Film

Ovaj tjedan počinju 28. Dani hrvatskog filma, u natjecateljskom programu 106 filmova, izložba, radionice…

dani hrvatskog filma
28. Dani hrvatskog filma
Vrijeme čitanja: 3 minute

Kao i proteklih godina, a u skladu sa suvremenim kretanjima hrvatske filmske produkcije, dokumentarna konkurencija natjecateljskog programa 28. Dana hrvatskog filma iznimno je snažna i donosi 23 aktualna, provokativna, poetična, istraživačka, angažirana, a prije svega umjetnička djela, izabrana između 58 prijava.

Listu predvodi višestruko nagrađivana Srbenka Nebojše Slijepčevića, dobitnica Srca Sarajeva i nagrade tamošnje publike, posebnih priznanja u Motovunu te, između ostalih, na festivalima Visions du Réel i Crossing Europe. Nezasluženo kontroverzna priča o pripremi predstave Aleksandra Zec Olivera Frljića možda se i neće prikazati na javnoj televiziji, ali publika DHF-a za nju zato neće ostati zakinuta.

Afirmirana imena

I mlada zvijezda domaće dokumentaristike Josip Lukić koji nas je prošle godine oduševio svojom Majči predstavlja ove godine novi film Doplovit će Rex o ženi koja prihod ostvaruje radom na američkom brodu i posljedicama na njezin obiteljski život, dok Goran Dević nastavlja svoj sisački ciklus djelom Na vodi ambijentiranim u postindustrijsku pustu zemlju kojom se kreće ansambl gotovo nevjerojatno različitih protagonista.

dani hrvatskog filma
28. Dani hrvatskog filma / ‘Remiza’, Aron Kovačić

Među već snažno afirmiranim imenima ističe se i ono Vlatke Vorkapić koja u Pusti Dobre, pusti predstavlja posadu broda čija je zadaća dostaviti vodu na otoke, dok doajen Želimir Žilnik nastavlja svoju recentniju posvećenost imigrantskoj problematici u Najljepšoj zemlji na svijetu.

Iznimno atmosferičan i odmjeren, a istovremeno strahovito napet film Sestre Zdenka Jurilja govori, pak, o nekada slavnim sestrama Čuljak koje su 1985. godine senzacionalno preživjele sedam dana zarobljene u jami u zimskim uvjetima. Podjednako „hladan“ i barem toliko uzbudljiv je i Polarni san Đure Gavrana o samostalnoj ekspediciji Davora Rostuhara na Južni pol. Dirljivi film Izlazite li vanka? Ines Jokoš bavi se s druge strane jednom staračkom ljubavi u okrilju siromaštva, dok animirano-eksperimentalno-dokumentarni Mačka je uvijek ženska Martine Meštrović i Tanje Vujasinović predstavlja vitalistički život, djelo i misli akademske kiparice Marije Ujević-Galetović, prve profesorice kiparstva na Akademiji likovnih umjetnosti.

Autorski pogledi

Nostalgični foto-film Mjesto odakle vam pišem pisma Nikoline Bogdanović pripovijeda o obiteljskim relacijama u danas zaboravljenim interijerima, a također eksperimentalno-dokumentarni 3. rujna 2015. Sare Jurinčić o jednom tragičnom obiteljskom događaju prelomljenom kroz novinsku tipografiju.

Na kraju tame Ranka Paukovića vodi nas u rudnik Breza uoči umirovljenja prekaljenih rudarica, dok Kako je Tanja ostala sama nudi pogled u život Ruskinje Tajane Ljatorovski iz perspektive jedne djevojčice (redateljice Mije Sidorov).

dani hrvatskog filma

Susjedi Tomislava Žaje i Dani ludila Damiana Nenadića dva su filma o uključivanju osoba s psihičkim smetnjama u svakodnevni život. Glava u balunu Mladena Stanića autentično predstavlja splitske dečke s nogometnog igrališta, dok se Meso Elvisa Lenića zanima istarskim kolinjem. Opservacijski i začudni, eksperimentalno-dokumentarni Square Morane Franov nastavak je poetike ove već nagrađivane kinoklubaške autorice.

Bojan Mrđenović nudi nam još jedan, ali ovoga puta izrazito autorski pogled na Zrće pod naslovom Zabava, dok poetikom potpuno drukčija birtijaška ispovjedna etida s elementima tragike Davida Lušičića nosi naslov Fajront. Intimna ispovijest bivše manekenke o operaciji nosa krije se pod naslovom Iva Maje Alibegović, a program zaključuju dva fascinantna eksperimentalno-dokumentarna i vizualno očaravajuća rada: Remiza Arona Kovačića o noćnim „kretanjima“ naslovnog „lokaliteta“ te Strujanja Katerine Dude o poslovnoj zgradi impozantnog floralnog interijera kao zaostatka prošlih vremena.

Okrugli stol, izložba, radionice…

Dani hrvatskog filma, tradicionalna smotra najboljih domaćih kratkih i srednjometražnih igranih, dokumentarnih, eksperimentalnih, animiranih i namjenskih filmova, održavaju se u 28. izdanju od 14. do 18. lipnja 2019. u Kinu Tuškanac i na platou iznad toga kina, u Centru za kulturu Trešnjevka, Parku Stara Trešnjevka i Centru za kulturu Mesnička.

Uz prestižni natjecateljski program sa 106 filmova festival donosi i program obnovljene baštine „Retro“ s filmovima Glušćevića, Golika, Kostelca i Sudovića, sekciju „Izvan okvira“ s djelima atipičnog senzibiliteta koja izmiču srednjostrujaškom ukusu, klasičnu animiranu seriju Inspektor Maska na otvorenom, radionice filmske kritike i found footagea, okrugli stol o glumi, izložbu filmskih fotografija Marije Kohn te zabavni program u KC Mesnička.

Be social

Komentari