Istaknuto
25.03.2020.

Vrijeme čitanja: 3 minute Što raditi online dok ste u samoizolaciji? Srećom, virus nije zahvatio online kulturu!

25.03.2020.

Vrijeme čitanja: < 1 minuta Novih sedam domaćih i regionalnih singlova u borbi za tjednu pobjedu našlo se i ovog tjedna u Ziherovoj Novoj glazbi srijedom.

Film

Dokumentarac o švedskom piscu Stiegu Larssonu dolazi u hrvatska kina

12.02.2020. Ziher.hrFoto: Press
Vrijeme čitanja: < 1 minuta

Stieg Larsson: Čovjek koji se igrao vatrom, dokumentarni film o dramatičnom životu i nasljeđu Stiega Larssona, autora trilogije “Millennium”, koji gledateljima otkriva nepoznate detalje iz piščeve biografije, stiže u neovisna kina diljem Hrvatske 19. veljače.

Svjetska javnost Stiega Larssona poznaje kao pisca veoma uspješne krimi trilogije o novinaru Mikaelu Blomqvistu i hakerici Lisbeth Salander, koja je u svijetu prodana u više od 90 milijuna primjeraka i čiji je prvi dio “Djevojka s tetovažom zmaja” (“The Girl With the Dragon Tattoo”, 2011) doživio holivudsku ekranizaciju u režiji Davida Finchera. Manje je poznato da u pozadini demokratskih poruka koje “Millenium” prenosi stoji dugogodišnji predan istraživački rad i Larssonova opsjednutost razotkrivanjem ekstremne desnice u Švedskoj.

Taj će pogled u pozadinu u obliku intervjua s ljudima bliskima Larssonu, rekonstrukcija te dosad neviđenih snimki dokumentarac u režiji Henrika Georgssona otkriti javnosti nepoznatu Larssonovu stranu, onu neumornog “stroja za istraživanje”, kao i detalje o njegovoj osobnosti – bio je radoholičar, najproduktivniji između 1 i 3 ujutro uz litru kave i dvije kutije cigareta, a njegovo ste povjerenje najlakše mogli zadobiti ako ste uspjeli iskopati teško dostupnu informaciju.

Stieg Larsson: Čovjek koji se igrao vatrom alarmantan je prikaz Švedske od sedamdesetih pa sve do danas koji, s obzirom na trenutnu političku klimu, neodgodivo podsjeća da je demokracija uvijek u opasnosti. Larsson se predano borio za svoja uvjerenja i kroz svoja književna djela uspio je svoju poruku prenijeti široj publici.

Distributer filma je Restart Label, u suradnji s izdavačkom kućom Fraktura, koja za posjetitelje kina osigurava popust na Larssonove romane. Za vrijeme distribucije Larssonovi romani bit će dostupni za kupnju po promotivnoj cijeni u odabranim kinima, a prije projekcija gledatelji će dobiti kôd s kojim ostvaruju 20% popusta na sve knjige u Frakturinom web shopu www.fraktura.hr.

(Visited 83 times, 2 visits today)

Komentari