Film

Danas počinju 30. Dani hrvatskog filma!

dani hrvatskog filma
Foto: Press
Vrijeme čitanja: < 1 minuta

Jubilarno izdanje Dana hrvatskog filma, tradicionalne smotre najboljih domaćih kratkih i srednjometražnih igranih, dokumentarnih, eksperimentalnih, animiranih i namjenskih filmova, otvara se u nedjelju, 12. rujna u kinu Tuškanac, a traje do 16. rujna. Svečano otvaranje festivala uz projekciju dijela filmova iz natjecateljskog programa održat će se u 19.30 sati, a od 21.30 sati uslijedit će glazbeno-filmski program Kinofonija! koji uključuje projekciju glasovitog nijemog filma „Berlin, simfonija velegrada” Waltera Ruttmanna (1927) uz glazbenu pratnju nagrađivanog hrvatskog kvarteta Chui, koji će posebno za ovu priliku uživo izvesti originalnu prateću glazbu.

Natjecateljski program uključuje 76 filmskih uradaka – presjek je to najboljeg od domaće aktualne filmske produkcije. Spomenuti se filmovi natječu za brojne nagrade: Grand Prix u niz kategorija, Nagradu Zlatna uljanica Glasa Koncila, nagradu Jelena Rajković koju Društvo hrvatskih filmskih redatelja dodjeljuje najboljem redatelju/redateljici u dobi do 30 godina, Nagradu za etiku i ljudska prava te Nagradu publike.

Ovogodišnji DHF sadrži i zanimljiv i raznovrsan popratni program: Dani žena retrospektiva je posvećena filmskim autoricama čiji su filmovi u protekla tri desetljeća ovjenčani nagradama na izdanjima DHF-a; Obnovljena baština ime je još jedne retrospektive ovogodišnjeg DHF-a, a čine ju restaurirani filmovi u produkciji Zagreb filma; poseban program pod nazivom Ivine vizije tribina je u spomen Ivi Škrabalu (1934-2011) filmskom redatelju, scenaristu, filmskom publicisti i povjesničaru filma, inicijatoru Dana hrvatskog filma i Hrvatskog filmskom ljetopisa, povodom desete godišnjice njegove smrti.

Tijekom trajanja Dana hrvatskog filma uz spomenute projekcije i programe bit će održane i razne radionice te okrugli stol. Natjecateljski program se prikazuje u terminuma u 17, 19 i 21 sat. Ulaz na kompletan program Dana hrvatskog filma je besplatan, uz obavezno prethodno preuzimanje ulaznica. Detaljnije informacije pronađite na www.dhf.hr

Be social

Komentari