Film

Belle et Sébastien – film koji nostalgiju i razdraganost čini neizbježnim osjećanjem

Vrijeme čitanja: 2 minute

Francuski redatelj Nicolas Vanier svoj zanat je izbrusio radeći pitoreskne dokumentarce. To je ostavilo vidljivi trag na igranom filmu Belle et Sébastien koji gledatelju predstavlja alpske krajolike i sličice iz divljine. Estetika filma opravda svaki dio visokog budžeta te film čini iznimno privlačnim za gledanje sa svojom fotografijom koja u svakom kadru ‘oduzima dah’.

Radnja prati introvertiranog dječaka koji dane provodi na, za svoju dob, nekonvencionalan način. U druženju sa svojim skrbnikom Cesarom, cijenjenog zbog svojih lovačkih sposobnosti, no predmetom sprdnje zbog sklonosti alkoholu, Sebastien postaje iznimno snalažljiv u planinskom okuženju – pokazuje veliku ljubav prema životinjama te inteligenciju koja nema nikakve veze s edukacijom. Fraza koju bi upotrijebili za njega da je iz urbanijih prostora bila bi ”street smart” i to bi bilo nešto što bi savršeno odrazilo njegovu snalažljivost koja se posebice iskazivala kako je raslo njegovo prijateljstvo s Belle, pirinejskim planinskim psom, nepravedno optuženim za zvjerstvo.  Poznavajući okoliš, ali i tajne ključnih stanovnika gradića, on vješto manevrira okolnostima sve dok se povijesni dio radnje ne uplete na izravniji način.

Foto: screenshot
Foto: screenshot

Vremenski okvir filma je Drugi svjetski rat. U ovom dijelu Alpi događali su se prijelazi francuskih židova u Švicarsku te je to poslužilo kao pokretač zapleta u ovoj priči. Povijesni kontekst obrađen je na način koji od gledatelja ne traži osjećaje poput mržnje ili duboke potresenosti. Naravno, negativna reakcija na pojavu Nijemaca u do tada idiličnom mjestu je svakako prisutna, međutim zbog svih ostalih elemenata: krajolika, prijateljstva, obiteljskih osjećanja, mladenačke ljubavi i borbe, ukratko bavljenja temeljnim ljudskim vrijednostima, film gubi na oštrini i osude su najviše vezane uz bazične ljudske mane; nepovjerenje, agresiju, nerazumnu pokornost…

Osim vizualne komponente ljepota, ovog filma je i u glazbi s emotivnom poveznicom . Prijateljstvo je opjevala Zaz ali i Félix Bossuet (Sebastien), koji je pokazao i vokalne sposobnosti osim onih vanprosječnih glumačkih.

Ovo je film koji je uspio okupirati pažnju i dobiti reakcije  500 djece osnovnoškolske dobi, posjetitelja Festivala tolerancije u prepunoj dvorani kina Europa na svojih sat i pol’ trajanja. Mislim da taj podatak govori o filmu više od pukih riječi o tome kako je to prekrasan obiteljski film za sve generacije koje bi bile istinite, ali pomalo prazne. Stoga ako vam je potrebno malo topline na hladan kišni dan, ovo je svakako film za to. Vizualno hipnotizirajuć, nimalo površan, a nimalo naporan, nevin i dobro režiran, teško da će ostaviti loš dojam.

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari