Izvedbene umjetnosti

‘A gdje je revolucija, stoko?’ Montažstroja gostuje riječkom HNK-u

Foto: www,facebook.com/montazstroj
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: www,facebook.com/montazstroj
Foto: www,facebook.com/montazstroj

Ove subote, 7. veljače s početkom u 20 sati, u riječkom HNK-u Ivana pl. Zajca gostuje predstava „A gdje je revolucija, stoko?“, djelo umjetničkoga kolektiva Montažstroj. Taj kolektiv nije nepoznat riječkoj publici jer se istoj već predstavio s dva projekta, 2010. predstavom „Srce moje kuca za nju“, a dvije godine kasnije djelom „55+“.

„A gdje je revolucija, stoko?“ slavljenička je predstava Montažstroja jer se njome obilježava 25 godina postojanja toga kolektiva. U središtu je predstave jugoslavenski novi val, s naglaskom na albumu „Paket aranžman“ (izdao ga je Jugoton 1981. godine, a na njemu su zastupljeni Šarlo Akrobata, Električni orgazam i Idoli), i način na koji je isti „pretvorio“  društveni bunt u tržišni proizvod. Predstava sažima posljednjih 30 godina, uspoređujući vrijeme u kojem se mislilo kako glazba i umjetnost mogu doprinijeti društvenim promjenama s današnjim u kojem je primat u potpunosti preuzeo profit. Tematiziraju se mehanizmi cenzure i autocenzure uvjetovani, dakako, novcem te se istovremeno propituje koliko je svaki od nas kao individua spreman uložiti sebe u revolucionarnu društvenu promjenu.

Foto: facebook.com/montazstroj
Foto: facebook.com/montazstroj

Predstava je praizvedena 2014. godine na beogradskom festivalu Bitef te otada izaziva pažnju medija i javnosti zbog svoje provokativnosti, promišljenosti i eksplozivnosti. Nesumnjivo će „A gdje je revolucija, stoko?“ privući pažnju i  brojnih Riječana koji će uz predstavu moći sudjelovati na tribini „Od svjetonazorskih sukoba do klasne borbe“ koja će se održati nakon predstave u kazališnom foyeru. Tribina će se baviti utjecajem javnih institucija na svijest o klasnoj borbi i ekonomskim nejednakostima svijeta u kojem živimo, a pokušat će se doći i do odgovora zašto pitanja nacionalnog i vjerskog identiteta dominiraju javnim prostorom, dok se neka druga poput ekonomskog fašizma zanemaruju. Dotaknut će se i uloga kazališta kao institucije u uvođenju zanemarenih pitanja u fokus, a raspravljat će se i o eventualnim političkim posljedicama takvoga kazališnog aktivizma.

Režiser je predstave Borut Šeparović, a u njoj glume Buga Klara Blanuša, Andreja Dodig, Nataša Mihoci, Konrad Mulvaj i Ante Perković. Dođite u subotu u HNK Ivana pl. Zajca i možda baš od njih saznate gdje se to krije toliko spominjana revolucija. Tko zna, možda je baš u vama, a da ni sami niste toga svjesni!

Be social

Komentari