Glazba

Deset pjesama Kings of Leon koje sigurno nećete čuti na INmusicu

Foto: facebook.com/KingsOfLeon
Vrijeme čitanja: 3 minute

Prije svakog koncerta nekog benda povlače se brojna pitanja: “Hoće li biti dobro raspoloženi?”, “Jesu li se oporavili od jučerašnjeg nastupa u Bukureštu?”, “Hoće li staviti XY pjesmu napokon u repertoar?”, “Hoću li se razočarati ako otvorim setlist.fm i vidim da nisu odsvirali najdražu mi pjesmu?”, “Koliko će trajati koncert?” i tako unedogled. I ponekad se razočaramo, ponekad se iznenadimo, a krajnji, sveukupni doživljaj je većinom ili oduševljenost ili tuga. Teško se u nabrijavanjima prije koncerata velikih bendova nalazi neka objektivnost pa postoje slučajevi kada izgorimo u želji da bude sve dobro ili se jednostavno prepustimo osjećaju i pozitivnoj nervozi koja prethodi nastupu.

Sada ispada da je publika nervoznija od samih glazbenika, ali vrlo moguće da se kao zaključak nameće zaista takva pozicija. Kings of Leon posljednjih mjeseci zaista sviraju svugdje pa je pitanje jesu li zaista svjesni, kada dođu na pozornicu, u kojem se mjestu na zemljopisnoj karti nalaze. Profesionalci kakvi jesu, odradit će svoj dio posla s poznatim hitovima. Prije dvije godine na Szigetu, kada su bili u egzistencijalnoj i međuljudskoj krizi te su se njihovi nastupi tijekom 2015. godine mogli nabrojati na prste jedne ruke, odradili su sjajan posao. Ipak, kao što to uvijek biva, pobudila se sjena sumnje i nakon nastupa se jednostavno moraš zapitati: “Pa zašto, ipak, nisu svirali XY pjesmu?”. Prije nego ubijemo sve nade, zaista bih volio da se barem u jednom slučaju dogodi greška u pretpostavci, ali iskustvo govori drugačije.

P.S. Nadam se da će fanovi nakon svega otići na Otok hrvatske mladeži, a ne bjesomučno vraćati ulaznice jer će prva dva albuma biti zastupljena u mrvicama.

P.P.S. Šalimo se, naravno. Fanovi isključivo prva dva albuma Kings of Leon vjerojatno će biti udaljeni od Jaruna u vrijeme nastupa ekipe iz Nashvillea, kao što je Zemlja udaljena od Sunca.

P.P.P.S Festival je rasprodan tako da organizatori ne trebaju brinuti da netko neće kupiti ulaznicu zbog ovog teksta.

Arizona

Završna pjesma krucijalnog albuma “Because of the Times” već se (pre)dugo nije pojavila kao dio setliste benda. Prelijepa, kao da govori o smiraju životu, Arizona ocrtava i više od sam savezne države – približava nam američki južnjački duh, nostalgiju, sanjarenje, vrućinu i sve ostale faktore koji pridonose stvaranju fantastične atmosfere. Šteta na neiskorištavanju jedne od njihovih najboljih pjesama pred tisućama koje bi uživale u zaraznom riffu followillske gitare.

Red Morning Light

Poletna, mladenačka ljubav prema južnjačkom rocku živjela je prva dva albuma. Prvi proboj, prvi hit ne bi smio biti tako brzo zaboravljen. Red Morning Light je sve ono što se očekuje od pjesme s jasnim postavkama kada ide refren, kada solo, a kada je vrijeme za završiti. Pjesma na koju se odmah kreneš micati, plesati i intenzivno povezivati s KOL opusom. Barem onim koji je zatvoren u dalekoj prošlosti.

King of the Rodeo

Prestali su je izvoditi uživo prije par godina zbog, naravno, novih pjesama i albuma koji su preuzeli primat i uzeli na sebe dio repertoara. Jedan od dragulja drugog albuma, a sama pjesma navodno govori o muškoj prostitutki iz rodnog im kraja. Mora se priznati da je Caleba ponekad teško razumjeti što pjeva.

Holy Roller Novocaine

Početak s bubnjevima pa Caleb i onda sve ostalo. Još jedna od onih koje izazivaju nostalgičnu notu i tjeraju na zamišljanje da sviraju u nekom zagušljivom klubu, usred ljeta, gdje se petstotinjak ljudi tiska u divnoznojnom ugođaju koji bi baš pasao uz pjesmu.

Trunk 

Doorsovska psihodelična, južnjačka, odmjerena pjesma u kojoj je postojano Calebovo zavijanje. Gotovo nikad do vrlo rijetko što se tiče njene pojave na koncertima. Vrlo je jasno i zašto je tome tako jer ne spada u hitove ni singlove, ali u cjelini albuma “Because of the Times” po različitosti se izdvaja više nego bilo koja druga. Proganjajuća.

Day Old Blues

Evocirajuća pjesma, prepuna sjećanja, očekivanja, razmišljanja. Pomalo smiješno pjevanje na refrenu (Day, day, day old…) na koncertima bi se moglo bez problema zborski izvoditi unedogled.

Happy Alone

Nakon par balada i pjesama sporijeg ritma, Happy Alone razbija konstrukciju i ponovo ulijeću gitare, solaže, odličan plesni bas i naravno, opet je to pjesma s “Youth and Young Manhood” kojoj vrijeme ne dopušta da bude svirana. Vrijeme u smislu da zvuči kao izvučena iz naftalina i ostavštine Lynyrd Skynyrda.

Cold Desert

Po svemu sudeći, Kings of Leon preskočit će i ovu pjesmu. Iako su do prije godinu – dvije svirali gotovo sve s “Only by the Night”, na novoj turneji ostavili su mjesta za Crawl, Reverly i Notion te neprikosnovene, ali i suviše naporne i istrošene Sex on Fire i Use Somebody. U preslagivanju ispala je ona najefektnija – Cold Desert. Na Szigetu 2015. bila je najupečatljivija od izvedenih, ali i nekako najbolnija za bend. Tko će ga znati.

Wasted Time 

Kako rasplesati publiku? Ovom numerom. Odlični riffovi, mješavina The Strokesa i The Allman Brothers Banda donijela bi koncertima razbijanje monotonije nakon svih pjevnih balada i radio poskočica.

Beautiful War

Balada, novijeg datuma bez problema je na setlistama mogla zamijeniti neke već starije, istrošene i dosadne pjesme za svirati. Nažalost, dužina trajanja “prekrasnog rata” ne ide joj u prilog, ali zato ide sve ostalo. Svirali su je tijekom promotivne turneje pred izlazak i nešto nakon izlaska “Mechanical Bulla“. Kasnije se zagubila u diskografiji iako je objavljena kao četvrti singl navedenog albuma.

Be social

Komentari