Intervju

Rasmus Stolberg (Liima): ‘Budite otvorena uma i dijelite ljubav i povjerenje sa svijetom’

Foto: Press.
Vrijeme čitanja: 3 minute

Liima premijerno nastupa u Hrvatskoj u sklopu trećeg izdanja Impulse festivala u Rijeci. Prvijenac naziva “ii” objavili su početkom godine za prestižnu etiketu 4AD, a novoizdani materijal promovirat će 6. lipnja u riječkom OKC-u Palach. Tom prilikom popričali smo o novom albumu, drugačijem pristupu i još ponečemu. Ovim putem zahvaljujem Impulse festivalu na prilici za intervju te svakako rezervirajte 6. lipnja za sjajan provod u Palachu. Vidimo se!

Jeste li imali planove nakon “The Last Concert” Efterklanga? Je li tom trenutku nastajala barem neka ideja o tome što je Liima danas ili je to bio spontani proces?

Da, imali smo planove – znali smo da ćemo napisati (zajedno sa skladateljem Karstenom Fundalom) Leaves operu koja je premijerno izvedena prošle godine. Također smo dosta daleko odmakli s razvojem Thelakeradio i znali smo da ćemo se naći s Tatu Ronkköm u šumama Finske kako bismo stvarali novu glazbu zajedno. Međutim, nismo imali pojma da će to prerasti u potpuno novi bend.

Što je pokretačka snaga Liime?

Liima je zabavna i spontana kuća u koju volimo ući zajedno. Ulazimo u tu kuću i kada smo tamo možemo se usredotočiti samo na Liimu. Pišemo mnogo glazbe i dijelimo puno ideja, a ujedno se zabavljamo. Kada napustimo tu kuću također napuštamo Liimu do idućeg susreta.

Vaša glazba je oblikovana prostorom u kojem stvarate, to je bio svjestan odabir ili dolazi spontano?

Malo sam alergičan na ideju glazbe oblikovane okruženjem ili atmosferom. Svjestan sam da se to događa, ali osobno mi je puno više stalo do groove-a i inspiracije koju dobijem od moja tri prijatelja iz Liime. Ipak, ja sam samo basist 🙂

Kao kolektiv uvijek ste se oslanjali na povratnu informaciju publike, kako je osjećaj dosada

To je ono što volim kod Liime. Neposredno nakon snimanja nove glazbe možemo ju testirati ispred publike uživo. To je za nas odličan način da osjetimo funkcionira li ideja ili ne. Svirajući za publiku koja čuje pjesmu po prvi put, iznenada ju i mi možemo čuti mnogo jasnije.

Foto: Press.
Foto: Press.

Koja je po vama najveća razlika između skladanja za Efterklang i Liimu, može li se uopće uspoređivati?

Postoje velike razlike. U Liimi sve zajedno stvaramo. Stojimo u prostoriji s instrumentima i zajedno skladamo glazbu u vrlo brzom procesu. U Efterklangu skladanje kompozicije traje mnogo duže i stvara se u studiju poput skulpture. Dodajemo i oduzimamo elemente i ideje.

Kao netko tko iznimno cijeni i prati sve što radite, zanima me koja je priča oko ovog albuma, jer djeluje pomalo raštrkano. Postoji li glavna misao koju ste htjeli prenijeti?

Volio bih da je odgovor zanimljiv, ali zapravo nije. “ii” može biti promatran kao dokumentiranje prvih godinu i pol Liime.

Jeste li očekivali negativne reakcije na pjesmu Amerika i kako se to odrazilo na vas?

Pjesma svakako ima političku konotaciju, ali nismo očekivali neke od gnjevnih komentara nakon premijere u Americi. Iako, bili su nam jako zabavni 🙂

Zašto koza? predstavlja li simbol plodnosti, vitalnosti i neiscrpne energije koja je prelivena u ovaj album ili je jednostavno uletjela u kadar u pravo vrijeme?

Volimo kozu iz nama još nejasnih razloga. Jednostavno smo gledali u tu kozu i rekli “ovo je omot albuma”.

Jedna stvar koja vas trenutno okupira (može biti bilo što)?

Fascinira je možda pogrešna riječ, ali trenutno sam na dnevnoj bazi užasnut danskom vladom. Uopće nemaju viziju za bolje društvo. Jedino do čega im je stalo je zaštititi ovo što imamo i neprestan rast, rast i samo rast. Čini se da su zaboravili kako je sve što imamo u Danskoj nastalo iz solidarnosti i dijeljenja. Zatim je tu i politika zaštite okoliša. Čini se da nemaju nikakve planove kako bi osigurali zdrav planet za našu djecu i nadolazeće generacije.

Što biste poručili hrvatskoj publici koja će čitati ovaj intervju?

Budite otvorena uma i dijelite ljubav i povjerenje sa svijetom.

Be social

Komentari