Film

„Nosila je rubac črleni“ u pohodu na hrvatska kina ubire simpatije

nosila je rubac črleni
Foto: facebook.com/nosila.je.rubac.crleni
Vrijeme čitanja: < 1 minuta

Dok su u 70-ima (a onda i kasnije) na televizijskim ekranima boravili „Gruntovčani” kao prva hrvatska serija u potpunosti na kajkavskom jeziku, ove se jeseni u odabranim hrvatskim kinima može pogledati dugometražni kajkavski film „Nosila je rubac črleni”.

Radnja je smještena u Hrvatsko zagorje i u njemu se mogu, između ostaloga, pronaći svadba, proštenje, sir, vrhnje i svinjica Beba. Koja govori! „Nosila je rubac črleni” prvi je kajkavski film u posljednjih 50-ak godina, s prikazom Hrvatskog zagorja i svega njemu karakterističnog.

Film u režiji Gorana Dukića na ovogodišnjem je Pulskom filmskom festivalu odnio nagradu publike Zlatna vrata Pule, a ocjenjivački sud Hrvatskog programa film je nagradio i Zlatnom arenom za najbolju sporednu mušku (Ljubo Zečević).

Ovo je arhetipsko lice ruralne Hrvatske! Ne – ovo je lice nevjerojatno svestranog glumca!

. U filmu glavne uloge zagorskih puca igraju Nataša Dorčić, Sunčana Zelenika, Areta Ćurković i Dora Polić, dok su u muškim ulogama, između ostalih, Pjer Meničanin, Ljubomir Kerekeš, Kristijan Ugrina i Ljubo Zečević.

Film je već dobio epitet najsimpatičnijeg, a u tome sigurno pomaže i činjenica da je jedan od likova svinja Beba koja priča, a “glumice” svinjice mjesecima su trenirale za svoju ulogu. Film nastoji pozornost skrenuti i na druge pitoreskne regije Hrvatske koje se često previđaju i zaboravljaju, a sve u humorističnom svjetlu i s dozom tradicije.

Film je krenuo s prikazivanjem 22. rujna.

Be social

Komentari