Film

DOOM PATROL: Neprilagođeni čudaci i mutanti kakvi bi trebali biti

doom patrol
Foto: facebook.com/DCDUDoomPatrol
Vrijeme čitanja: 4 minute

Kada je riječ o superherojima i njihovoj prisutnosti u sferi filmske kulture, govoriti o rivalitetu između DC-a i Marvela je skoro pa neizbježno. Iako smatram da su rasprave o tome čisti gubitak vremena, mnogi još uvijek tvorevine ovih kompanija gledaju kroz tu prizmu. Upravo zbog te konekcije DC je imao poprilično težak start. Tek su u posljednje vrijeme s filmovima Aquaman i Shazam uspjeli doći u ‘mirne vode’.

Ali, to je tek početak: u sljedećih par godina nas očekuje poplava DC filmova, a sva dešavanja iza kamera fanove ipak ne mogu učiniti mirnim. Ipak, ako je DC igdje imao uspjeha onda su to serije i animirani filmovi.

Svima je poznat niz serija iz ‘Arrowersea’ od kojih su najpoznatije Arrow, Flash i Legends of Tomorrow. Iako su te serije imale zapažen uspjeh na malim ekranima sama priroda istih je bila previše, može se reći, djetinjasta. Kada je stigla najava da je u pripremi serija Titans nitko nije mogao pretpostaviti koliko će se ona razlikovati od dotadašnje prakse. Titansi su oduševili sve sa svojom zrelošću i dinamikom. Tamno okruženje se uklopilo perfektno, a na osnovu tog uspjeha najava serije Doom Patrol, svojevrsni spin-off Titansa, izazvala je samo nestrpljivo iščekivanje. U trenutku pisanja ove recenzije prošlo je već pola prve sezone i mogu samo reći da je iščekivanje bilo opravdano.

doom patrol
Foto: facebook.com/DCDUDoomPatrol

Neprilagođeni čudaci

Doom Patrol prati grupu individualaca koje su stjecajem okolnosti dobili neobične moći, odnosno s njihove točke gledišta defektne i uništavajuće bolesti. Njih je kao takve, u svojoj vili, okupio dr. Niles Caulder u namjeri da im pomogne pronaći svrhu u svojim životima. Tu grupu čine robot s ljudskim mozgom, glumica koja se pretvara u ogromnu gumenu masu, djevojka sa šezdeset i četiri ličnosti, spaljeni avijatičar s astralnom radioaktivnom dušom te Cyborg, osobnost koju svi poznajemo iz filma Justice League (drugi je glumac u pitanju). Svi su oni duboko psihički nestabilne osobe sa značajnim traumama koje su ostavile teške ožiljke na njima. Kada Caulder nestane oni će pokušati sve što je u njihovoj moći, na njihov poseban način, kako bi ga pronašli i spasili.

Iako premisa serije može zazvučati šablonski i ograničeno, nakon svega par epizoda gledatelji će shvatiti kako ipak mogu očekivati nešto neobično. Serija iz epizode u epizodu svojim bizarnim preokretima i situacijama ne prestaje iznenađivati. Uz to treba spomenuti kako Doom Patrol, za razliku od Titana, obiluje velikom količinom humora (pretežno crnim humorom, ironijom i sarkazmom). Mnogi će možda prigovoriti kako je to recept preuzet od Marvela, ali Doom Patrol, ako ičemu, onda najviše podsjeća na Deadpoola. Iako nema fan service humora uz određenu mjeru probijanja četvrtog zida, kojim Deadpool obiluje, Doom Patrol liči na X-Men obitelj koju Deadpool želi, priželjkuje, zaslužuje.

Također, sličnost sa spomenutim Marvelovim mutantima iako očigledna, nije beznačajna ili što je najbitnije, slučajna. Doom Patrol je u stripove stigao davne 1963. godine, a poznati Marvelovi mutanti su svoje prvo izdanje imali svega nekoliko mjeseci kasnije. Dva srodna stripa s pristupom koji se značajno razlikuje – a Doom Patrol pristup ‘mutizmu’ sa svim psihološkim i društvenim komentarima je pristup kojem trenutno osobno više naginjem.

Povratak otpisanih

Posljednjih nekoliko godina imamo zapaženiji napredak u razvoju takozvanih otpisanih heroja. Pod ovim mislim na heroje koji imaju nemirni i pobunjenički stav kao Logan, Punisher, Deadpool itd. Samo u prva tri mjeseca ove godine imamo par takvih tvorevina. Prva među njima bi bila Netflixova uspješnica The Umbrella Academy koja je obnovljena za drugu sezonu.

Ovi i slični heroji se u terminologiji nazivaju antiherojima. Njihova privlačnost snažnija je u odnosu na druge heroje zbog njihove motivacije i prirodnosti; oni su daleko sličniji običnim ljudima, unatoč moćima, jer ih pokreću osobni motivi, emocije i razlozi. Oni na tom putu ne djeluju samo za dobrobit čovječanstva, već i za privatnu, što ih u određenoj mjeri spušta s nedodirljivog Olimpa među obične ljude – i oni su od krvi i mesa, podložni porocima, žrtvama i gubicima. Upravo zbog toga Doom Patrol snažnije utječe na gledatelja od dječje sapunice kakav je, na primjer, The Flash.

Povratak otpisanih iz podnaslova se ne odnosi samo na likove kakve susrećemo u navedenim serijama. On se odnosi i na same glumce, s posebnim fokusom na jednog – Brendana Frasera. Moram priznati da je Fraser najsmješniji i najzanimljiviji karakter u cijeloj seriji. Iako su replike njegovog lika nerijetko samo psovke i emotivni ispadi, on se od sviju doima najživljim i najbližim gledatelju. Pored njega treba istaći Timothyja Daltona u ulozi doktora te Alana Tudyka u ulozi glavnog antagonista. Osim njih neosporno kvalitetne izvedbe daje i ostatak glumačke postave na čelu s Diane Guerrero, April Bowlby (poznatijoj po ulozi Kandi iz serije Two and a Half Men) i Matt Bomer.

Foto: sofia-copola.tumblr.com

Iznenađenje godine

Doom Patrol je definitivno jedno od najpozitivnijih iznenađenja ove godine. U odnosu na The Umbrella Academy serija je dinamičnija, bizarnija i duhovitija, ali u određenoj mjeri neuravnotežena i nekoherentna. Potonje mane su samo sitni nedostaci koji prilikom ‘bingeovanja’ možda prolaze i nezapaženi. Obje ove serije se bave sličnim temama, a opet i jedna i druga su tako različito i kvalitetno izvedene. Ako ste gledali Netflixove mutante, onda ne bi smjeli propustiti i ove.

Fox i Disney nedavno su napokon završili spajanje kompanija, a na ljeto ove godine izlazi i dugo očekivani film Dark Phoenix, novi nastavak X-Men franšize. Kakav će film biti to tek trebamo saznati, ali za kritičko gledanje i kao mjerilo, Doom Patrol je obavezna serijsko-filmska lektira – lektira za koju će se Dark Phoenix morati oznojiti da je nadvlada.

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari