Istaknuto
12.08.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Novih pet glazbenih uradaka iz domaćih radionica bore se za naklonost slušatelja,a tu je i pet stranih preporuka za slušanje.

07.08.2020.

Vrijeme čitanja: 10 minute Donosimo vam listu nekih od najpoznatijih svjetskih književnika koji su se, izuzev što su za sobom ostavili književna djela koja ćemo još dugo pamtiti, suočavali sa svojim nemilosrdnim demonima.

Glazba

Bassekou Kouyate & Ngoni Ba (Tvornica): Rasplesana nedjelja uz glazbu s Malija

19.11.2019. Igor Yuri JuriljFoto: Ksenija Lu Zafirović / Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute

Vrijeme je za JAZZ! Doslovce. Nakon petogodišnje hibernacije, dobri duh jazza Dražen Kokanović vratio ga je u metropolu jedanaestim izdanjem Zagreb Jazz Festivala. Otpočet je u Velikom pogonu Tvornice kulture ove nedjelje, a festivalski su led otopili malijski etno virtuozi Bassekou Kouyate & Ngoni Ba.

Iako per se Bassekou Kouyate & Ngoni Ba ne odgovaraju ‘zapadnjačkoj’ etiketi jazza, ovakvom žanrovskom poimanju festivala, progresivne i improvizacijske tendencije seksteta predvođene Bassekou Kouyateom odgovaraju njegovim konceptualnim parametrima. Na europskim se putešestvijama bend zaustavio da nam demonstrira zvuk malijskih ulica i zakutaka koje ispunjavaju magičnim predmetom – ngonijem.

Žičani izvor malijskog folklora drvena je umotvorina i rukotvorina najčešće presvučena jarećom kožom koja u pravim, znalačkim rukama pripovijeda regionalnu i lokalnu priču koju naše kulturne prakse ne mogu pojmiti sve dok ne prepoznaju poznate napjeve kakvih je ove večeri također bilo. Time ovaj bend složen od članova proširene obitelji ne nudi potpunu autentičnost na našim europskim pozornicama, koristeći se tako zvukovima ‘zapadnjačke’ tradicije poradi pridobivanja neupoznate publike, kao i eksperimentiranja tradicije s modernim i mondenijim.

Bassekou Kouyate & Ngoni Ba

Foto: Ksenija Lu Zafirović / Ziher.hr

Drugim riječima, Malijci su nas počastili ngoni interpretacijom Afrike Bambaat. Ako je promatrati kulturološki sadržaj s vesele pozornice, on nas mnogočemu može naučiti u našoj hinjenoj progresivnosti – ponajviše dostojanstvu i položaju žene u (bilo kakvoj) kulturi, pa tako i u ovoj bardovskoj kulturi tzv. griota koju Bassekou kao vođa skupine propagira u svojoj poetici. Griot, kao inačica afričkog barda i pripovjedača u pjesmi progovara povijest, kulturu i folklor pojedinačnih politika, odnosno povijest i tradiciju ‘odozdo’, od ‘malog’ čovjeka, a prenosi se generacijski isključivo usmeno.

Žičani se instrument, kojeg su Hrvati vješto usporedili s lutnjom, svira sjedeći dok se tradicijske priče ili, u moderno doba, političke kritike prenose memorijom, bez ikakvih pisanih zapisa. Bassekou kao jedan od najvećih griota današnjice, svoju je pripovjedačku riznicu pronošenu s koljena na koljeno iznio uz bok svoje obitelji, živeći ono što i dijeli s nama – i sam je humanitarac, aktivist za ženska i vjerska prava u ovoj nerijetko nemirnoj srednjoafričkoj državi.

Foto: Foto: Ksenija Lu Zafirović / Ziher.hr

Premda ukrašen ornamentima funka, pa čak i reinterpretiranog disko momenta Afrike Bambaate, vedri i poletni zvuci kolektiva nerijetko pripovijedaju siroviju i ozbiljniju priču za koju se u ovoj kombinaciji brine vokalistica i supruga predvodnika – Amy Sacko. Originalna pjevačica benda sa svojim suprugom nastavlja obiteljsku muzičku tradiciju, reflektirajući tako priču njegovih oca i majke koji su na jednak način zajedno stvarali i nastupali – jedno drugome uz bok. No Sacko u nastup unosi dašak bračne šašavost, koketirajući, ali i u šali provocirajući supruga, u svrhu animiranja već lelujave i dobro promiješane publike. Kemija nije opipljiva samo među supružnicima, nego i mlađim snagama benda koji tijekom nastupa višestruko dobivaju priliku za solističkim demonstracijama svježih nam vještina, parirajući tako frontmenu.

Tako frontmen ne zasjenjuje bend, nego se postavlja kao ravnopravan predstavnik elektricitetom nabijenog kolektiva (jer se ovaj instrument svirao sjedeći uz pratnju udaraljki), a naoružao se s još dvojicom ngonista. Bassekou Kouyate & Ngoni Ba su barem zasad jedinstvena pojava koju nam je bila čast vidjeti i svojim kukovima i bokovima omogućiti praznik ili barem produženi vikend.

(Visited 58 times, 1 visits today)
Što misliš o ovome koncertu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(3 votes, average: 3.667 out of 5)

Komentari