Istaknuto
21.02.2020.

Vrijeme čitanja: 5 minute Porin kao hrvatski Grammy? Ma dajte molim vas! Objavljene su nominacije za najvažniju glazbenu nagradu i ponovno nam nije dobro.

20.02.2020.

Vrijeme čitanja: 7 minute Lijepa naša svakodnevico, o junačka populacijo internet komentatora - himna je izvedena.

Film

Dokukutak: Kad institucije zataje (“Last Day of Freedom”, D.H. Jones & N. Talisman)

27.08.2016. Marija VukšićFoto: www.facebook.com/livingcondition/
Vrijeme čitanja: 2 minute

Last Day of Freedom (2015) u potpunosti je animirani kratkometražni dokumentarac u crno-bijeloj tehnici s ponekim instancama boje. Tehnika animacije prati metalno stanje protagonista priče Mannyja Pina Babbita te je mjestimice vrlo jasna i jednostavna s čistim linijama, a ponekad je u potpunosti kaotična i apstraktna te izražava osjećaj više nego konkretan trenutak u priči. Manny je kao dijete doživio prometnu nesreću u kojoj je pretrpio oštećenje mozga. Zbog školskog programa koji nije bio prilagođen osobi s potrebama poput njegovih, nikad nije uspio završiti školu te se sa 17 godina prijavio u vojsku. Dva je puta služio u Vijetnamu nakon čega je obolio od PTSP-a no umjesto PTSP-a dijagnosticirana mu je šizofrenija te je veliki dio svoga života proveo u umobolnici ili na ulici kao beskućnik. Njegova priča završava smrtnom kaznom nakon što ga je brat, uz mnogo premišljanja i osobnih dilema, prijavio policiji zbog ubojstva koje je Manny počinio.

Iako je Manny protagonist, njegov je brat Bill jedini narator i vodi nas kroz razvoj radnje. Billovo strastveno prepričavanje uvlači gledatelja u priču te polako otkriva neke od najvećih problema u Americi sadašnjice. Primarno odnos prema vojnim veteranima, slab obrazovni sustav, institucionalizirani rasizam i nedovoljna mentalna skrb. Tek su nedavno američki mediji počeli pisati o velikom broju vojnih veterana koji su nakon povratka iz rata završili na ulici, što je poprilično ironično za zemlju koja se upravo ponosi svojim vojnim (ne)uspjesima.

No Mannyjeva priča veća je od priče o veteranima, cijeli je dokumentarac posvećen zatajenju institucija u koje bismo trebali vjerovati. Od obrazovnog sustava, preko vojske u koju bježe mnogi koji se ne mogu uklopiti u obrazovni sustav, do suda na kojem je porota sastavljena od isključivo bijelaca zaključila da je Manny samo još jedan Afroamerikanac koji nije vrijedan spašavanja. Sudski proces popraćen je mnogim scenama papirologije, žigova, potpisivanja i premetanja raznih dokumenata kojima je namjera naglasiti dehumanizaciju tog postupka. Mannyjev brat Bill koji je podržavao smrtnu kaznu nakon što je uvedena tako je na okrutan način spoznao i njezina ograničenja i mane jer plan mu nipošto nije bio rođenog brata osuditi na smrt. Tako je i Mannyja i Billa u konačnici izdala institucija iznad svih institucija, a to je sama država.

Ovaj animirani dokumentarac sastoji se od 32,000 zasebnih crteža, a redateljice Dee Hibbert-Jones i Nomi Talisman dovršavale su ga četiri godine te je 2016. godine Last Day of Freedom zasluženo nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg kratkometražnog dokumentarca.

(Visited 66 times, 1 visits today)

Komentari