Film

16. ZagrebDox: novi lokacija i termin uz impresivan program recentnih dokumentaraca

zagrebdox
Foto: Press ZagrebDox/Learning to Skateboard in a Warzone (If You're A Girl)
Vrijeme čitanja: 2 minute

Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox već godinama uspješno transformira Zagreb u središte recentne dokumentarne filmske produkcije i tako publici omogućuje direktan uvid u impresivne, odvažne priče i sudbine živopisnih pojedinaca iz najudaljenijih kutaka svijeta. Tako je i ove godine, no u novom terminu i na novoj lokaciji. Šesnaesti ZagrebDox održat će se od 15. do 22. ožujka u prostoru CineStara Zagreb – Branimir mingle malla.

Središnji, natjecateljski filmski program kao i inače donosi naslove razvrstane u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji, a službeni programi nudi već poznate kategorije: Biografski dox, Glazbeni dox, Happy Dox, Kontroverzni dox, Majstori doxa, Stanje stvari, Teen Dox i ADU Dox.

Žene protiv rata

Kao i dosad filmski program ZagrebDoxa donosi naslove prepoznate na festivalima diljem svijeta, a čak tri ovogodišnja naslova nominirana su za nagradu Oscar: The Cave, For Sama i Learning To Skateboard In A Warzone (If You’re A Girl). Svi redom propituju život i mogućnost preživljavanja na ratom zahvaćenim područjima Bliskog istoka, a zajednička su im poveznica snažne ženske protagonistice koje svojim djelovanjem i radom pomiču granice koje su im zbog društveno-vjersko-političkih okolnosti nametnute.

The Cave je novi dokumentarac za Oscara već nominiranog autora Ferasa Fayyada (film Zadnji u Alepu, 2018), a donosi nevjerojatnu priču o sirijskom ratu iz perspektive liječnice Amari Ballour, koja upravlja improviziranom bolnicom u spilji tijekom građanskog rata u Siriji.

zagrebdox
Foto: Press ZagrebDox/The Cave

For Sama, dosad ovjenčan s više od 45 nagrada, zapanjujući je dokumentarac koji na direktan način progovara o preživljavanju u Siriji iz vizure novinarke i aktivistice Waad al-Kateab (uz koautora Edwarda Wattsa), koja sanja o dolasku liberalne demokracije. Poražavajuća je to priča o autoričinu iskustvu odgajanja kćeri Same tijekom sirijskog građanskog rata. For Sama je prvi dokumentarac u povijesti koji je nominiran za čak četiri nagrade BAFTA.

Learning to Skateboard in a Warzone (If You’re A Girl) progovara o mladim Afganistankama koje u ratom razorenom Kabulu uče čitati, pisati i voziti skateboard. Ovaj film ujedno je posveta autorice Carol Dysinger mjestu u kojem je posljednjih petnaestak godina snimala i stvarala filmove.

Nova kategorija za teme koje nas trebaju okupirati

Ovogodišnji ZagrebDox donosi i novi program pod nazivom EkoDox, koji sadrži četiri dokumentarca koji na različite načine ukazuju na posljedice globalne ekološke krize: uništenje životinjskih vrsta, zagađenje zraka, onečišćenje tla, ali otkrivaju i primjere inovativnih modela preživljavanja u krizom opustošenim područjima.

Kao i dosad, cilj je ZagrebDoxa tijekom osam dana posjetiteljima omogućiti da kroz više od stotinu dokumentaraca otkriju priče koje trebaju biti ispričane, promišljaju teme koje nas trebaju okupirati i pronađu neki novi pogled na probleme i rješenja nužna za funkcioniranje u dobu u kojem djelujemo.

Be social

Komentari