Film

Što možete pogledati na ovogodišnjem ArteKino festivalu?

Foto: ArteKino press
Vrijeme čitanja: 6 minute

Započeo je drugi ArteKino festival – besplatni online festival nezavisnog europskog filma koji na svojoj online platformi prikazuje izbor od deset filmova u četrdeset pet država uz titlove na četirima jezicima – engleskom, španjolskom, francuskom i njemačkom. Iako je festival za sve besplatan, podsjećamo da je broj ulaznica ograničen te da se Ziherovi čitatelji mogu prijaviti za sudjelovanje putem posebno kreirane stranice prije 4. prosinca, a dobitnici ulaznica bit će proglašeni 6. prosinca. Gledatelji mogu pogledati filmove do 17. prosinca 2017. godine. Detaljnije informacije o ArteKinu možete pronaći na ovom linku, a u nastavku donosimo pregled filmova i autora koji će se prikazivati na ovogodišnjem festivalu.

Chevalier, Athina Rachel Tsangari

Grčka / 105 min

Usred Egejskog mora, na luksuznoj jahti, šestorica muškaraca na ribolovnom izletu odluči igrati igru. Tijekom te igre, stvari će se uspoređivati i mjeriti. Pjesme će se kasapiti, krv će se testirati. Prijatelji će postati suparnici, a suparnici će postati gladni. No na kraju putovanja, kada igra završi, onaj koji pobjedi bit će najbolji od svih. On će na svom malom prstu nositi prsten s pobjedničkim znakom: “Chevalier“.

Festivali: Locarno Festival, Toronto IFF, IFF Rotterdam, SXSQ, BFI London IFF (Nagrada za najbolji film), Sarajevo IFF (Nagrada za najbolji film), Cartagena FF (Nagrada za najbolji film), Thessaloniki FF (Nagrada publike), Göteborg FF, New York FF, Hamburg FF, San Francisco IFF i 30 drugih.

O redateljici: Njen dugometražni film Attenberg premijerno je prikazan u konkurenciji na Venecijanskom filmskom festivalu 2010. godine gdje je osvojio Coppa Volpi nagradu za najbolju žensku ulogu Ariane Labed. Tsangari je suosnivačica Haos Filma, producentske kompanije iz Atene. Njen srednjemotražni film The Capsule premijerno je prikazan u Locarnu 2012. Bila je koproducentica filma Before Midnight iz 2013. gdje se također pojavljuje kao glumica.

 

Frost, Sharunas Bartas

Litva, Francuska, Ukrajina, Poljska / 120 min

Mladi litvanski par volonterski vozi kamion s humanitarnom pomoći u Ukrajinu. Kada se plan promijeni, Rokas i Inga postaju prepušteni sami sebi te započinju prijelaz preko prostrane, snijegom prekrivene regije Donbass u potrazi za saveznicima i skrovištem, dok putem nailaze na živote onih koji su pogođeni ratom. Unatoč opasnosti, prilaze bojišnici, istovremeno se približavajući jedno drugome dok počinju razumjeti što je život tijekom rata.

Festivali: Cannes IFF (Director’s Fortnight), Locarno Festival, Transylvania IFF, Odesa IFF, New Horizons FF, Haifa FF, Busan IFF

O redatelju: Rođen 1964. godine u Siauliau, u Litvi, diplomira na VGIK filmskoj školi u Moskvi. 1989. godine osniva Studija Kinema, prvi nezavisni studi u Litvi. Bartas je od najranijih dana postigao značajan uspjeh kod kritike. Filmovi poput Three Days, Corridor, Few of Us, Peace to Us in Our Dreams utemeljeni su na neobično delikatnoj estetici koju njegov deveti film, Frost, nastavlja širiti.

 

Colo, Teresa Villaverde

Portugal / 132 min

Boreći se s krizom u Portugalu, majka radi dva posla kako bi platila račune jer je njen suprug nezaposlen. Njihova kći tinejdžerka pokušava živjeti normalno svoj život iako novca nedostaje što čini sve teškim. Bježeći od uobičajene stvarnosti, članovi obitelji postaju međusobni stranci dok napetost raste u tišini i krivnji.

Festivali: Berlin IFF, Uruguay IFF, Hong Kong IFF, Indie Lisboa, Melbourne IFF, Scanorama FF Vilnius, Bildrausch Filmfest Basel (Nagrada za najbolji film)

O redateljici: Rođena u Lisabonu 1966. godine, započinje svoju karijeru kao glumica, suscenaristica i suredateljica u kazalištu School of Fine Arts u Lisabonu. Pojavljuje se kao glumica u Hovering over the water (João César Monteiro), a radila je i kao pomoćnica Paulu Rochi te kao suscenaristica s Joséom Álvarom Moraisom i Joãom Canijom. Od 90-ih godina režira vlastite filmove poput The Major age koji se prikazivao na Berlinaleu 1991. godine. Njena prva internacionalna uspješnica bio je film The Mutants iz 1998. godine. Osnovala je vlastitu produkcijusku kompaniju Alce Filmes 2010. godine.

 

Godless, Ralitza Petrova

Bulgaria, Denmark, France / 99 min

U udaljenom bugarskom gradu Gana brine o starijim ljudima s demencijom i trguje njihovim osobnim kartama na crnom tržištu krađe identiteta. Kod kuće brine za svoju nezaposlenu majku s kojom jedva razgovara. Ni njena veza s dečkom automehaničarom nije ljubavno skrovište – seksualna privlačnost je nestala, a intimnost je svedena na ovisnost o morfiju. No stvari se počinju mijenjati kada Gana čuje Yoanovu glazbu. Yoan je novi pacijent, čiji je identitet već prodala, no novonastala rastuća simpatija za starog čovjeka budi njenu savjest. No kada Yoana uhite zbog prevare, Gana nauči da činiti “pravu stvar“ dolazi s visokom cijenom.

Festivali: Locarno Festival (Nagrada za najbolji film, Nagrada za najbolju glumicu), Sarajevo IFF (Posebna nagrada žirija), CPH PIX (Nagrada za najbolji film), Reykjavik IFF (Nagrada za najbolji film), Toronto IFF, Torino FF, Black Nights IFF, Hamburg FF i 14 drugih.

O redateljici: Rođena u Bugarskoj, Ralitza Petrova živi i radi između Engleske, Bugarske i Francuske. Diplomirala je na NFTS-u. Njeni filmovi osvojili su priznanja na festivalima poput Cannesa, Berlina i Locarna. 2007. godine osvojila je Prix UIP na Berlinaleu za kratki film Rotten Apple.

 

Living and other fictions, Jo Sol

Spain / 81 min

Želja da ima ispunjen seksualni život postaje vitalna, politička opcija kada Antonio, tetraplegični pisac, odluči započeti s ponudom seksualne pomoći u vlastitom domu. On koji želi živjeti, na kraju dobiva probleme sa životom.

Festivali: San Sebastian IFF, Goteburg FF, Munich IFF, D’A Film Festival, Queer Lisbon (Nagrada žirija), Toulouse Cinespaña (Violette d’Or)

O redatelju: Rođen je 1968. u Barceloni. Njegov film The taxi thief osvojio je četiri festivalske nagrade. Fake Orgasm osvojio je nagradu Silver Bizanga na Malaga FF. Living and other fictions premijerno je prikazan u San Sebastianu.

The Last Family, Jan P. Matuszyński

Poljska / 123 min

Zdzisław Beksiński, poljski surealistički slikar, kultni je umjetnik koji je slika propadajuća tijela i fantazirao o hard core S&M seksualnim iskustvima. Poznat je po svom istančanom smislu za humor, boji se pauka i brižan je prema svojoj bolesnoj majci. Njegov neurotično, suicidalni sin Tomasz, poznati je radio DJ i prevoditelj, zaslužan za poljsku verziju Monty Python filmova. Njegova supruga Zofia Beksińska, posvećena katolkinja, podnosi ova dva ekscentrika i drži obitelj zajedno. Dok roditelji pokušavaju spriječiti sina da povrijedi samog sebe, njihov život je obilježen slikama, serijama iskustava bliskim smrti, pogrebima i promjenjivim trendovima u dance glazbi.

Festivali: Cameraimage (Nagrada za najbolji film), Locarno Festival (Nagrada za najboljeg glumca), Molodist IFF (Nagrada za najbolji film), Sofia IFF (Nagrada za poseban pokušaj), CPHPIX, Reykjavik IFF (Nagrada za najbolji film), Black Nights IFF, Hamburg FF i 10 drugih.

O redatelju: Rođen 1984. godine, diplomirao je filmsku režiju u Katowicu, u Poljskoj. Njegovi su kratki filmovi osvojili  nagrade na brojnim festivalima u Poljskoj i inozemstvu (15 Years of silence, After Party, Heaven). Prepoznat je u široj javnosti po dokumentarcu Deep Love (Najbolji dokumentarni film na 36. Moskva IFF). The Last Family je njegov debitantski dugometražni film.

 

Sunbeat, Clara i Laura Laperrousaz

Francuska, Portugal / 95 min

Gabriel i Iris vraćaju se za praznike u obiteljsku kuću s dvjema kćerima Emmom i Zoe, neodoljivim šestogodišnjim blizankama. U srcu osunčanog krajolika, između kupanja u rijeci i smijeha njihove djece, povijest para izlazi na površinu.

Festivali: Black Nights IFF, Bordeaux IFF, Arras FF, Gardanne FF of Automn, Auch Festival

O redateljicama: Clara je rođena u Parziu 1980., a Laura 1983. godine. Clara je studirala filozofiju, dok je Laura diplomirala na Akademiji lijepih umjetnosti u Parizu. Započele su zajedničko režiranje video arthouse filmova, a zatim i kratkih filmova. Sunbeat je njihov prvi dugometražni film.

The Giant, Johannes Nyholm

Švedska, Danska / 79 min

Rikard je autističan i tjelesno teško deformiran čovjek koji pokušava pronaći put prema davno izgubljenoj majci kroz boćanje i uz pomoć diva visokog dvjesto stopa. Rikardova ranjiva vanjština te oštro i osuđujuće okruženje čine njegov svakodnevni život teškim. Uvjeren da će se njegova majka vratiti ako pobjedi nordijsko prvenstvo u boćanju, Rikard pokušava učiniti nemoguće.

Festivali: San Sebastian IFF (Posebna nagrada žirija), Reykjavik IFF (Posebno priznanje), Warsaw IFF (Nagrada Free Spirit), IFF Rotterdam, BFI London IFF, CPH PIX, GardenCity IFF

O redatelju: Rođen je 1974. godine. Animiranu seriju filmova The tales of Little Puppetboy (2006.) originalno je napravio za galerijska prikazivanja, no serija je također naširoko bila prikazivana na festivalima širom svijeta, među ostalima i u Cannesu. Njegovi kratki filmovi Dreams from the Wood (2009.) i Las Palmas (2011) također su premijerno prikazani u Cannesu. The Giant je njegov prvi dugometražni film.

*Bright Nights, Thomas Arslan

Njemačka, Norveška / 86 min

Inženjer Michael mora otputovati iz Berlina gdje stanuje na očev sprovod u Norvešku. Njegova sestra ne želi ići, pa Michael ostaje sam sa svojim četrnaestogodišnjim sinom Luisom, s kojim je uvijek imao minimalan kontakt. Michael se pokušava povezati s Luisom dok zajedno istražuju udaljenu regiju sjeverne Norveške nekoliko dana. No njihovim prvi zajednički izlet puno je teži od očekivanog. Dnevna komunikacija neuobičajen je teren za oboje, a Luis očigledno osjeća inat zbog nemarnosti vlastita oca. Ipak tijekom ovih dugih dana ljeta, Michael je odlučan u namjeri da prekine gorko-sladak obrazac odnosa oca sa sinom.

Festivali: Berlin IFF (Srebrni medvjed za najboljeg glumca), Hong Kong IFF, Buenos Aires IFIC, Taipei Golden Horse FF

O redatelju: Rođen u Njemačkoj 1962. godine, diplomirao je na German Film and Television Academy u Berlinu. Njegov debitantski film Turn down the music predstavljen je 1994. godine na Panorami u Berlinu. Profesore je na Umjetničkom sveučilištu u Berlinu od 2007. gdje se bavi igranim filmom. Njegov film Gold iz 2013. godine bio je u glavnoj selekciji Berlinskog filmskog festivala.

*Scarred Hearts, Radu Jude

Romania, Germany / 141 min

Tijekom ljeta 1937. godine mladi je Emanuel u svojim ranim dvadesetim godinama zatvoren u sanatoriju na obali Crnog mora na liječenju od tuberkuloze. Liječenje se sastoji od bolne punkture kralježnice zbog čega se nalazi u gipsu, ležeći na krevetu na razvlačenje. Malo pomalo, dok se Emanuel privikava na tugu njegova novog života, otkriva da unutar sanatorija još uvijek postoji život koji se može živjeti punim plućima. Stvara prijateljstva i uključuje se u razgovore, čita, piše, puši i pije, razgovara s doktorima, sestrama i nosiocima ranjenika. Dok vanjski svijet Rumunjske nema više što za ponuditi Emanuelu, on se sve više okreće u ekstremno ljevičarsko društvo…

Festivali: Locarno Festival (Posebna nagrada žirija), BFI London IFF, Hamburg FF (Nagrada producentu), Haifa FF (Posebno priznanje), Busan IFF, Göteborg FF i 11 drugih.

O redatelju: Rođen u Rumunjskoj 1977. godine. Započeo je karijeru redatelja s kratkim filmovima The Happiest Girl in the World (2009), Everybody in our Family (2012), Shadow of a Cloud (2013) i It can pass through the Wall (2014). Na svjetsku premijeri u sklopu Berlinale Competition 2015. godine, Judeov treći dugometražni film Aferim! bio je nagrađen Srebrnim medvjedom za najboljeg redatelja, najbolji film te je bio odabran kao rumunjski kandidat za nagradu Oscar za strani film.

Prijavite se za gledanja filmova i mogućnost da osvojite plaćeni put na Berlin Film Festival na ovom linku.

*Bright nights i Scarred Hearts zbog distribucijskih razloga neće biti dostupni gledateljima u Hrvatskoj.

Be social

Komentari