Film

Izvještaj – 64. Pula Film Festival: Filmski praznici

Foto: facebook.com/PulaFilmFestival
Vrijeme čitanja: 4 minute

Ovogodišnji, 64. po redu filmski festival u Puli donio je veliki broj filmova, žanrova, iznenađenja, obožavatelja, kao i dobre zabave. Za razliku od prethodnih festivala u Puli, ovaj je otišao i korak dalje. Na do sada najbogatijem i najraznovrsnijem izdanju Festivala prikazano je rekordnih 170 filmova, od čega čak 88 premijera raspoređenih u 15 različitih filmskih programa. Još jedan od noviteta ovog festivala jeste kino uz more koje se održavalo na plaži Ambrela te i činjenica da od ove godine nagrade za najbolje filmove dodjeljuju i Mladi filmofili.

Izbor je, dakle, bio i više nego veliki, zbog čega je svatko od posjetitelja mogao pronaći nešto po svom ukusu. Na Festivalu su pored filmova iz natjecateljskog, kao i onih iz nenatjecateljskog programa, prikazivani i novi ljetni blockbusteri kao što su Despicable me 3, Spider-man: Homecoming te premijerno prikazani Valerian and the City of a Thousand Planets.

Kao što se nerijetko događa na drugim festivalima, i ovogodišnji Pulski filmski festival na dodjeli je nagrada imao nekoliko iznenađenja, a nagrade je dodjeljivalo nekoliko različitih žirija. Pored Mladih filmofila tu je bio ocjenjivački sud FEDEORA, ocjenjivački sud međunarodnog programa, sud Hrvatskog društva filmskih kritičara, ocjenjivački sud Kratke Pule te ocjenjivački sud hrvatskog programa.

Foto: facebook.com/PulaFilmFestival
Kratka Pula i studentski program

Ova zaista zanimljiva kategorija Festivala od ove godine je dobila i svojevrsnu nadogradnju pa su Kratku Pulu, pored kratkih filmova, činili i dokumentarni serijali i igrane serije te dugometražni dokumentarni filmovi. Na osnovu toga žiri koji je birao najbolje iz ove kategorije morao je pogledati oko 35 filmova ili/i serija različite dužine, žanrova itd.

Ocjenjivački sud Kratke Pule i Mladi filmofili za najbolji su kratki film odabrali Siguran let, redatelja Alda Tardozzija, zbog svoje originalnosti i usklađenosti, humora, ali i ozbiljnosti te dramaturški precizne izvedbe. FEDEORA se, međutim, odlučila za film Plavi Petar redatelja Marka Šantića. U ostalim kategorijama nagrade su osvojili serija Patrola na cesti redatelja Zvonimira Jurića te dokumentarni serijal Heroji Vukovara. Za najbolji dugometražni dokumentarac FEDEORA izabrala je film redatelja Branka Ištvančića Sve je bio dobar san, dok su se ocjenjivački sud Kratke Pule i Mladi filmofili odlučili za dokumentarac Gazda redatelja Daria Juričana.

Međunarodni program i Eurokratki

Ova je kategorija u kino dvorane u Puli donijele neke od najzanimljivijih i najboljih filmskih ostvarenja iz prethodne godine. Posjetitelji su imali priliku gledati The Other Side of Hope redatelja Akija Kaurismäkija, Lady Macbeth, The Road to Mandalay i A Man Called Ove. Žiri koji je bio zadužen za ocjenjivanje ovih filmova nagradu je dodijelio švedskom filmu A Man Called Ove redatelja Hannes Holma, dok su Mladi filmofili  svoj glas dali ruskom trileru Collector redatelja Alekseya Krasovskiya.

U natjecateljskom programu za najbolji kratkometražni film (Eurokratki) nagrade su otišle filmovima Giraffe redateljice Janne Schmidt i Ambivalentu redatelja Keitha Albera Tedescoa.

Foto: facebook.com/PulaFilmFestival
Hrvatski film i manjinske koprodukcije

Program manjinske koprodukcije sastojao se od svega pet filmova, ali odluka o tome koji je najbolji bila je izuzetno teška. Mladi filmofili su zbog izuzetnog crnog humora, impresivne slike i sjajne glume izabrali film Dnevnik mašinovođe. S druge strane, ocjenjivački sud FEDEORA-e odlučio se za film House of Others, redatelja Rusudana Glurjidze.

Međutim, zadnji dan sve su oči bile uprte u glavni ocjenjivački sud hrvatskog programa u iščekivanju proglašenja najboljih hrvatskih filmova. Zbog velikog i šarolikog izbora žiri je odlučio nagraditi što je više moguće filmova, kao i to da nagradi filmove koji već do sada nisu osvajali velike nagrade, a svojom kvalitetom potvrđuju da bi trebali. Dobitnici s najviše nagrada su filmovi Ne gledaj mi u pijat, redateljice Hane Jušić te Ustav Republike Hrvatske, redatelja Rajka Grlića. Oba filma dobila su po četiri Zlatne Arene.

No film koji je ocjenjivački sud hrvatskog programa izabrao za Veliku Zlatnu Arenu redateljski je dugometražni prvijenac Igora Bezinovića, Kratki izlet. Ovaj film koji u sebi pomiče granice između stvarnosti i fikcije, realnog i nadrealnog, najveći je pobjednik ovogodišnjeg filmskog festivala u Puli. S najmanjom prosječnom ocjenom po glasovima publike, ova odvažna egzistencijalistička alegorija natjerala je žiri da ga gleda čak nekoliko puta prije nego što su izrekli konačni sud. Kratki izlet definitivno je bilo iznenađenje, ali ono ugodno, čak i za same obožavatelje tog filma.

Foto: facebook.com/PulaFilmFestival
After all

Nakon što se prašina spustila, a stolice iz Arene su sklonjene, ostaje nam samo da govorimo o filmovima te da neke od njih pogledamo ponovo. Veliki broj filmova prikazivanih u Areni bit će prikazan i u zagrebačkom kinu Tuškanac, kao i na Motovun film festivalu, a od 5. do 11. kolovoza će se neki od filmova moći pogledati na pulskom Kaštelu u sklopu festivalskog programa “P.S. Pula”.

Što na kraju reći osim da se veselimo i da već s nestrpljenjem iščekujemo sljedeću godinu i novi festival u Puli s novim filmovima i novim klasicima domaće kinematografije.

Be social
Što misliš o ovome festivalu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari