Film

Dodjelom nagrada zatvoren 21. Motovun Film Festival

Foto: press Motovun Film Festival / Igor Mirković i Tihana Lazović
Vrijeme čitanja: 3 minute

Dodjelom nagrada završen je 21. Motovun Film Festival na kojem je tijekom pet dana prikazano više od stotinu nezavisnih naslova iz cijeloga svijeta. Najboljim filmom festivala i dobitnikom Propelera Motovuna proglašen je kolumbijski film Ubiti Jesúsa redateljice Laure More.

Propeler kolumbijskom filmu

O najboljem filmu odlučio je međunarodni žiri u sastavu: njemački redatelji Sebastian Schipper (predsjednik) i Uli M Schueppel, moldavska redateljica kratkometražnih filmova Ana-Felicia Scutelnicu, britanski glazbenik i producent Mark Reeder te hrvatski redatelj Ognjen Sviličić, uz obrazloženje: “U filmu Ubiti Jesúsa pratimo kolumbijskog plaćenog ubojicu, stvorenje koje mrzimo. Ali ovaj film promijeni naše stajalište. Ne pomoću jeftinih trikova autora, niti pomoću onih skupih, već pomoću najmoćnijeg oružja koje filmska umjetnost posjeduje – pomoću gledanja i slušanja, pomoću provođenja vremena s neprijateljem. Govoreći nam o tome kako se suočiti s mržnjom, redateljica Laura Mora ne samo da je dala političku izjavu već je i snimila film o izazovu s kojime smo svi danas suočeni”.

Foto: press Motovun Film Festival
Posebno priznanje za “Srbenku”

Posebno priznanje žiri je dodijelio hrvatskom dokumentarnom filmu Srbenka redatelja Nebojše Slijepčevića uz obrazloženje: „Vrlo dubok i nježan uvid u rad hrvatske kazališne trupe koja se suočava s još nezacijeljenim ranama prošlog rata. Oni pritom osjećaju dah opasnosti koji svi mi danas osjećamo i danas, a koji osjeća i 12-godišnja djevojčica Nina, Srpkinja, dok se kreće ulicama Rijeke u ovom snažnom dokumentarnom filmu”. Film je imao svoju hrvatsku premijeru u Motovunu nakon što je u Cannesu primio prestižnu nagradu Doc Alliance, a redatelj je pri preuzimanju nagrade izjavio da mu je prikazivanjem filma u Motovunu ispunjen dječački san te da svoj film smatra bitnim jer otvara prostor za dijalog u našem društvu.

Najbolji kratki film

FIPRESCI žiri u sastavu Angelo Mitchievici, Ana Sturm i Nino Kovačić nagradio je film Ptice ljeta redatelja Cristine Gallego i Cira Guerre uz obrazloženje: „Smještena u vjetrom šibane pustinje i divlje travnjake sjeverne Kolumbije, u turbulentno doba rasprostranjene trgovine drogom, ova obiteljska saga pretvara se u tragediju šekspirijanskih proporcija. Ovo vješto satkano, višeslojno djelo bogato blistavim bojama, izražajnim licima i napetim vizualnim detaljima, koje uključuje antropološka istraživanja, poetične pejzaže i žanrovske elemente gangsterskog filma i vesterna, vodi nas na izuzetno putovanje između mitske prošlosti i nesigurne budućnosti. Film posreduje između starih tradicija, obreda i sujevjerja plemenske povijesti Kolumbije te rastućeg apetita kapitalizma koji se krije iza smrtonosne spirale trgovine drogom koja još uvijek prevladava u današnjoj, sukobima rastrzanoj Kolumbiji“.

Foto: press Motovun Film Festival / Nebojša Slijepčević i članovi žirija

Najboljim kratkim filmom 21. MFF-a proglašen je Sat vožnje finskog redatelja Jarna Lindemarka koji je i osobno primio nagradu u obliku ogromne boce Jamesona i novčane nagrade u iznosu od 1000 eura. Nagrada je dodijeljena i slovenskom redatelju Peteru Bratušu čiji je film Gajin svijet proglašen najboljim na nedavno završenom Buzz@teenu, buzetskom festivalu super filmova za mlade, također u organizaciji Motovun Film Festivala.

Prije projekcije filma Aleksi mlade hrvatske redateljice Barbare Vekarić koji je najavila glavna glumica Tihana Lazović, festival je i službeno završen već tradicionalnom masovnom zdravicom za oproštaj od još jednog uspješnog festivala i u ime novog na najveselijem brdu u srcu Istre.

Be social

Komentari