Film

“Bergmanova godina“ u Art-kinu nastavlja se filmom “Kroz tamno ogledalo”

art kino
Foto: Art-kino.org/press
Vrijeme čitanja: < 1 minuta

Povodom obljetnice 100 godina od rođenja ovog velikog redatelja, 2018. godina proglašena je Bergmanovom godinom. U sklopu ove manifestacije u Art-kinu svaki se mjesec prikazuje jedan Bergmanov film, te su, između ostalih, dosad prikazani filmovi Osmijesi ljetne noći i Divlje jagode.

Film Kroz tamno ogledalo bavi se promišljanjem smrtnosti, krivnje, grijeha i Boga kroz naoko banalan prikaz obiteljskog odmora na izoliranom Švedskom otočiću. Ubrzo saznajemo da se dramska okosnica bazira na nikada eksplicitno naznačenoj šizofreniji kćeri Karin. Obiteljske preokupacije njezinom bolešću najizraženije su kod oca za kojega one, na kćerinu sablazan, sadrže umjetnički potencijal. Svaki član obitelji na svoj se način nosi s Karininom bolesti, a bratsko-sestrinski odnos Bergman prožima insinuacijom incesta. Film završava kulminacijom šizofrene epizode, te pozivom liječničke pomoći.

Direktor fotografije vrsni je Sven Nykvist, koji posebnu pažnju pridaje osvjetljavanju lica protagonista, polazeći od Bergmanove tvrdnje da izraz lica govori više od riječi. Kroz ovu trilogiju Bergman se najdirektnije suočava s vlastitim iskustvom sina luteranskog svećenika i strogim vjerskim odgojem.

Ingmar Bergman (1918., Švedska) jedan je od najcjenjenijih redatelja svih vremena. Snimao je igrane i dokumentarne filmove, te režirao predstave. Teme koje su ga pretežno zaokupljale baziraju se na pitanjima vjere u Boga, smrtnosti i samoće, prožetima seksualnom požudom, naročito ženskih likova. Neki su od Bergmanovih najpoznatijih filmova Persona, Krici i šaputanja, Sedmi pečat, itd.

Be social

Komentari