Film

62. Pula film festival: Što nam sprema najstariji hrvatski filmski festival?

Foto: www.pulafilmfestival.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

62. Pulski filmski festival održat će se od 18. do 25. srpnja 2015. U Hrvatskom programu konkurirati će naslovi izabrani prijavom u natjecateljski program Hrvatskog filma i Manjinskih hrvatskih koprodukcija. Izbor suvremenih europskih i svjetskih dugometražnih, srednjemetražnih i kratkometražnih filmova, selektiranih s najuglednijih svjetskih festivala prikazat će se u sklopu Međunarodnog programa.

Program Festivala ponudit će filmsku edukaciju i za mlade naraštaje: program Pulica priprema, izuzev filmskih naslova, Laboratorij profesora Baltazara, a program Dizalica filmove koje su po tematici bliski tinejdžerskoj dobi te RED radionicu u sklopu koje polaznici produciraju vlastiti film.

Na Pulici će biti prikazani suvremeni hrvatski, europski i svjetski igrani i animirani dugometražni i kratkometražni filmovi namijenjeni djeci, ali i odraslima, filmovi koji su briljirali na brojnim festivalima filmova za djecu i mlade i koji otvaraju vrata u druge nepoznate kulture i šarolike filmske izričaje, postali su važan i nezaobilazan segment cjelokupnog festivalskog programa. Program Pulice posebno je važan jer postavlja temelje za gledanjem alternativnog, manje komercijalnog filmskog sadržaja kojima su djeca svakodnevno izložena. Kroz ovaj program Pulski filmski festival odgaja svoju buduću festivalsku publiku. Filmove ocjenjuje publika.

Povezujući programe za generacije koje tek stasaju unutar sedme umjetnosti pokrenut će se novi, Studentski program, koji će ponuditi priliku da se mladi autori predstave svojim dugometražnim i kratkometražnim djelima, odnosno sudjeluju u profesionalnom programu PulaPRO namijenjenom filmskim radnicima pod stručnim vodstvom renomiranih voditelja i predavača. U skladu s idejom prema kojoj bi Festival svake godine u svom žarištu imao novu filmsku profesiju, ove godine posebna će pažnja biti posvećena scenografiji. Koncept programa potpisuje scenografkinja Tanja Lacko.

Kinoteka, kao svojevrsni vremeplov, program je u kojem će se prikazati izbor pet dugometražnih filmova koji su obilježili povijest Pulskog Festivala, dok će Retrospektiva tematski prikazati program posvećen kinematografiji jedne zemlje ili opusu jednog autora. Dodatni popratni programi koji će upotpuniti filmski program jesu tematske izložbe i raznožanrovski Glazbeni program.

Festival već dugi niz godina realizira niz izložbi u suradnji s različitim pulskim i hrvatskim udrugama, institucijama i organizacijama te na brojnim lokacija diljem Pule obogaćuje i oplemenjuje filmsku i festivalsku atmosferu. Planirane su izložbe na sljedećim lokacijama: Galerija C8, Galerija Makina, Kino Valli, MMC LUKA, Srpski kulturni centar.

Novost na 62. Puli je nastavak Festivalskih noći od 22. do 28. kolovoza na Kaštelu čiji će program biti sastavljen od atraktivnih filmskih naslova. Osim toga, ukupno je 75 prijavljenih filmova za Hrvatski program (28 dugometražnih i 47 kratkometražnih). Odabrano je 14 dugometražnih i 16 kratkometražnih filmova za Hrvatski program te 14 dugometražnih i 12 kratkometražnih filmova u natjecateljskom dijelu Međunarodnog programa. Prvi put će se na festivalu u Hrvatskoj prikazati jedan serijal, a strani film Pored mene redatelja Stevana Filipovića doživjet će svoj u svjetsku premijeru upravo na Puli.

Lokacije na kojima će se održavati razne manifestacije u sklopu festivala su: Arena, Kino Valli, Kaštel, Istarsko narodno kazalište, Galerija Sveta Srca, Circolo, Portarata, Gradska knjižnica i čitaonica, Galerija Makina, MMC Luka, Galerija C8, Srpski kulturni centar u Istri, Giardini, HGK – Županijska komora Pula.

Cijene i prodajna mjesta ulaznica još nisu poznati.

 

 

Be social

Komentari