Knjige

9. Festival dječje knjige Monte Librić – ZvukBook

Vrijeme čitanja: 2 minute

Ovogodišnje deveto izdanje Festivala dječje knjige Monte Librić održat će se od 19. do 24. travnja u prostorima Circola – Zajednice Talijana Pula. Tematska odrednica ovogodišnjeg Monte Librića je  ZvukBook/I suoni del libro, odnosno knjiga će ovoga puta biti usmjerena prema zvuku kao audio poticaju doživljavanja teksta. Šumovi, tonovi, buka, ritam i rima obilježit će ovogodišnje izdanje Festivala dječje knjige.

U izložbenom dijelu Monte Librića sudjeluje više od 65 domaćih i stranih nakladnika, a velika novost je vrlo bogat izbor talijanskih knjiga za djecu koje donosi tršćanska knjižara – Libreria Nero Su Bianco. Gotovo 3.000 knjiga bit će dostupno po popustima od 10 do 50 %, a bit će prezentirane i igračke didaktičkog sadržaja.

Novosti programa

Uz izložbu recentnih knjiga za djecu, svakodnevno će se održavati brojni susreti s domaćim i stranim piscima i ilustratorima te mnoštvo radionica, kazališne predstave, filmovi i performansi za djecu, koji će promišljati i zaokružiti zadanu temu, koja će se zrcaliti i u njegovom vizualnom identitetu i scenografiji, kao važnom dijelu Festivala. U Pikniku s autorom predstavit će se brojni domaći i strani autori, među kojima su: Roman Simić Bodrožić, Manuel Šumberac, Julijana Matanović, Manuela Vladić-Maštruko, Sonja Smolec, Tomislav Tomić i Sretna Meštrović. U talijanskom dijelu programa Più che una storia gostovat će Guia Risari i Emanuela Da Ros – dvije značajne talijanske spisateljice za djecu, dok će gošća programa Autori iz daljine biti Jasminka Petrović – spisateljica za djecu i mlade iz Beograda koja je napisala više od 30 knjiga koje su prevedene na brojne jezike.

Ove godine pokrenut je i novi program Librić po našu koji predstavlja istarsku literarnu produkciju i njeguje zavičajnu književnost. U programu će gostovati sveučilišna profesorica Vjekoslava Jurdana sa svojom Malom ZaviČAjnom čitankom – IGRI, ližnjanska naklada Komoč koruna predstavit će najnoviju knjigu Škura, škura boška koju je zajedno realizirala obitelj Grgorinić Rađen, a sa zbirkom slikovnica Od stine do stine kroz povijest Općine Medulin predstavit će se djeca i odgojitelji Dječjeg vrtića Medulin.

Ilustraciju ovogodišnjeg Monte Librića potpisuje poznati hrvatski ilustrator Tomislav Tomić, koji na temu odgovara zapetljanim trubama u literarnom prostoru, Matko Plovanić već treću godinu potpisuje dizajn Librića dok će se za scenografiju pobrinuti multimedijalni umjetnik Hrvoje Đukez.  Ilustrator Tomislav Tomić predstavit će i slikovnicu Krotitelj oblaka koju je ilustrirao prema priči autorice Tomice Šćavine, a koja prati čudnovati narod – Krote i pustolovine dječaka Petra.

Više informacija  i program Monte Librića možete pronaći ovdje.

Be social

Komentari