Glazba

Objavljen šarolik glazbeni program 9. Festivala Tolerancije

Foto: Festival Tolerancije
Vrijeme čitanja: 4 minute
Foto: Festival Tolerancije
Foto: Festival Tolerancije

Besplatne projekcije, predavanja, radionice, izložbe i razni edukacijski sadržaji samo su dio devetog izdanja Festivala tolerancije – JFF Zagreb. Osim klezmer glazbe, nastale kao spoj različitih kultura i tradicionalne židovske glazbe, jazza i klasične glazbe, festival se može pohvaliti kao festival s najkvalitetnijim programom elektroničke glazbe. Do sada je ugostio mnoge renomirane strane i domaće producente i DJ-eve kao što su: Phon.O, The cloniOUs, Cid Rim, Lefto, Romare, KU BO / Stereotyp, Ogris Debris, Joyce Muniz, CFSN DJs, PHILLITCHEVANJE te mnoge druge.

Ni ove godine kvaliteta glazbenog sadržaja ne zaostaje za prethodnima. Glazbeni program počinje u srijedu s mađarskim Bogdan Norbert triom koji će nastupiti na prekrasnoj terasi Swanky bara, nastavlja se multimedijalnim performansom poznatog talijanskog vizualnog umjetnika Roberto Paci Dalò u velikog dvorani kina Europa, dok će festival zatvoriti energični münchenski bass duo Schlachthofbronx i bečki veseljaci Kibbutz Klub uz pomoć Whateverest DJ-eva i CFSN-ovog phillipea u klubu Klub.

Foto: Festival Tolerancije
Foto: Festival Tolerancije

Norbert Bogdan, 24-godišnji gitaristički talent iz Nagykanizse, okupio je još dvojicu glazbenika – Béla Rózsu, također gitarista, i Tibora Szénásija, harmonikaša, te formirao Bogdan Norbert Trio koji svojim nastupima nikoga ne ostavlja ravnodušnim! Kao samouki glazbenici upoznali su se u Centru za glazbene talente Snétberger (Snétberger Zenei Tehetségközpont) za čije je osnivanje zaslužan Ferenc Snétberger, gitaristički virtuoz romskog porijekla školovan na Glazbenoj akademiji u Budimpešti. Cilj centra je davanje potpore mladim talentiranim Romima, koji sa sobom već donose određeno znanje, te im se pod stručnim vodstvom omogućava daljnje usavršavanje i upoznaje ih se sa jazz i klasičnom glazbom. Njihova glazba vesela je i jedinstvena mješavina bajaških, kolomparskih i romungro romskih tradicija iz vlastite zbirke i jazza, dopunjena napjevima balkanskog podrijetla. Njihov nastup organiziran je u suradnji s Mađarskim institutom u Zagrebu. Početak koncerta je u 21:00 15. travnja u Swanky Mint Hostelu (Ilica 50) uz slobodan ulaz.

Roberto Paci Dalò talijanski je glazbenik, skladatelj, filmski i kazališni redatelji vizualni umjetnik, koji svoje raznovrsne radove i projekte temelji na zvuku i crtežu te zatim proširuje sferu djelovanja na skulpturu, instalaciju, glazbu, film i performanse. Glazbeno-vizualni performans ‘Ye Shanghai’ izveo je premijerno 9. rujna 2012. godine na najvećem festivalu suvremene umjetnosti u Aziji, SH Contemporary u Šangaju. Projekt je temeljen na audio i vizualnim materijalima nastalima između 1933. i 1949. godine i tematizira život Židova u šangajskom getu, za vrijeme japanske okupacije grada. U tom periodu u Šangaju je živjelo više od 20 000 Židova koji su pobjegli pred nacističkim progonima te je ujedno bio i najveća židovska zajednica na Dalekom istoku. Pjesma koja se provlači kroz cijeli performans, Ye Shanghai (Šangajske noći), ikonična je kineska pjesma iz 30-ih godina prošlog stoljeća. Dekonstruirana, protegnuta, zatim opet konstruirana, upotpunjena instrumentalnom glazbom uživo, elektroničkim zvukom te glasovnim dijelovima na engleskom, jidišu, kineskom i njemačkom, stvara zvučnu kulisu prošlosti, vibrira između poznatog i potpuno neprepoznatljivog, te nas nostalgičnim zvukom uvodi u svijet sjećanja. Projekt je organiziran u suradnji  s neformalnim savezom Organizam (udruga UBU, udruga Sintoment, kreativni tim Babushke i arhitektonska grupa Nefunkcionalni Most). Performans počinje u 22:15 h u Kinu Europa 16. travnja, a ulaz je slobodan.

Foto: Festival Tolerancije
Foto: Festival Tolerancije

Münchenski bass duo Schlachthofbronx kojeg čine Benedikt i Jakob surađivao je s brojnim poznatim imenima Global Bass scene, kao što su Major Lazer ili Buraka Som Sistema, s pjevačima s Malija i Kostarike, bavarskim brass bendovima i južnoafričkim reperima, a 2010. godine pratili su M.I.A. na njenoj europskoj turneji, kao i brojne druge umjetnike na turnejama, od SAD-a, Kanade, Meksika, sve do Rusije i Južnoafričke Republike. Nakon dva studijska albuma i nebrojenih EP-ova, singleova i remixeva, prošle godine objavili su svoj treći studijski album “Rave and Romance” koji ocrtava jedinstvenu različitost njihovog zvuka. Poznati po jednako kvalitetnim nastupima u klubovima i na festivalskim pozornicama, u malim klubovima bavarskih gradića i na karnevalskim povorkama, brodovima i striptiz klubovima, zasigurno će nas rasplesati svojim remixevima raznih žanrova; dancehalla/reggaea, hip hop-a, techna, cumbie, UK bassa… Svoju glazbu izdaju na Diplovom Mad Decentu, cijenjenom Man Recordingsu i Disco B-u, sve do Modeselektorovog Monkeytowna. Njihov nastup organiziran je u suradnji s Njemačkim veleposlanstvom u Klub.-u 18. travnja s početkom u 23:00. Ulaznice nabavite u Entrio sustavu.

Foto: Festival Tolerancije
Foto: Festival Tolerancije

Nastup DJ Aviv without the Tel (Kibbutz Klub, Berlin Meschugge), DJ J’aime Julien (Kibbutz Klub) iz najluđeg kluba u Beču organiziran je u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom, a kao što stoji u opisu na njihovoj Facebook stranici, možemo očekivati samo najbolje od izraelskog popa, mizrachija (modern oriental/arabic pop/dance), izraelskog trasha, eurotrasha i eurodancea 90-ih, ali i najnovije glazbe. Stoga cure i dečki, frajeri i frajerice, partijaneri, homoseksualci, heteroseksualci, lezbijke i transseksualci, mali i veliki, dođite, plešite i zabavite se 18. travnja u Klub.-u! Židovčanstveni zvuci izravno iz Izraela. Puni života poput Tel Aviva. Queer na najjače.
 Najbolji trash– to je Kibbutz Klub! Jarmulka opcionalna. Početak u 23:00. Ulaznice nabavite u Entrio sustavu.

Be social

Komentari