poput onih Jamesa Turrella. Umjetnik Turrell cinično je izjavio kako mu je drago što je bio inspiracija Drakeu, ali da ni na bilo koji način nije izravno uključen u nastajanje navedenog spota.

vizualna umjetnost
Foto: Pinterest.com/pin
Vanessa Beecroft i Kanye West

Kad je razmišljao o idejama za The Yeezus Tour, Kanye West je rekao da je bio inspiriran svijetom kojemu dolazi kraj, s eksplozijama, vatrom, planinama i maskiranim stvorenjima. West se obratio slavljenoj konceptualnoj umjetnici Vanessi Beecroft kako bi radila kao umjetnički direktor turneje. Dvojac je prethodno radio na nekoliko projekata, uključujući Kanyeov kratki film Runway.

vizualna umjetnost
Foto: Pinterest.com/pin
Jeff Koons i Lady Gaga

Jeff Koons, koji je jedan od najskupljih živućih američkih umjetnika, dizajnirao je cover albuma Artpop glazbenice Lady Gage. Osim toga, napravio je i skulpturu te seriju odjeće pri puštanju u prodaju Gaginog trećeg studijskog albuma.

vizualna umjetnost
Foto: Pinterest.com/pin
Takashi Murakami i Pharell Williams

Pharrell se udružio sa slavnim japanskim umjetnikom Takashom Murakamijem za spot It Girl. Animirana epska epizoda odvija se unutar japanske videoigrice, a Pharrell se pretvara u anime lik u potrazi za svojom djevojkom. Pharell i Murakami su već ranije surađivali. Obojica imaju afinitet za sličan pop stil, dizajn i paletu boja.

vizualna umjetnost
Foto: Pinterest.com/pin
Roger Ballen i Die Antwoord

Ninja i Yolandi Visser iz Die Antwoorda odlučili su pokrenuti bend nakon što su vidjeli fotografije Rogera Ballena. Rekli su kako nikada nisu vidjeli fotografije koje su ih ispunile takvim nasilnim uzbuđenjem. Fotografije su im fascinantne, uznemirujuće i drugačije. Izjavili su i kako to nisu bile obične fotografije. Bili su vrlo složeni nadrealni umjetnički radovi baš poput onih Salvadora Dalija, Hieronymousa Boscha i Luciana Freuda. Glazbenicima i umjetniku bilo je prirodno surađivati, a rezultat je spot za pjesmu I Fink You Freeky. Ballenove fotografije tako su zaživjele.

vizualna umjetnost
Foto: Pinterest.com/pin

Osim što vizualna umjetnost utječe na glazbu, isto tako i glazba utječe na vizualnu umjetnost. Takvih umjetnika je mnogo, a mi smo vam izdvojili sljedeće.

Jeremyville i Bon Iver

Justin Vernon iz Bon Ivera proveo je zimu u očevoj kabini u Wisconsinu, na sjeveru države u šumi, oporavljajući se od bolesti. Ondje je napisao veći dio prvog albuma. Etika nezavisnosti i njegova jedinstvena vizija privukla je umjetnika Jeremyvilla toj glazbi. Umjetnik je izjavio kako imaju sličan način rada. Rade u samoći, sa svojim sketchbookom kasno noću, slušajući glazbu. Jeremyville je htio izvući trenutak onih Wisconsinovih šuma i pokušati izazvati osjećaj te zime i Vernona u kabini pokušavajući nekako pronaći put. Jeremyville napravio je ilustraciju pjesme Skinny Love.

vizualna umjetnost
Foto: Pinterest.com/pin
Ted Carpenter i The Tallest Man on Earth

Carpenterova inspiracija za kreiranje postera za pjesmu A Field of Birds za cilj je imala postići istu poruku kakvu je htio postići sam glazbenik. Glazbenike upoznaje preko tekstova i nota koje upotrebljava svakodnevno. Korištenje elemenata poput boje, oblika i tipografije su umjetnikovi načini prikazivanja benda ili pjesme. A Field of Birds je vrlo inspirativna, snažna i nadahnjujuća pjesma, kaže umjetnik. Htio je zadržati takav osjećaj i na posteru.

vizualna umjetnost
Foto: Pinterest.com/pin
Toby Triumph i Iron & Wine

Toby Triumph kreirao je poster za pjesmu The Trapeze Swinger. Plakat predstavlja različite faze u životu osobe. Ljudi i mjesta koji nas okružuju mijenjaju se kao poglavlja u knjizi i postaju dio duboke memorije, a mi kao osobe možemo ostati isti. Izjavio je i kako je htio da slika zahvati ta razmišljanja i razmišljanja reflektirana u toj pjesmi.

vizualna umjetnost
Foto: Pinterest.com/pin
Genevieve Gauckler i Bloc Party

„Teško mi je objasniti proces nastajanja ovog rada. Budući da je intuicija obično moj glavni alat za izlaganje idejama, a i zato što je riječ o glazbi. Stvarno je teško staviti riječi na glazbu, nisam naviknuta na to! Prvo slušam pjesmu i budući da ne razumijem engleski vrlo dobro, čitam tekstove. Ono što volim s Bloc Partyjem je to što su to sasvim sofisticirani tekstovi. Glazba je stvarno učinkovita, jednostavna, sirova i volim njihovu energiju i jednostavnost. Dok sam slušala pjesmu i čitala stihove, zamislila sam kako bi glavna boja trebala biti siva s nekim svjetlijim tonovima. Htjela sam koristiti fotografije umjesto grafika kako bi više nalikovalo djelu za odrasle. Ostalo je samo osjećaj, nisam previše konceptualizirala taj proces. Ostavljam puno mjesta za osjećaj i priliku! “, izjavila je umjetnica u svrhu predstavljanja rada za pjesmu Bloc Partyja Helicopter.

vizualna umjetnost
Foto: Pinterest.com/pin
Be social

Komentari