Glazba

Agent Fresco za otvaranje jesenske sezone u Tvornici kulture

Foto: Press
Vrijeme čitanja: 2 minute

Agent Fresco, bend s Islanda koji kombinira pop, progresivni rock i metal, dolazi u zagrebačku Tvornicu kulture u srijedu 7. rujna.

Osnovan 2008. godine, bend je sami početak karijere obilježio titulom najboljeg islandskog benda u natjecanju lokalnih talenata, a osvojili su i njihov ekvivalent Grammy nagrade, kao i nagrade za najboljeg gitarista, basista i bubnjara nakon čega je uslijedio prvi EP “Lightbulb Universe”.

Dolazeći iz Reykyavika, bend je prava odlika Islanda i njegove prirode i mijena, a sve se to čuje u velikoj umjetničkoj slobodi i izričaju koji odlikuje Agent Fresco. Nasljednik prvog uratka je “A Long Time Listening” iz 2010. koji je dobio hvalospjeve kritičara i zaljubljenika u glazbu, uz neuspjele pokušaje da svrstaju bend u neki od žanrova poput metal, alternativni ili post rock, čak i jazz. Iste godine najvažniji nacionalni tisak imenuje album sjajnim uratkom najboljeg rock benda u državi, a njihova interpretacija rocka je soulful i puna slojeva, ritmova i melodija koji pašu gotovo svakom raspoloženju.

Od tada su se Agent Fresco otisnuli na dvije europske turneje, poharali festivale kao što su Roskilde i Euroblast, učvrstili bazu fanova na domaćem terenu, a ubrzo se uhvatila i reputacija benda kojeg se mora vidjeti uživo.

Rad na novom albumu je čekao novu inspiraciju, a napad na vokalista Dana Arnora ubrzao je rađanje trenutnog trećeg albuma “Destrier” objavljenog prošle godine. Različite atmosfere, emocije, teksture i melodije prikazuju mračniju stranu, ali i ljepotu ljudskog postojanja. Zvukovno bend proširuje temelje postavljene albumom prvijencem i još više eksperimentira te se poigrava s prirodnim zvukovima i vodi na putovanje albumom nabijenim gitarama, ali i utjecajem klasične glazbe, filozofije, poezije i drevne mitologije.

Dok ga mediji poput britanskog Independenta krune titulom jednog od najuzbudljivijih bendova današnjice, glazbeni medij Music Void kaže da je Agent Fresco muška verzija Björk s bendom koji zvuči poput Rage Against The Machine. Ovaj sjajan islandski projekt po prvi puta možete čuti u Tvornici Kulture.

Ulaznice

Ulaznice u pretprodaji možete kupiti za 30 kuna, a na dan koncerta za 40 kuna na službenim prodajnim mjestima: Tvornica kulture (Ljudevita Posavskog 1), entrio.hr, Aquarius CD shop (Branimir centar, Kneza Branimira 29 i Varšavska 13), Atlas Arena centar, Atlas (Teslina 7), Atlas Westin, Atlas Zrinjevac (Zrinjevac 17), Croatia Records (Bogovićeva ulica 5), Dancing Bear (Gundulićeva ul. 7), Dirty Old Shop (Tratinska 18), Printaonica kod Bijelog čarobnjaka (Ilica 76), Record Store (Tkalčićeva 34) i Rockmark (Berislavićeva 13).

Be social

Komentari