Istaknuto
17.10.2020.

Vrijeme čitanja: 6 minute Kako se prema kultnim mjestima za izlaske, legendarnim kulturnim košnicama odnose Grad, vlasnici, građani?

14.10.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Nova glazba ove srijede donosi sedam domaćih i regionalnih kandidata za singl tjedna te pet novih stranih preporuka za slušanje.

Film

Dokumentarci o M.I.A. i berlinskoj glazbenoj sceni na Motovun Film Festivalu

22.06.2018. Ziher.hrFoto: Motovun Film Festival
Vrijeme čitanja: 2 minute

Red hip hopa, red rocka, red techna. Na 21. Motovun Film Festivalu očekuje nas nekoliko filmskih poslastica kojima je u fokusu glazba. S obzirom  na to da je grad partner ovogodišnjeg festivala Berlin, dio filmskog i glazbenog  programa vezan je uz kulturu toga grada.

Najuzbudljiviji naslov je Matangi/Maya/M.I.A., fascinantan dokumentarac o jednoj od najkontroverznijih svjetskih glazbenica. Reperica M.I.A. svojim se političkim tekstovima i aktivizmom bori protiv raznih konvencija i negativnih pojava u svijetu. Porijeklom sa Šri Lanke, glazbenica živi u Londonu, no aktivna je u borbi za prava tamilskog naroda u svojoj zemlji. Otac joj je vođa tamilskog pokreta te M.I.A. u filmu iznosi dvojbe oko metoda borbe tog pokreta. Budući da je studirala dokumentaristiku i snimala cijeli svoj život, velik dio filma čine snimke koje je ustupila redatelju Steveu Loveridgeu.

Ljeto je igrani film ruskog redatelja Kirila Serebrenikova koji se bavi životom rokera Viktora Tsoia. Riječ je o pjevaču i osnivaču benda Kino, jednog od najutjecajnijih u povijesti ruske glazbe. Tsoi, kojeg glumi korejski glumac Teo Yoo, smatra se pionirom ruskog rocka, zaslužnim za populariziranje tog žanra u cijelom SSSR-u. Film je premijeru imao na ovogodišnjem festivalu u Cannesu, a prati stvaranje lenjingradske rock scene 80-ih u vrijeme vladavine Leonida Brežnjeva te odrastanje Tsoia i ljubavni trokut u kojem se našao.

Tadašnji ruski rokeri suočavali su se s velikom cenzurom i ograničenjima do te mjere da je publika na koncertima morala sjediti na stolcima, a ples je bio praktički onemogućen. Dok su se 80-ih u Jugoslaviji zapadne ploče mogle kupiti svugdje, u SSSR-u su bile rijetka dragocjenost koja se nabavlja švercom. Serebrenikov je veliki Putinov kritičar pa je cannesku premijeru dočekao u kućnom pritvoru gdje ga je režim smjestio zbog optužbi za navodnu pronevjeru novca namijenjenog njegovoj kazališnoj skupini.

Atmosferu umjetnosti i kaosa u Zapadnom Berlinu 80-ih donosi dokumentarni film B-movie: Lust & Sound in West-Berlin 1979 – 1989. Grad podijeljen zidom postaje središtem alternativne i pop kulture u kojem su dani kratki, a noći beskonačne. Redatelji Jörg A. Hoppe, Heiko Lange i Klaus Maeck donose kolaž ranije neobjavljenih snimki o živahnoj i kreativnoj dekadi, počevši s punkom i završavajući s techno ludilom i Love Paradeom.

Drugi film iz berlinskog programa, Sub Berlin: Priča o klubu Tresor redatelja Tilmanna Künzela prati techno glazbu, odnosno legendarni klub Tresor, jedan od ključnih za razvoj te scene. U vrijeme otvaranja, sad već daleke 1991. godine, nitko nije vjerovao da će klub opstati do danas. Dozvolu je dobio na kratko vrijeme kao umjetnička galerija i bilo je pitanje dana kad će ga vlasti ugasiti. Umjesto toga, Tresor je postao polazišna točka rave pokreta, ali i simbol ujedinjenja mladih iz dvije Njemačke. U filmu govore mnogi techno umjetnici koji su nastupali u klubu, a među njima i Jeff MillsJuan AtkinsSven Vath i Monika Kruse.

Ovogodišnji grad partner Motovun Film Festivala je Berlin. U prodaji su bezobrazno jeftini paketi koji uključuju besplatno mjesto u kampu i čak deset filmova za samo 150 kuna. Paket SVE PO 15 KUNA na akciji je do 10. srpnja. Ulaznice je moguće kupiti i uživo na Skrivenim projekcijama. Uz vrlo bogat i atraktivan ostatak filmskog programa, Motovun Film Festival donosi kao i svake godine obilje koncerata i DJ nastupa na brdu, a više informacija o tome saznat ćemo uskoro.

(Visited 109 times, 1 visits today)

Komentari