nova glazba
18. ožujka 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

novo u kinu
28. veljače 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Kako bismo vam olakšali izbor, pripremili smo kratki pregled novih naslova u kinu u friško načetom ožujku.

Istaknuto

Blitz Velesajma kulture: Cjelodnevno druženje, razgovori i muziciranje u SC-u

Foto: sczg.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute

U subotu, 28. studenog, u Studentskom centru u Zagrebu održat će se cjelodnevno razgovaranje, muziciranje, projiciranje filmova, druženje i plesanje u sklopu jednodnevnog Blitz Velesajma kulture.

Program počinje u 16 sati uz audio instalaciju U SC-u na WC-u umjetnice Martine Miholić u prostorima Teatra &TD. Instalacija je dio prethodnog rada Ispipavanje čiji je zvučni dio svojevremeno bio cenzuriran i zabranjen. Upravo taj zvučni dio „slušat“ ćemo na Velesajmu kulture. U razgovoru sa svojim prijateljicama, autorica doznaje više o njihovim rodnim, spolnim, seksualnim i tjelesnim identitetima.

Odradi-pa-pričaj-ili-ispeci-pa-reci, ma-čovječe-izuči-pa-poduči serija je razgovora iz prve ruke sa sugovornicima koji itekako imaju što za reći. Za ovu priliku svoje će životno iskustvo pokušati destilirati selektor fantastičnih dokumentaraca, igranih filmova, putopisa i biografija, glavom i bradom Đelo Hadžiselimović. Nemoguće je nabrojati sve čime se bavio, no o svom radu, utjecajima, studiranju te ostalim životnim odabirima izvijestit će zainteresirane u razgovoru s Vedranom Šuvarom. Razgovor počinje u 16 sati u Polukružnoj dvorani &TD-a. Nakon razgovora slijedi Blitz večera.

Foto: sczg.hr
Foto: sczg.hr

Razgovor s akademikom i dugogodišnjim profesorom filozofije Brankom Despotom, koji je svojom upečatljivom pojavom i nastupom osvajao “srca i duše” mladih generacija i odgajao ih za “struku i za život“, rezerviran je za 18 sati. Razgovor moderiraju Damir Bartol Indoš i Nataša Rajković, a mjesto radnje je također Polukružna dvorana.

Tijekom dana organizatori pozivaju na ozbiljnu, ali impro, humanitarnu akciju koju organiziraju s ekipom iz Are you Syrious, a koja kaže: “U našim skladištima nekih stvari ima previše (hvala svima koji su pridonijeli inicijativi), a nekih koje su potrebne za sve hladnije dane i dalje manjka. Cipele generalno – ali tople cipele, jesensko-zimske, buce i slično. Najviše fali muških cipela, brojevi od 40-44 (spojite ih selotejpom da se ne odvoje u transportu). Također, fali i dječjih cipela, jer ima i puno djece, brojevi od 34-36. Nadalje, fale i: šalovi, kape, rukavice, tople jakne, kabanice, nosiljke za bebe, deke, vreće za spavanje.” Ako imate nešto od navedenog, možete donijeti u subotu u atriju Teatra &TD od 16 do 22h.

Kratke slike, filmski program Kulture promjene, družit će se s Pančevo film festivalom i njegovim organizatorima Ognjenom Glavonićem i Stefanom Ivančićem. U 19:30 u MM centru predstavlja se PAFF, međunarodni festival koji slavi autorski, nezavisni film i predstavlja dokumentarne i igrane filmove koji kroz različite žanrove i filmske postupke ilustriraju i kritiziraju svijet u kojem živimo. Gledat će se igrani Kada te pogleda svojim sitnim očima redateljice Alice Furtado, dokumentarni esej Arhipelazi, goli granit redatelja Daphe Heretakisa, dokumentarni/eksperimentalni Daljine Jelene Maksimović i Ivana Salatića te kratki igrani Naše tijelo Dane Komljen. Filmski program u MM-u otvorit će svjetlosna instalacija/foršpan It lux empty Nikole Bojića i Marina Frankole.

[STICRI Orchestra]  Foto: sczg.hr
[STICRI Orchestra]
Foto: sczg.hr

Koncert STICRI Improvisers Orchestra u Velikoj dvorani Teatra &TD na rasporedu je od 21:30 sati. Oni su 26 štajerskih i hrvatskih glazbenika/improvizatora čiji zajednički glazbeni izričaj objedinjuju i vode pojedini članovi orkestra. Blitz orkestar čine Gustav Barišin, Roland Czaska, Kaja Farszky, Johannes Feuchter, Annette Giesriegl, Miodrag Gladović, Josef Gründler, Elsabeth Harnik, Yvonne Hofmeister, Josef Klammer, Martin Kolber, Ivan Kovačić, Nenad Kovačić, Ivan Marušić Klif, Jean Christophe Mastnak, Hrvoje Nikšić, Tena Novak Vincek, Igor Pavlica, Armin Pokorn, Damir Prica Kafka, Mara Probst, Franz Schmuck, Alen Sinkauz, Nenad Sinkauz, Gernot Tutner, Christoph Wundrak i Patrick Wurzwallner, pod palicom oblikovatelja zvuka Miroslava Piškulića. Velesajam kulture će od 23 sata zatvoriti DJ Dabi uz veliki plesnjak. Ulaz na sva događanja je besplatan.

(Visited 119 times, 1 visits today)
Be social

Komentari