Film

Svečanom dodjelom nagrada zatvoren jubilarni 10. Zagrebdox

Foto: facebook.com/pages/ZagrebDox
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: facebook.com/pages/ZagrebDox
Foto: facebook.com/pages/ZagrebDox

Na ovogodišnjem jubilarnom 10. Zagreb Doxu imali ste prilike pogledati preko 150 dokumentaraca iz cijeloga svijeta, koji su se kroz proteklih 6 dana prikazivali u Cineplexxu Kaptol. Kao najbolji dokumentarni film u međunarodnoj konkurenciji, Veliki pečat je osvojila čileanska Posljednja Postaja. “Tiho i dostojanstveno, ovaj film prikazuje živote onih koje je odbacilo i društvo i njihove obitelji. No stari ljudi nisu toliko subjekt koliko metabolizam filma. Njihovi životni ritmovi odjekuju filmom i čine filmski svijet. Zvukovi se alkemijski pretvaraju u zaboravljene uspomene. Žiri čestita autorima što su pronašli nijansiran ritam i tempo koji nam omogućuje da doživimo ljudskost na kraju života.“, zaključio je žiri u sastavu od Damira Čučića, Jean-Pierrea Rehma i Josha Gibsona. Posebna priznanja u međunarodnog konkurenciji dobili su i filmovi Povratak u Homs i Ne Me Quitte Pas.

The Last Station Trailer from La Última Estación on Vimeo.

Veliki pečat dobio je i talijanski Sacro Gra i to u regionalnoj konkurenciji. Žiri je pohvalio majstorski napravljen film koji istražuje kako se različiti dijelovi čovječanstva nose sa svakodnevicom.
Posebna priznanja u regionalnoj konkurenciji pripala su i Gotovo divnom životu te Bujici ljubavi.

Mali pečat, koji se dodijeljuje za najbolji film autorice ili autora do 35 godina, dobio je Carlo Zoratti sa svojom Posebnom potrebom.
Žiri kojeg čine Marcel Łozinski, Andrzej Wajda, Ivana Mladenović i Kuduha Špegar objasnili su: „Posebna potreba film je u kojem je redatelj uspio bez patetike prikazati djelić života autistične osobe. Film kroz humor, ležernost i osjetljivost prema glavnom junaku razotkriva univerzalnu potrebu ljudskog bića: biti voljen.“ Posebna priznanja dobili su i mladi autori Sarah Polley (Priče koje kazujemo) i Aly Muritiba (Dvorište).
Nagrada Movies that matter za film koji na najbolji način promiče ljudska prava pripao je Cjevovodu.
Nagradu koju dodjeljuje Nenad Puhovski, Nagrada mojoj feneraciji, dodijeljena je za film Otac i sin na putu iz Poljske. Direktor ZagrebDoxa je obrazložio: „Nije lako biti dijete. Ni mlada osoba. Nositi se s traumama svijeta u kojem se odrasta, uključujući i one koje dolaze iz okuženja koje bi nas trebalo najviše štititi – vlastite obitelji. Rezanje emocionalne pupčane vrpce stoga je gotovo uvijek teško i bolno. Nije međutim jednostavno biti ni roditelj. Pogotovu otac. Očekivanja su često veća od mogućnosti, a spoznaje o promašenim šansama gotovo uvijek dolaze prekasno. Pa je i suočavanje s njima – gotovo uvijek teško i bolno. No, dok o traumama odrastanja postoje stotine igranih i dokumentarnih filmova, pa i čitav jedan podžanr (coming of age), dokumentarci o problemima roditelja, posebno očeva, mogu se nabrojati na prste jedne ruke. Stoga Nagrada mojoj generaciji ove godine ide poljskom dokumentarističkom majstoru Marcelu Łozińskom za njegov sjajan film Otac i sin na putu u kojem iskreno, nježno i prema sebi bespoštedno analizira svoj odnos sa sinom, također značajnim dokumentaristom Pavelom.“
Ukoliko ste propustili neke od laureata 10. ZagrebDoxa, sutra na tradicionalnom The Best of Fest po cijeni od 35kn imate priliku pogledati sve nagrađene filmove.

Be social

Komentari