Film

Animafest Zagreb 2016. : Upute za snalaženje

Foto: facebook.com/animafestzagreb
Foto: facebook.com/animafestzagreb
Vrijeme čitanja: 3 minute

Festival koji slavi 25. godinu života i jedan od najstarijih festivala u svijetu u potpunosti posvećen animaciji  je naš Animafest Zagreb. Osnovao ga je Dušan Vukotić 1972., naš jedini oskarovac u kategoriji animiranog filma. Sada se taj isti festival pita tradicija i/ili revolucija? Odgovori se mogu pronaći u više od 300 naslova iz programa od kojih je otprilike polovina antologijskih, retrospektivnih ili nedavnih naslova te niz klasičnih Oscarom nagrađenih filmova, hrvatskih kandidata za Oscara te filmova nagrađenih Akademijinim kipićem koji pomiču granice očekivanja. Tematska cjelina posvećena Oscarima bavit će se implikacijima koje je donio uspjeh filma Surogat samo deset godina od rođenja hrvatske animacije, kao i time ako postoji  nekakv recept koji osigurava taj zlatni kipić.  I ne samo time, već pitanjem veze između Zagrebačke škole i Američke akademije. Ako u utorak u 10 sati svratite u Zagrebački plesni centar, odgovore ćete i dobiti.

 Da će tradicije biti, potvrdili smo, ali što je s revolucijom?  Revolucija će se očitovati u drugoj tematskoj cjelini imena Animanarhija – sirova animacija. Radi se o animaciji u njenom ”punk izdanju, animaciji koja se svjesno ne drži kanona ljepote i akademskih pravila kako se radi, ali ima izuzetno jaku poruku i namjerno  nije vješta” ,kako je to objasnila Matea Milić, producentica festivala. Punk filmaši predstaviti će se kroz četiri programa, a osim toga, moći ćete ih upoznat i osobno u utorak od 14.45 do 17.00 sati u Zagrebačkom plesnom centru na predavanjima i raspravama o ovom stilu. Ulaz je besplatan ( kao i na sve ostale događanje u ZPC-u).

sir
Foto: www.facebook.com/AnimafestZagreb

Veliko natjecanje kratkometražnog filma je vjerojatno najuzbudljiviji program s obzirom da se dobitnik/ica Grand Prixa nagrađuje izravnom kvalifikacijom za Oscara. Program je raspoređen u šest konkurencija, a nakon svake projekcije možete ostati razgovarati s autorom/icom.  Razgovor s Georgesom Schwizgebelom, Veljok Popovićem, Leonidom Šmelkovim i Laurom Harrison bit će u utorak u 13.30 mi u predvorju ZPC-a.

Ako ste jedan od onih tipova koji voli pratiti trendove, otići duboko u budućnost bez da probuši rupu u džepu, natjecanje studentskog filma bi vas moglo urećiti. Projekcije pogledate besplatno, popričate s autorima, razmijenite ideje i popratite neke nove stilove. Studentski film podijeljen je u četiri konkurencije od utorka do petka u ZPC-u.

Da se ne zaboravi domaća animacija, i to još k tome da se slučajno ne zaboravi u 65. obljetnici rođenja autorskog hrvatskog animiranog filma, uz četiri naslova koja su uključena u glavno festivalskog natjecanje, organizirano je i natjecanje hrvatskog filma s 14 naslova. Ovdje moram ubaciti  osobnu preporuku za gledanje filma ”Kraj” Tomislava Šobana i Dote Petre Zlonoge. Nakon njih nema ravnodušnosti.  Ako netko poželi malo dublje istražiti domaću produkciju, u subotu u 17 sati u predvorju kina Europa organizirano je druženje  s hrvatskim producentima. ASIF-a koja ga organizira, dijeli i neke darove.

Foto: Foto: facebook.com/animafestzagreb

Tko ne zna tko je Vatroslav Mimica? Animafest hrvatskog modernistu, autora posvećenog animiranom i igranom filmu, avangardnog i smjelog stvaratelja, predstavlja projekcijama njegovih filmova u srijedu 17.30 u kinu Tuškanac (besplatno- jer znanje takvo i treba biti).

Ime koje će od sada uz sebe vezati i Nagradu za životno djelo je Raoul Servais. Belgijski umjetnik i animator, koji se prvi  koristio kompjuterskom tehnologijom u svojim filmovima na dodjelu dolazi u ponedjeljak, a retrospektiva radova se održava  u utorak.

Bez obzira koje emocije vezali uz animaciju, poprati program bi vas mogao iznenaditi. Prvenstveno jer se od 7. do 8. u Oktogonu (Ilica 5), prvi puta u javnosti prikazuje sustav PIEdeck.  To je eksperimentalna interaktivna instalacija za razne igre s više sudionika. PIE je skraćenica za Playful Interactive Enviroments, a riječ je o laserskom sustavu praćenja, javnom ekranu i slušalicama za virtualnu stvarnost pomoću kojih do 25 sudionika može istovremeno aktivno raditi u sustavu i međusobno komunicirati u istom fizičkom prostoru.

Oktogon (peterokut) je performans koji je ime dobio po obliku rotirajućeg stola za animaciju za kojim će raditi pet animatora, svaki na jednoj strani. Tijekom desetak sati stvarat će stop animaciju pred gledateljima.

Festival traje od 6. do 11. lipnja, ispunjen je projekcijama, ali i radionicama, razgovorima i predavanjima profesionalaca. Raspored, cijene ulaznica i dodatne informacije možete pronaći na službenim stranicama Animafesta.

Be social

Komentari