Film

Časopis Time izabrao najbolje i najgore filmove 2014. godine

Vrijeme čitanja: 3 minute
foto: facebook.com/TheGrandBudapestHotel
foto: facebook.com/TheGrandBudapestHotel

Iako je još dobrih tri tjedna do službenog kraja godine, inventure su već započele. Bez obzira što još dobar dio filmova tek treba biti prikazan, poznati časopisTime potrudio se što prije sastaviti svoju listu deset najboljih i najgorih filmova ove godine. Na oba popisa našlo se nekoliko iznenađujućih i neočekivanih filmova, dok su drugi pak posve predvidivi i dosljedni svakoj drugoj listi koju ćete pročitati u sljedećih mjesec dana.

Najbolji filmovi su:

1. The Grand Budapest Hotel

2. Boyhood

3. The LEGO Movie

4. Lucy

5. Goodbye To Language

6. Jodorowsky’s Dune

7. Nightcrawler

8. Citizenfour

9. Wild Tales

10. Birdman

The Grand Budapest Hotel, Boyhood, Nightdrawler i Birdman filmski su kritičari gotovo jednoglasno odabrali za najbolje filmove 2014. godine. The Lego Movie je bio iznimno hvaljen i od publike i od kritike, a i tko nije pjevušio Everything is awesome danima nakon odgledanog filma? Iznenađuje –  Lucy. Jest da se radi o novom filmskom ostvarenju Luca Bessona, ali pored svih mana u radnji, sumnjam da je vizualna privlačnost uspjela spasiti ovaj film dovoljno da ga Time uvrsti na svoju listu.

Goodbye To Language odnosno francuska drama Adieu au langage tridesetdeveti je film Jean-Luc Godarda koji je na ovogodišnjem festivalu u Cannesu osvojio prestižnu nagradu žirija. Eksperimentalni 3D film pravo je estetsko iskustvo za one koji cijene ljepotu francuskoj novog vala, a dira svojom tragičnom ljubavnom pričom koja je bolno realna i mami emocije od prve sekvence.

Jodorowsky’s Dune jedian od čak dva dokumentarca na listi snimio je Frank Pavich. Film istražuje i prati francusko-čileanskog redatelja Alejandra Jodorowskyja i njegov pokušaj da snimi filmsku adaptaciju SF knjige Dune. Drugi dokumentarni film je Citizenfour redateljice Laura Poitras, a bilo bi zaista zapanjujuće da se film o Edwardu Snowdenu nije našao na listi.

Argentinski favorit i prijedlog u utrci za oscarovsku kategoriju najboljeg stranog filma očito je zadivio i Timeove kritičare. Riječ je o Wild Tales ili Relatos salvajes, crnoomičnoj drami redatelja i scenarista Damiána Szifróna koji antologijski priča šest odvojenih priča o nasilju i osveti, a koliko je popularan, govori činjenica da je najgledaniji argentinski film ove godine.

foto: facebook.com/AMillionWaysToDieInTheWest
foto: facebook.com/AMillionWaysToDieInTheWest

Timeovi najgori filmovi su:

1. Blended

2. A Million Ways To Die In The West

3. Men, Women & Children

4. Walk Of Shame

5. Let’s Be Cops

6. The Legend Of Hercules

7. Winter’s Tale

8. Nut Job

9. Transcendence

10. Hateship Loveship

Posve predvidivo i nimalo iznenađujuće, na listi se našao A Million Ways To Die In The West, ali ono što me stvari čudi jest da The Legend Of Hercules zauzima tek šesto mjesto dok je po mom mišljenju trebao kotirati puno više jer, da, stvarno je toliko loš. Men, Women & Children na prvu je djelovao kao da bi mogao biti dobar jer je želio kritički iznijeti poruku današnjem zapadnjačkom društvu preopsjednutom tehnologijom, ali odmah po izlasku, film Jasona Reitmana doživio je kritike sa svih strana.

Walk Of Shame i Let’s Be Cops dvije su komedije koje očito nisu nasmijale Time, a ono što je trebala biti očaravajuća romantična bajka, pretvorilo je u nerazreađenu i dosadnjikavu stominutnu monotoniju u filmu Winter’s Tale. Nut Job jedini je crtić na listi, a sumnjam da će djeci kojoj je film namijenjem biti previše stalo do Timeovog mišljenja. Transcendence je većinu ili oduševio ili razočarao. Ono što je trebao biti povratnički film Johnnyja Deppa, pokazalo se još jedim u nizu filmova u kojem se stvari jednostavno događaju, a on utjelovljuje neshvaćenog čudaka. Hateship Loveship ni publika ni kritika nisu previše doživjeli pa me iznenađuje da se našao na ovoj listi. Možda ustvari to puno i govori o tome koliko je ustvari dobar tj. loš.

Blended je, prema svom visokom prvom mjestu, definitivno Timeov najgori film godine. Pravo mu i budi jer koliko puta možemo vidjeti Drew Barrymore i Adama Sandlera skupa u istom filmu prije nego svi shvatimo da nisu duhoviti i simpatični te da ih je iritantno gledati kako cijelo vrijeme glume sami sebe? Istina da je film došao u kina u isto vrijeme kad i X-Men: Days of Future Past te Godzilla, ali sumnjam da bi bio prevelika konkurencija u bilo kojem drugom terminu ove godine.

Sezona filmskih nagrada se polako približava pa ćemo vidjeti koliko se Akademija slaže s Timeovim odabirom najboljih filmova, a najgore filmove su ionako svi već odavno izignorirali.

Be social

Komentari