Film

U susret 21. Sarajevo film festivalu: Koga i što možete ove godine pogledati?

Foto: facebook.com/sarajevo film festival
Vrijeme čitanja: 3 minute

Dvadeset i prvo izdanje Sarajevo film festivala udaljeno je od nas samo još nekoliko dana; jedan od najekskluzivnijih festivala regije održavat će se od 14. do 22.kolovoza u glavnome gradu susjedne Bosne i Hercegovine i još jednom svratiti pogled na jugoistočnu europsku produkciju.

U natjecateljskom programu koji se uobičajeno dijeli na igrani, kratki i dokumentarni film, program igranog filma ponajviše plijeni pažnju s čak dvije svjetske premijere, jednom međunarodnom (Kod tate kućiAndrei Cohn) i ujedno zbirom naslova koji ostavljaju trag na ovogodišnjoj festivalskoj sezoni. Jedan od njih je i Zvizdan Dalibora Matanića koji nakon osvajanja nagrade žirija u kategoriji Un Certain Regard u Cannesu i nominacije za LUX nagradu te mnogobrojnih priznanja na Pulskome festivalu, ulazi i u borbu za Zlatno srce Sarajeva. Konkurencija mu je manjinska koprodukcija Naša svakodnevna priča Ines Tanović koja pripada zbiru svjetskih premijera, ali i debitantskih ostvarenja – riječ je o filmu koji se bavi sarajevskom svakodnevicom oslikavajući je pomoću tradicionalne bosanske pjesme, sevdalinke. Druga među svjetskim premijerama je Čvor, tursko kinematografsko ostvarenje redatelja debitanta Tunç Davuta, a ostatak konkurencije čine neizostavni dobitnik Grand Prixa na festivalu u Cannesu – Saulov sin (László Nemes) i svjetski zapaženi Chevalier (Athina Rachel Tsangari).

U dokumentarnom programu također neće manjkati premijera, što svjetskih, što međunarodnih, a što regionalnih. Među njima moguće je i pronaći novi film redateljice Jasmile Žbanić koja je svojevremeno bila nagrađena na Berlinaleu – Jedan dan u Sarajevu. U dokumentarnu konkurenciju ušla su i dva domaća ostvarenja: Lijepo mi je s tobom, znaš Eve Kraljević u kojem redateljica otvara svoj intimni prostor i ulazi u temu suživota sa sestrom Mijom koja boluje od Downovog sindroma i U potrazi za snom Mladena Mitrovića, manjinska koprodukcija koja pripada skupini svjetskih premijera, a prati maleno društvo što se rasprslo diljem svijeta u (post)ratnim godinama i njihove živote.

Najistaknutiji nenatjecateljski programi Sarajevo film festivala U fokusu i Kinoscope svojevrsni su showcase najboljih regionalnih i svjetskih filmskih ostvarenja. Kao jedno od ponajboljih domaćih ostvarenja u protekloj godini, pokazao se i Ti mene nosiš Ivone Juke koji će zajedno s manjinskom koprodukcijom Ničije dijete Vuka Ršumovića biti prikazan u U fokusu. U istom programu bit će moguće pogledati i pomalo zastrašujući Laku noć, mamice dok će Kinoscope sa sobom donijeti hit ovogodišnje festivalsko-filmske sezone Jastog.

Ove godine program Posvećeno predstavit će jednog od najplodnijih i najorginalnijih filipinskih suvremenih redatelja koji će i sam gostovati na festivalu – Brillante Mendoze koji je nakon svog prvijenca Masahista, 2006.godine filmovima Summer heat Manoro osvajao nagrade u Rimu i Torinu. Uspješna filmsku karijeru nastavio je prikazivanjima i priznanjima na priznatim festivalima kao što su Cannes, Berlinale i Venecija, a njegov je posljednji film Taklub (kao i Matanićev) nagrađen nagradom žirija Un Certain Regarda.

Osim toga, posjetioci Sarajevskog festivala moći će uživati i u projekcijama na otvorenom koje se (djelomično) organiziraju u suradnji s Laškom pod nazivom Laško Summer Nights. Festival nudi i specijalizirane programe za teense i one najmlađe. Za ljubitelje kratkog filma uz natjecateljski dio, ove godine će se po prvi puta pod zasebnim programom prikazivati ponajbolji europski kratki filmovi koji su izabrani u suradnji sa selektorima nekih od najvažnijih svjetskih filmskih festivala – ove godine riječ je o festivalima Morelia iz Meksika i Tampere iz Finske. Također, novitet je i suradnja s s programom Cinéfondation Filmskog festival u Cannesu čija će se četiri nagrađena filma isto tako prikazivati u sklopu Europskog kratkog filma.

Sarajevo film festival domaćin je i Dana ljudskih prava koji se organizira u suradnji s Ambasadom Švicarske i Saveznim ministarstvom vanjskih poslova Švicarske te će se ceremonijalno jednom od filmova dokumentarnog programa dodijeljivati i Nagrada za ljudska prava. Budući da je Sarajevski festival upravo začet s idejom regionalne, ali i svjetske pomirbe, ne čudi da je i ove godine uveden specijalan program 1995-2015 Dealing With The Past u sklopu kojeg će se prikazivati tri dokumentarca Glasovi Srebrenice, Masakr u dvoru Diplomat. Tri će dokumentarca, u vremenu kada prošlost više nego ikada rezonira s nama, otvoriti pitanja na koja jednom za svagda valja odgovoriti.

Svake godine Sarajevo posjeti oko 100 000 ljubitelja filma, hoćete li vi ove godine biti među njima?

Be social

Komentari