Istaknuto
24.11.2021.

Vrijeme čitanja: 3 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

20.11.2021.

Vrijeme čitanja: 2 minute Do petka, 3. prosinca ispuni upitnik koji smo pripremili za tebe i postani novi član naše vizart redakcije!

Glazba

U Močvari premijera prvog filma o grindcoreu

26.10.2018. Ziher.hrFoto: Press
Vrijeme čitanja: 2 minute

U zagrebačkom domu alternativne glazbe – klubu Močvara će se 30. listopada premijerno prikazati prvi povijesni presjek grindcore glazbenog žanra. Slave To The Grind je prvi dokumentarac o povijesti grindcore-a. Što je to grindcore? Sve ćemo vam objasniti.

Grindcore je nastao opakom kombinacijom hardcore punka i heavy metal glazbe osamdesetih godina prošlog stoljeća. Na grindcore su također utjecali death metal,  industrial, crust punk i ostale ekstremnije varijacije punka Brzi tempo, teška distorzija i growlanje su dio obilježja grindcore zvuka. Napalm Death je udrio temelje smjeru, a i organizatori su nam ponudili jedinstveno objašnjenje na pitanje što je to grindcore.

Grindcore je najbrži, najintenzivniji i najagresivniji pravac koji postoji u glazbi. Kako je nastao? Pa početkom 80ih godina prošlog stoljeća, jedan čarobnjak je izvadio van svoj kotao i ogromnu kutlaču te odlučio stvoriti nešto ludo, nešto divlje. Upalio je vatru, nabacao bukovog drva i cera ispod i pustio vodu da provrije. E, sad.. stao je kraj police sa svim izdanjima koja su ikad izašla u nezavisnoj glazbi i krenuo je redom u kotao, u tu ključalu vodu ubacivati sve
što mu je bilo potrebno uhu i načinu razmišljanja.

Prvo je uzeo anarhizam iz ranog doba UK punk scene i agresiju iz američkog death metala. Nije znao kako da pomiješa pa se sjetio bauštele i lupio to u omjeru 3 lopate agresije, 1 lopata anarhije. I tak je trpao dok nije došao do pola kotlića i pustio da malo ključa. Trebao mu je još jedan tajni sastojak jer mu je bilo dosta hipija i cvijeća na livadi te se odlučio na nesvakidašnji potez, presedan u alkemiji. Odlučio je iz svoje kolekcije alkohola žrtvovati iz svake boce po kap. U toj kolekciji su se nalazili apsolutno svi alkoholi ovoga svijeta. Na kraju je stvorio kemijsku reakciju toliko jaku da se proširila po cijelom svijetu i dotakla svaki um najluđih pankera i najluđih death metalaca. Slučajnost? Mislim da ne.

S hitovima žanra prije i nakon premijere DJ Talentino će pokušati uljepšati druženje, a cijena ulaznice iznosit će 20 kuna.

(Visited 79 times, 1 visits today)

Komentari