Film

ZAGREBDOX: Aretha Franklin, PJ Harvey i Leonard Cohen u programu glazbenih dokumentaraca

a dog called money
Foto: ZagrebDox press/A Dog Called Money
Vrijeme čitanja: 2 minute

Glazba je uglavnom neizostavni dio svakog filmskog uratka, no postoje i oni u kojima je ona glavna preokupacija; program Glazbeni globus već godinama donosi uvid u djelovanje renomiranih glazbenih umjetnika iz neke nove perspektive. Ove godine na ZagrebDox, koji će se održati od 15. do 22. ožujka u CineStaru Zagreb – Branimir mingle mallu, publici donosi mogućnost zavirivanja u život i rad utjecajnih glazbenih imena poput Arethe Franklin, Leonarda Cohena, PJ Harvey, ali i mlade norveške pop senzacije, kantautorice i pjevačice Aurore kao i legendarnog američkog plesača i koreografa Merca Cunninghama.

U pratnji legendi

Tako će se u ovom programu moći pogledati Amazing Grace, ekskluzivni uvid u dosad neobjavljenu snimku koncerta Arethe Franklin iz 1972, s vrhunca njene karijere. Gotovo 40 godina ovaj materijal čekao je na objavu, a skladatelj i producent Alan Elliott uobličio ga je u dokumentarni film. Snimka je to iz misionarske baptističke crkve u Los Angelesu gdje je Franklin u dobi od 29 godina otpjevala album Amazing Grace; koncert je snimio ni više ni manje nego Sydney Pollack.

Još jedna glazbenica čiji se kreativni put prati jest PJ Harvey. U filmu A Dog Called Money redatelj Seamus Murphy bilježi proces nastanka njenog devetog albuma. Ideja za ovaj album, koji je objavljen 2016. pod naslovom The Hope Six Demolition Project, nastala je kada je Harvey odlučila pratiti Murphyja, svog prijatelja i suradnika, nagrađivanog fotoreportera i filmaša, na putovanja u ratom i siromaštvom pogođena područja Afganistana i Kosova, kao i u siromašne četvrti Washingtona. Ovaj nekonvencionalni dokumentarac mapira njihovo zajedničko putovanje i ukazuje na to da se glazbom mogu prenositi političke poruke i humanističke vrijednosti te poticati osjećaj zajedništva.

Film Marianne and Leonard: Words of Love renomiranog redatelja Nicka Broomfielda posvećen je inspirativnoj, ali i tragičnoj ljubavnoj priči između kultnog glazbenika Leonarda Cohena i njegove muze, Norvežanke Marianne Ihle. Ovaj dokumentarac bilježi povijest njihova odnosa, od upoznavanja na idiličnom grčkom otoku Hydra 1960, gdje su oboje živjeli kao dio boemske umjetničke zajednice, pa do njihove smrti u srpnju, odnosno studenome 2016. Redatelj rekonstruira tragičnu ljubavnu priču između umjetnika i njegove muze kroz osobni arhivski materijal, intervjue i poetične voice-over snimke Cohena i Ihlen.

Program će još filmovima Once Aurora Cunningham popratiti evolucije osobne i umjetničke prirode norveške kantautorice Aurore Aksne i američkog plesača i koreografa Merca Cunninghama.

Be social

Komentari