Film

62. Pula film festival: Koje nas filmske poslastice čekaju?

Foto: www.pulafilmfestival.hr
Vrijeme čitanja: 4 minute

Na 62. Pula film festivalu ukupno je 75 prijavljenih filmova za Hrvatski program (28 dugometražnih i 47 kratkometražnih). Odabrano je 14 dugometražnih i 16 kratkometražnih filmova za Hrvatski program te 14 dugometražnih i 12 kratkometražnih filmova u natjecateljskom dijelu Međunarodnog programa. Prvi put će se na festivalu u Hrvatskoj prikazati jedan serijal, a strani film Pored mene redatelja Stevana Filipovića doživjet će svoju svjetsku premijeru upravo na Puli.

Međunarodni program

Međunarodni program 62. Pulskog filmskog festivala u programskom smislu nastavlja tamo gdje se zaustavilo prethodno izdanje festivala. Program se dijeli na natjecateljski i nenatjecateljski. Ipak, jedna je velika razlika u odnosu na prošlu godinu: količina selektiranih filmova je reducirana. Razlog je iskustvo žiriranja prošlogodišnjeg ocjenjivačkog suda koji je zbog velikog broja naslova imao iznimno težak zadatak, a jednako tako postojala je želja za proširenjem nenatjecateljskog djela programa i to apsolutnim novitetom na hrvatskoj festivalskoj sceni: projekcijom igranog serijala. U ovom je slučaju riječ o šestodijelnoj seriji Utopija Dennisa Kellyja iz Velike Britanije koja je prvo prikazana na britanskom Channel 4 programu.

Natjecateljski: 

Otok kukuruza, George Ovashvili (Gruzija)

Van sebe, Ole Giaever and Marta Vold, (Norveška)

600 milja, Gabriel Ripstein (Meksiko)

Koza, Ivan Ostrochovský (Slovačka, Češka)

Ned Rifle, Hal Hartley, (SAD)

Bota, Thomas Logoreci (Albanija, Italija, Kosovo)

Pored mene, Stevan Filipović (Srbija) – svjetska premijera

Iz nekog neobjašnjivog razloga, Gabor Reisz (Mađarska)

Dheepan, Jacques Audiard (Francuska)

Jastog, Yorgos Lanthimos (Grčka, Velika Britanija, Irska, Nizozemska, Francuska)

Parabellum, Lukas Valenta Rinner (Argentina, Austrija, Urugvaj)

Smeće, Stephen Daldry (Velika Britanija)

Drvo, Sonja Prosenc (Slovenija, Italija)

Nenatjecateljski:

Utopija, Dennis Kelly (Velika Britanija)

Malci (Minions) , Kyle Balda, Pierre Coffin (SAD)

Pikseli, Chris Columbus (SAD)

Terminator: Genisys, Alan Taylor (SAD)

Iako je novi Terminator proglašen kriminalno lošim i jedino “terminatorsko” u njemu je dobar stari Arnold, animirani film Minions (ili kako su ga preveli “Malci”, 2015) vjerojatno će razveseliti mnoge. Iako u njemu glumi Adam Sandler koji mnogima nije drag, Pixels (2015) će privući mnoge zbog omiljenih likova iz igrica kao što su Pac-Man i Donkey Kong koji se u njemu pojavljuju.

Utopia (Utopija, 2013-2014) britanska je serija koja na IMDb-u ima ocjenu 8.5 dok Rotten Tomatoes zasad nisu svjesni da postoji. Sinopsis zvuči veoma zanimljivo: mala grupa ljudi pronađe kultni grafički roman naslova The Utopia Experiments za koji kažu da predviđa na koji će način čovječanstvo doživjeti svoj bolan i katastrofičan kraj. Dok pokušavaju dešifrirati značenje grafičkog romana i spasiti čovječanstvo, lovi ih organizacija zvana The Network.

Hrvatski program

Hrvatski program čine kategorije: Hrvatski film i Manjinska hrvatska koprodukcija. U kategoriji Hrvatski film nalaze se filmovi koji su dobili potporu na natječaju HAVC-a kao hrvatske produkcije i filmovi u kojima je hrvatski produkcijski udio ili sudjelovanje hrvatskih filmskih umjetnika veće od 50%. U kategoriji Manjinska hrvatska koprodukcija nalaze se filmovi filmovi u kojima je udio hrvatskog producenta najmanje 10% ukupnog proračuna filma i koje se mogu kvalificirati kao službene koprodukcije prema odredbama Europske konvencije i/ili važećim bilateralnim koprodukcijskim sporazumima koje je Republika Hrvatska sklopila s drugim zemljama.

Za Hrvatski program 62. Pule pristigao je 21 dugometražni film u sklopu Hrvatskog filma i 7 u sklopu Manjinskih koprodukcija. Broj ovogodišnjih prijava u Hrvatskom programu neosporna je potvrda rastućeg interesa autora za prikazivanje filmova na Puli, kao i osjetno povećan broj Manjinskih koprodukcija.

Dugometražni hrvatski film:

Djeca tranzicije, Matija Vukšić

Goli, Tiha Gudac

Imena višnje, Branko Schmidt

Ljubav ili smrt, Daniel Kušan

Potrošeni, Borut Šeparović

Rakijaški dnevnik, Damir Čučić

Svinjari, Ivan Livaković

Takva su pravila, Ognjen Sviličić

Ti mene nosiš, Ivona Juka

Zagrebačke priče vol.3, grupa autora

Zvizdan, Dalibor Matanić

Ti mene nosiš (2015), scenaristički je prvijenac sestara Ivone i Anite Juka te Ivonin samostalni redateljski debi, a nastao je u koprodukciji između Slovenije, Hrvatske i Srbije. Za ovaj film kritičari imaju samo riječi hvale, nazivaju ga “filmom bez usporedbe u suvremenoj hrvatskoj kinematografiji”, a odličnu recenziju možete pročitati na Ziherovom linku.

Zvizdan (2015) redatelja Dalibora Matanića osvojio je nagradu žirija u sklopu programa Un Certain Regard na 8. Filmskom festivalu u Cannesu. Film je premijerno prikazan 17. svibnja, kao jedini hrvatski predstavnik u konkurenciji u Cannesu od hrvatske neovisnosti, a publika ga je nakon premijere ispratila gromoglasnim pljeskom.

Zagrebačke priče vol. 3 nastavak je omnibus filmova Zagrebačke priče vol.1 i vol.2 koji su premijerno prikazani na Pula film festivalu 2009. i 2012. godine, a Zagrebačke priče vol. 3 slijedit će tradiciju i prvo prikazivanje doživjeti na ovogodišnjem festivalu. Vol. 1 sastoji se od devet kratkometražnih priča u kojima je tema svakodnevni život zagrepčana, Vol. 2. u sebi sadrži šest kratkometražnih priča na temu obitelji i ljubavi, a glavna tema Vol. 3 su praznici/blagdani. Takozvani “omnibus” film je film od nekoliko različitih priča koje su povezane osnovom, što je upravo i bit Zagrebačkih priča.

Manjinska koprodukcija:

Bit ćemo prvaci svijeta, Darko Bajić
CureŽivot druge, Andrea Štaka
Ničije dijete, Vuk Ršumović

Kratka Pula

Program Kratka Pula natjecateljskog je karaktera i za njega se objavljuje javni poziv. Poziv je otvoren za sve kratkometražne igrane hrvatske filmove i manjinske koprodukcije kraće od 40 minuta. Kategorije su iste kao za dugometražni hrvatski film i vrijede ista pravila. Za Kratku 62. Pulu pristigla su 47 kratkometražna igrana hrvatska filma i 2 kratkometražne igrane manjinske koprodukcije.

Kratkometražni hrvatski filmovi:

Bakina unuka, Tomislav Šestan

Da je kuća dobra i vuk bi je imao, Hana Jušić

Dobro sam, vidimo se, Luka Čurčić

Doručak, Salvatore Li Causi

Horvatovi, Arsen Oremović

Lov u zatvorenom, Kristina Vuković

Ma, nema veze, Gea Gojak

Malo više kiše, Marko Dugonjić

Minute, Ivan Stanić

Nedjeljni program, Neven Dužanec

Odlazak, Ivana Marinić Kragić

Povratak, Filip Heraković

Pura, Ivan Veljača

Soba s kosim pogledom, Davor Žmegač

Šake, Jasna Nanut

Vrlo kratki izlet, Igor Bezinović

Kratkometražni međunarodni filmovi:

Whale Valley, Gudmundur Arnar Gudmundsson (Danska, Island)

The Missing Scarf, Eoin Duffy (Irska)

Little Block of Cement With Dishevelled Hair Containing The Sea, Jorge Lopez Navarrete (Španjolska)

Pride, Pavel Vesnakov (Bugarska, Njemačka)

Taprobana, Gabriel Abrantes (Portugal, Šri Lanka, Danska)

Fal, Simon Szabo (Mađarska)

Summer 2014, Wojciech Sobczyk (Poljska)

Dinola, Mariam Khatchvani (Gruzija)

Shipwreck, Morgan Knibbe (Nizozemska)

Emergency Calls, Hannes Vartiainen i Pekka Veikkolainen (Finska)

Daily Bread, Idan Hubel (Izrael)

Still Got Lives, Jan-Gerrit Seyler (Njemačka)

Be social

Komentari