Vizart

Bijela noć: Budite dijelom svjetske umjetničke priče

Foto: Facebook.com/event
Vrijeme čitanja: 2 minute

Zagreb će večeras ponovo postati dijelom svjetske priče u sklopu projekta Bijela noć (Nuit Blanche) koja će ujediniti raznovrsne umjetničke intervencije i kulturna događanja te ujedno i obogatiti turističku ponudu grada. U manifestaciji već tradicionalno sudjeluju brojne kulturne ustanove i institucije koje su za ovu priliku osmislile prigodne programe koji će trajati do 19 sati do jedan sat iza ponoći.

Bijela noć na nekoliko zagrebačkih lokacija

Program je i ove godine bogat i raznolik. Tako će umjetnici Igor Pauška i Alen Sinkauz u Hrvatskom narodnom kazalištu predstaviti svjetlosno-auditivnu instalaciju koja će stvoriti novu kompoziciju arhitekture kazališta, otvarajući se u različitom spektru boja. Ritam boja i svjetla u sinkronicitetu je s nekim od najpoznatijih djela skladatelja klasične glazbe koje uživo transformira skladatelj i glazbenik Alen Sinkauz. Tema svjetlosti bit će predstavljena i u kontekstu javnog prostora, i to kod spomenika Nikoli Tesli na uglu Masarkyove i Preradovićeve. Mladi hrvatski izumitelj Ivan Kožar izradio je muzikalnu Teslinu zavojnicu, koja će uz pomoć plesača pod kreativnim vodstvom Emila Matešića proizvesti performans s iskrama od nekoliko milijuna volti. Publika će imati priliku osjetiti snagu i zvuk Teslinih munja u javnom prostoru te pogledati kako one moćno presijecaju zagrebački zrak udarajući u tijelo plesača.

Na Trgu kralja Tomislava umjetnici Stefano i Aleks Katunar zagrebački asfalt pretvorit će u gustu šumu. Kroz šumu ćete moći prošetati, ali i sjesti te odmoriti. Imat ćete dojam kao da ste uistinu zalutali u šumu pa možda naiđete na neke neobične nemani. I drugi zagrebački trgovi bit će uključeni u program Bijele noći. Umjetnik Sandro Đukić Strossmayerov park pretvorit će u park znanosti koji će biti koncentriran na kip Josipa Jurja Strossmayera te začelje zgrade HAZU-a. Kip utemeljitelja ključnih hrvatskih institucija postaje sjecištem znanosti i kulture. Korištenjem zvučne i svjetlosno-prostorne instalacije te mapiranjem kipa i začelja spomenute zgrade gradit će se priča o smislu i važnosti znanosti i kulture.

Popratni program

Osim glavnih događanja Bijele noći, program se sastoji i od popratnog sadržaja. Program za Bijelu noć pripremili su i Hrvatski školski muzej, Arheološki muzej, Galerija Nova, Kino Europa te Muzej za umjetnost i obrt. U MUO-u se 1. listopada zatvara izložba Barokni sjaj Venecije pa vam je ovo zadnja prilika za posjetiti navedenu izložbu. Sve u svemu, večeras se prošetajte zagrebačkim ulicama jer ćete na puno lokacija, a u kratkom vremenu moći vidjeti i doživjeti radove značajnih umjetnika.

Be social

Komentari