Istaknuto
20.11.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Stiže nova runda domaćih i regionalnih glazbenih noviteta za koje možete glasati te nekoliko stranih preporuka za slušanje.

09.11.2019.

Vrijeme čitanja: 4 minute Fraktura, kao i svake godine, donosi zanimljive naslove od kojih se mnogi nađu na našim policama.

Vizart

“Art pullover grije bolje od veste, kaputa i rakije!”

06.12.2016. Katarina JukićFoto: Facebook/Art Pullover
Vrijeme čitanja: 2 minute

Art Pullover zanimljiv je koncept koji je nastao suradnjom Pikto galerije i udruge Val kulture, a temeljna je ideja spojiti umjetnost i božićnu kupnju, pod motom „umjetnost dostupna svima“. U toplom prostoru Branimir centra pedeset mladih umjetnika s nezavisne scene predstavljaju svoje radove koje posjetitelji mogu pogledati i kupiti do 30. prosinca. Osim što se radi o umjetnosti dostupnoj svima i pristupačnim cijenama za unikatne umjetnine, također se radi o umjetnosti za svačiji ukus. Galerija je prepuna grafika, ulja na platnu, plakata, akvarela, majica, s najrazličitijim motivima, pa se čini da bi moto Art Pullovera mogao biti i „za svakoga po nešto“.

Moto nije samo primjenjiv na izloške čije tehnike i tematike strašno variraju tako da se cjelokupni dojam može opisati kao oduševljenost raznovrsnošću. On vrijedi i za popratni program koji je toliko bogat da bi svatko tko se zatekne u Branimir centru zaista mogao naći nešto za sebe, čak i ako ne pridaje posebnu pažnju umjetnosti. Primjerice, nudi vam se prilika vjenčati se u Las Vegas stilu. Za tu će svrhu Mario Kovač postati Elvis Presley, a svaki će se utorak vratiti u svoje prirodno stanje i voditi kvizove o književnosti, filmu, općoj kulturi i glazbi. Osim toga, možete uživati u glazbi popularnijih Meritas, Jelene Radan, Lidije Bajuk, ali i novijih bendova i DJ-eva, uz hranu i piće.

Art Pullover nije prosječna adventska lokacija

Program Art Pullovera sadrži i razne radionice. Tako je ovog ponedjeljka održana radionica origamija. S obzirom na to da se radi o prvoj u nizu takvih radionica koje će se održavati svakog ponedjeljka, voditelj je krenuo s povijesti origamija. Mogle su se saznati razne zanimljivosti poput one da se papir smatrao izrazito vrijednim predmetom koji je jedan samuraj znao pokloniti drugome kako bi iskazao svoje poštovanje, a često je bio i dijelom svadbenih rituala. Dugo je origami bio zametnut, sve dok se 50-ih godina prošloga stoljeća nije povratila zainteresiranost za ovu neobičnu japansku vještinu, i to u Njemačkoj i SAD-u, gdje se čak uvodi i u neke vrtiće.

Foto: Katarina Jukić/Ziher.hr

Foto: Katarina Jukić/Ziher.hr

Voditelj je zatim pokazao izradu najosnovnijih oblika poput ždrala i leptira. Čak sam i ja, u potpunosti nesposobna za DIY projekte, arts and crafts i sve što zahtjeva preciznost, urednost i bilo kakvu kreativnu suradnju ruku i mozga, uspjela usvojiti izradu nekih origami oblika. Dakle, radionice su opuštene, zanimljive, a atmosfera je i više nego ugodna za steći neka nova znanja.

Pravu bit Art Pullovera čine mladi umjetnici čiji su radovi dio izložbeno-prodajnog postava. Zbog toga će posjetitelji imati priliku i upoznati neke od umjetnika u programu Meet the artist tijekom kojega svatko ima pravo raspravljati i komentirati umjetnost. Art Pullover, dakle, nije prosječna adventska lokacija. Iako je kupovnog karaktera, fokus je uspio ostati na prilici koja se nudi mlađim umjetnicima da prezentiraju svoja djela široj publici. Osim toga, malo se koja izložba može pohvaliti tako bogatim popratnim programom i tako ugodnom atmosferom. Organizatori kažu da „Art pullover grije bolje od veste, kaputa i rakije!“, a meni ne preostaje ništa drugo nego potvrditi istinitost tvrdnje.

(Visited 351 times, 1 visits today)
Što misliš o ovoj izložbi?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(22 votes, average: 3.136 out of 5)

Komentari