Izvedbene umjetnosti

Dodjelom nagrada završio je 47. PIF: Najbolje lutkarske predstave su 'Saga' i 'Genijalni genije'

Foto: Press / Genijalni genije
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: Press / Saga
Foto: Press / Saga

Laureat 47. međunarodnog festivala kazališta lutaka – PIF njujorška je skupina WAKKA WAKKA s predstavom Saga. Dječji žiri najboljom predstavom proglasio je Genijalnog genija Kazališta lutaka Zadar, a od hrvatskih predstava nagrađene su i predstave Ronilac bisera te Deveta ovčica.

Međunarodni žiri u sastavu: predsjednica Ivica Ozabalova (Slovačka), Jelena Sitar Cvetko (Slovenija) i dr.sc. Sanja Nikčević (Hrvatska) glavnu nagradu Milan Čečuk dodijelio je predstavi Saga, produkcije Wakka Wakka i Vizualnog kazališta Nordland. “Predstava je to koja dokazuje da lutkarska umjetnost i danas može biti iznimno politički angažirana i poticati svoju publiku na kritičko mišljenje, a sve to uz izvrsne pojedinačne kreacije u glumi, animaciji, oblikovanju svjetla i režiji”, istaknuo je žiri.

Nagrada Tibor Sekelj za predstavu s najhumanijom porukom dodijeljena je poljskom Kazalištu Maska iz Rzeszova, koje je u predstavi Snježna kraljica dobro poznatu priču ispričalo prema originalu, jasno pokazavši da je dobro i zlo prisutno u svijetu, ali da je svaki pojedinac slobodan u svome izboru.

Foto: Press / Deveta ovčica
Foto: Press / Deveta ovčica

Nagradom za režiju nagrađen je Matija Solce, redatelj predstave Mali daždevnjak prelazi cestu u izvedbi Kazališta lutaka Ljubljana. Žiri je u predstavi prepoznao jedan od novih mogućih suvremenih pristupa lutkarskoj umjetnosti kroz korištenje uobičajenih elemenata predstave na nov i poetičan način, koji publiku uključuje kao sukreatora posebnog emotivnog doživljaja.

Shylo Oleksii nagrađen je za animaciju Petruške u predstavi Petruška Kazališta lutaka Moskva, u kojoj je kroz odličan ritam, preciznost i korištenje svih mogućnosti ginjola ostvario odličan kontakt s publikom i pokazao kako u njegovim rukama klasičan lik Petruške i dalje živi.

Za animaciju je nagrađen i  Ivica Lučić u predstavi Deveta ovčica, gdje je s lakoćom i šarmom stvorio punokrvni i kompleksan kazališni lik Devete ovčice.  

Foto: Press / Genijalni genije
Foto: Press / Genijalni genije

Dvije nagrade otišle su u ruke tima predstave Ronilac bisera, koja je nastala u koprodukciji Dječjeg kazališta Dubrava i Umjetničke organizacije LOFT (Lutkarska organizacija koju fakat trebamo).  Za animaciju je nagrađena Morana Dolenc, koja je unutar minimalizma forme stolnog kazališta pokretom i glasom ostvarila više scenskih likova s različitim i jasnim karakterima, a za kreaciju lutaka Drago Dolenc, za svoje likovno uvjerljive lutke jednostavnih oblika i jasnih boja.

Posebnu nagradu dobila je predstava Deveta ovčica u režiji Ljudmile Fedorove u izvedbi Dječjeg kazališta Branko Mihaljević iz Osijeka za suodnos stvarnosti, lutke i djeteta. Klasična lutkarska predstava oplemenjena je elementima suvremenog kazališta i tretira dijete i njegove strahove ozbiljno, ali mu pomaže nositi se s njima duhovitom i toplom umjetničkom interpretacijom svijeta koji dijete okružuje.

Kao i svake godine, svoju odluku o najboljoj predstavio donio je i dječji žiri u sastavu Katarina Bulović, Marta Defar i Janko Vinožganić, koji je svoju nagradu dodijelio predstavi Genijalni genije Kazališta lutaka Zadar u režiji Tamare Kučinović.

Be social

Komentari