Knjige

Audio knjige – poslušajte koju dok rješavate Demidoviča

foto: facebook.com/audible
Vrijeme čitanja: 2 minute
foto: facebook.com/audible
foto: facebook.com/audible

Jeste li isprobali Audible? U vlasništvu Amazona, Audible je kompanija koja proizvodi i prodaje knjige, publikacije i ostale edukativne i zabavne sadržaje u audio obliku. Na njihovim stranicama nalazi se preko 100 000 audio programa koje, ako ste pretplaćeni, možete downloadati na neki od uređaja koje podržava (smartphone, Kindle, tablet, osobna računala, mp3 playeri).

Audible mjesečno dodaje više od tisuću novih naslova. Sve je češći i originalni sadržaj, promiče se audio knjiga kao posebna forma s jednakom umjetničkom vrijednosti kao i sama knjiga. Zaobilazi se tiskanje i knjige se ekskluzivno nude u audio formatu. Više se ulaže u produkciju, knjige nisu samo pročitane već recitirane, dodaju se zvučni efekti, a jednu knjigu vam čita više od tucet osoba.

Mnoge od knjiga koje su zaživjele u filmu, dostupne su u audio formatu, a čitaju ih glumci iz filma. Primjerice, prva tri nastavka Princezinih dnevnika u izvedbi Anne Hathaway dostupna su na Audibleu. Na istom mjestu možete naći i World War Z koju čitaju sam autor Max Brooks, Alan Alda, John Turturro, Rob Reiner, Mark Hamill, Alfred Molina, Simon Pegg, Henry Rollins i Martin Scorsese. Godine 2012. Colin Firth, Kate Winslet, Dustin Hoffman i Nicole Kidman za Audible su poročitali svoje najdraže knjige. Moram napomenuti, ima tu i Meryl Streep.

foto: printscreen Janja Žganec/ audible.com
foto: printscreen Janja Žganec/ audible.com

Zanimljiv koncept, u svakom slučaju. Iako se nekako grčim pri spomenu čitanja na svakojakim uređajima umjesto klupčanja uz neku prastaru knjigu, nisu ni audioknjige naodmet, pogotovo ako vam prvo pri spomenu audioknjige pada na pamet vožnja u tramvaju ili autu, peglanje ili tako nešto, Audible nudi hrpetinu popularnih naslova, trilera, SF-a, ljubića, samopomoći, predavanja na temu financija, odgoja djece, književnosti itd. Za neke zahtjevnije knjige možda ipak želite ostati kod kuće (ne znam što bih s Uliksom u tramvaju), no sve u svemu, ponuđeno vam je iskoristiti vrijeme na ljepši, kvalitetniji način.

Osim Audiblea, tu je i Audiobooks.com, s možda nešto boljom aplikacijom, no s manje dostupnih naslova, dok su cijene iste. LibriVox funkcionira na volonterima i knjigama javne domene, a isto možete pronaći na booksshouldbefree.com, librophile.com, besplatno. LearnOutLoud ima desetak tisuća naslova, naplaćuju većinu, no isplati se potražiti klasike (iako bih rekla da besplatne stvari preuzimaju s LibriVoxa). Ako vas ne zainteresira ništa od navedenog, možete posjetiti audiobooks.org, koji nudi daljnje linkove.

Kao što ste vjerojatno pretpostavili, većina ovih knjiga na engleskom je jeziku. Hrvatske verzije zasad se mogu naći samo po forumima.

Be social

Komentari