Vizart

Američki filmaš David Lynch otvorio prvu retrospektivnu izložbu

Foto: Facebook
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: Facebook
Foto: Facebook

David Lynch, američki filmaš, televizijski redatelj i vizualni umjetnik poznat po svojim nadrealnim filmovima, otvara prvu muzejsku retrospektivu u Philadelphiji. Iako je prvenstveno poznat po svojim stravičnim filmovima, Lynch je započeo karijeru kao slikar i nije odložio kist četrdeset godina.  Ne začuđuje da redatelj, poznat po tamnim unutrašnjim vizijama, stvara platna koja su sve samo ne slatke slike. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Pennsylvaniji studirao je otprilike godinu dana, gdje je doživio otkrivenje koje je rezultiralo njegovim prvim filmom 1967., jednominutnom animacijom nazvanom „Six men getting sick“.

Huffpost/ Screenshot
Huffpost/ Screenshot

„Počeo sam kao slikar, a film se pojavio sa željom da se slika pokrene“, Lynch objašnjava, „ tako da uvijek kažem da se ista pravila kod slika odnose na većinu filmova i moglo bi se reći da su filmovi pokretne slike koje izmišljaju priče sa zvukom.“ Prvi je njegov dugometražni film Eraserhead, zatim slijede Blue velvet, Lost highway i Mulholland Dr. kao i serija Twin peaks. Svi oni nose Lynchev potpis i karakteristike poput živih boja, korištenja snova i montaže za povezivanje misli i višestrukih emocija u jednu sekvencu. Postao je poznat kao jedan od autora u filmskoj kinematografiji koji neprestano prkosi konvencijama, a njegov  je ideal da filmovi, koji predstavljaju život, moraju biti kompleksni, i u nekim slučajevima neobjašnjivi.

Huffpost/ Screenshot
Huffpost/ Screenshot

Lyncheve slike ne zaostaju, one su živopisni prolazi u njegovu jedinstvenu imaginaciju. Retrospektiva je sačinjena od devedesetak slika i crteža. Humanoidne figure preplavljuju njegov rad, dekapitirana ili leteća čudovišta pojavljuju se u zamračenom prostoru. Insekti, propadanje, opasnost, iste su teme kao i u njegovim filmovima. Dizanje ljudskog jada do umjetnosti neizbježno dovodi  pitanja. Tako ga je jedan novinar pitao zašto ga očaravaju te stvari, stara opasnost, na što je on odgovorio da ne zna točno, ali da mu daje mnogo ideja, tamna energija postaje „gorivo“ koje ključa u njegovoj unutrašnjosti. Tako nastaju mračne slike,vrlo uznemirujuće, ponekad vrlo gadne, ali i istinite. Bez sumnje, ne fali mu originalnih ideja.

Be social

Komentari