Film

American Horror Story: Likovi i priče utemeljeni na stvarnim povijesnim osobama i događajima

Foto: YouTube screenshot
Vrijeme čitanja: 5 minute

Trenutno se prikazuje osma sezona slavne Američke horror priče. Ova poznata serija privukla je brojne gledatelje zbog svoje dinamične radnje, autentičnih likova, ali i mnogih referenci na stvarne povijesne događaje i osobe. Izdvajamo pet  takvih likova i scena koji su samo dio širokog spektra povijesnih uprizorenja u seriji.


1. Marie Laveau 


Foto: kolaž Ziher.hr

Sezona: treća (Coven, 2013.), osma (Apocalypse)

Glumica: Angela Bassett

Povijest: Marie Laveau predstavlja suvremenu reinkarnaciju istoimene vudu svećenice iz 19. stoljeća, lokalne legende New Orleansa. Riječ je o misterioznoj ženi o kojoj povjesničari znaju vrlo malo i često ju nehotice zamijene s njenom kćeri Marie Laveau II. koja se također bavila crnom magijom. Marie I. (1801. – 1881.) bila je afričko-indijansko-europskog podrijetla, dijete oslobođene crne ropkinje i mulata. Kao i u seriji, vodila je frizerski salon za bogate Amerikanke u kojem je lako saznavala sve što se događalo u gradu, a potajno je bila predana vudu svećenica.

Zanimljivo je da se deklarirala kao kršćanka i smatrala je da vudu nije neuskladiv s tom religijom. U kući je imala vlastiti oltar sa svetim predmetima i vodila je tjedne rituale (i za crnce i za bijelce) na kojima su svi bili odjeveni u bijelu boju. Ona sama pojavljivala se sa svojom zmijom nazvanom Zombie.

Ljudi tog vremena vidjeli su ju uglavnom u pozitivnom svjetlu – bila je savjetnica raznim stanovnicima, pomagala je oboljelima od žute groznice, posjećivala je zatvorenike… Međutim, rasistički nastrojeni građani ubrzo su rituale koje je vodila ozloglasili opisavši ih kao “pijane orgije”. Inspirirala je brojne sljedbenike različitih kultova i ljubitelje okultnog. 1982. članovi poznate horror punk grupe The Misfits uhićeni kada su nakon koncerta pokušali ekshumirati njeno tijelo.


2. Elizabeth Short (Crna Dalija)


Foto: kolaž Ziher.hr

Sezona: prva (Murder House, 2011.)

Glumica: Mena Suvari

Povijest: slučaj Crne Dalije jedan je od najslavnijih neriještenih slučajeva homicida u novije doba. Elizabeth Short bila je dvadesetdvogodišnja američka glumica u usponu čije je brutalno unakaženo truplo pronađeno 15. siječnja 1947. na ulici Los Angelesa. Njeno mrtvo tijelo slučajno je pronašla gđa Betty Bersinger koja je najprije spazila nešto u travi pored pločnika i pomislila da je riječ o rastrganoj lutki za odjeću da bi se naposljetku strrahovito šokirala shvativši da je to leš mlade žene. Prizor je doista bio degutantan: tijelo je bilo razrezano u dva dijela (prerezano točno na struku), i to tako precizno da nijedan unutarnji organ nije oštećen. Obrazi su joj bili izrezani od usana do ušiju (tzv. glasgowski osmijeh).

Nikada nije otkriveno tko i zašto ju je ubio iako su se brojni ljudi  javljali policiji tvrdeći da su upravo oni ubojice. Slučaj je zatvoren, ali je izazvao ogroman interes javnosti. Slavni nadimak nadjenuli su joj novinari (koji su u to doba često davali originalne nazive kriminalističkim slučajevima) prema kriminalističkom filmu Plava dalija iz 1946. Promijenili su riječ “plava” u “crna” jer je Elizabeth Short bila poznata po svojoj gustoj crnoj kosi.

U seriji je prikazano kako ju je silovao zubar kojeg je posjetila pa je umrla od predoziranja dušikovim oksidom  kojim ju je bio uspavao, a dr. Montgomery nakon toga joj je unakazio tijelo. Međutim, dandanas ne postoji točan odgovor na pitanje što joj se dogodilo i zašto.


3. Dr. Arthur Arden – Josef Mengele


Foto: kolaž Ziher.hr

Sezona: druga (Asylum, 2012.)

Glumac: James Cromwell

Povijest: Lik  liječnika koji potajice na pacijentima psihijatrijske ustanove Briarcliff izvodi surove medicinske eksperimente vidljivo je inspiriran zloglasnim Josefom Mengeleom kojeg se popularno naziva i “anđeo smrti”.

U Auschwitzu je vršio okrutne pokuse nad ljudima s ciljem da pronađe način kako ih pretvoriti u arijevce. Metode su mu bile zastrašujuće:  ubrizgavao je svojim “pokusnim kunićima” boju u oči  dobio njemački plave, ostavljao ih bez vode i hrane, amputirao im i presuđivao udove u nesteriliziranim uvjetima i bez anestezije. Pacijenti su ili umirali od posljedica operacija ili bili naknadno poslani u plinske komore. Osobito su ga interesirali blizanci  jer se nadao da će proučavanjem njihovih organizama otkriti kako dolazi do dvostrukog razvoja jajnih stanica i time pronaći način da se njemačka rasa što brže proširi.

U kaosu pri završetku rata uspio je pobjeći Saveznicima i skloniti se u Južnu Ameriku. Umro je tek 1967. od moždanog udara.


4. Tate Langdon i masovno ubojstvo u srednjoj školi Westfield High – masakr u srednjoj školi Columbine


Foto: kolaž Ziher.hr

Sezona: prva (Murder House, 2011.) 

Glumac: Evan Peters

Povijest: Tate Langdon problematični je tinejdžer čije je labilno emocionalno stanje uzrokovalo traumatično djetinjstvo. Svoj konačni mentalni slom Langdon doživljava 1994. kada čini pokolj u svojoj srednjoj školi i oduzima život petnaestero učenika. Prizori tog zločina neodoljivo podsjećaju na užasavajući masakr u Columbineu 20. travnja 1999. kada su učenici Eric Harris i Dylan Klebold vatrenim oružjem ubili dvanaestero drugih učenika i jednog profesora, ranili dvadesetčetvero i naposljetku počinili samoubojstvo.

Harris i Klebold bili su najbolji prijatelji, obojica su patili od depresije, a Harris je usto imao probleme s agresijom. Vodili su dnevnike u kojima su konstantno pisali o svojim negativnim emocijama, mizantropiji i velikoj želji da zajedno počine masovno ubojstvo. Točni motivi ovog stravičnog čina nikada nisu određeni iako se zna da se dvojica prijatelja nisu uklapali u društvo i da su znali biti žrtve verbalnog nasilja.

Langdon u toj čuvenoj sceni nosi crno od glave do pete, tj. dugački vojnički kaput i martensice, što je gotovo ista odjeća koju su Klebold i Harris nosili 20. travnja 1999. Čak i njegova frizura podsjeća na Kleboldovu. Također, većina učenika ubijena je u knjižnici kao i u Columbineu. Jednu žrtvu Langdon je upitao vjeruje li u Boga i upucao ju na njen potvrdni odgovor. Prema pričama preživjelih svjedoka iz Columbinea, ali i prema pravoj snimci telefonskog poziva koji je jedna profesorica uputila hitnoj pomoći, Harris se žrtvama otvoreno rugao ili ih ispitivao pitanja vrlo slična Langdonovom prije nego što bi ih ubio.


5. Grofica Elizabeth Johnson – grofica Elizabeta Bathory 


Foto: kolaž Ziher.hr

Sezona: peta (Hotel, 2015.)

Glumica: Lady Gaga

Povijest: Poznata pop-pjevačica u petoj sezoni serije  tumačila je zavodljivu vampiricu staru više od sto godina. Svoj mladoliki izgled održava sišući krv žrtava kojima prethodno prereže grkljan oštrim prstom smrtonosne metalne rukavice koju nosi. Lik krvožedne grofice i vlasnice Hotela Cortez inspiriran je mađarskom groficom Elizabetom Bathory koja je živjela u 16. stoljeću. Bathory je bila narcisoidna žena iznimne ljepote koja je uživala u sadizmu, mučenju i ubijanju svojih sluškinja.

Navodno je jednom naredila da se jedna dvorkinja ubije i da se njena krv iscijedi u veliki kotao u kojem se Elizabeta kasnije okupala. To je bio samo uvod u njenu opsesiju krvlju, oštrim predmetima i torturi. Njena najslavnija sprava za mučenje zvala se Željezna djevica. To je bila lutka ljudskog obličja prekrivena draguljima. Elizabeta je sluškinjama naredila da poprave dragulje koji bi na dodir ruke izvukli šiljke iz sprave i uboli nesretnicu, a ona bi iskrvarila do smrti. Posjedovala je još niz takvih izopačenih uređaja kojima je zadovoljavala svoju potrebu za mučenjem podanika.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije. 

Be social

Komentari