Istaknuto
07.08.2020.

Vrijeme čitanja: 10 minute Donosimo vam listu nekih od najpoznatijih svjetskih književnika koji su se, izuzev što su za sobom ostavili književna djela koja ćemo još dugo pamtiti, suočavali sa svojim nemilosrdnim demonima.

06.08.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Limbo je igra bez priče, bez dijaloga i bez uputa na ekranu. Istovremeno, Limbo je jedna od najposebnijih igara svih vremena.

Film

Doku-formans Montažstroja “Ljubav i ekonomija” u Art-kinu

25.09.2017. Ziher.hrFoto: Art-kino.org/press
Vrijeme čitanja: < 1 minuta

U srijedu, 27. rujna s početkom u 20 sati u Art-kino stiže Montažstroj sa svojim dokumentarnim performansom humanitarnog karaktera – “Ljubav i ekonomija”.

Multimedijalno putovanje pod motom “Debatom o pobačaju za siromašnu djecu!” dio je dio većeg Montažstrojevog projekta koji se bavi zaštitom reproduktivnih i radnih prava žena. Cilj je projekta ukazati na socio-ekonomsku uvjetovanost pobačaja u našem društvu, te upozoriti da će restrikcije prava na pobačaj najviše pogoditi socijalno ugrožene žene i obitelji u Hrvatskoj.

Kako je izgledala povijest regulacije pobačaja na našim prostorima? Naratorica vodi publiku na povijesno putovanje uz pomoć virtualne građe koja se projicira na platno. Hrvatski liječnici 20-ih godina traže legalizaciju pobačaja iz socijalnih razloga – sve do 1978. godine, kada se u Hrvatskoj donosi zakon o legalnom pobačaju koji vrijedi i danas. Uz multimedijalnu povijesnu analizu, glazbene songove, isječke iz igranih i edukativnih filmova o pobačaju, dokumentarni performans «Ljubav i ekonomija» naglašava socio-ekonomsku uvjetovanost prekida trudnoće.

Režiju, koncept i umjetničko vodstvo potpisuje Borut Šeparović. dramaturgiju Nataša Mihoci, autor animacija je Konrad Mulvaj, dok je u ulozi naratorice Jelena Berković. U programu u Rijeci sudjeluju i Dalida Rittossa – pravnica docentica na katedri za Kazneno pravo, Pravni fakultet u Rijeci, Lidija Matošević – teologinja, profesorica na Centru za protestantsku teologiju Sveučilišta u Zagrebu i Zoran Grozdanov u ulozi moderatora -predsjednik udruge Centar za kulturu dijaloga.

Ulaznice se mogu rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org) te preuzeti najkasnije 30 minuta prije najavljenog početka programa ili kupiti putem platforme Ulaznice.hr. Prihodi od ulaznica bit će uplaćeni za razvoj programa «Moje mjesto pod suncem» udruge Centar za kulturu dijaloga i udruge «Šarolija».

(Visited 62 times, 1 visits today)

Komentari