Istaknuto
25.11.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Nova glazba daje mogućnost glasanja za singlove iz glazbenih radionica izvođača koji neumorno snimaju i obljavljuju nove materijale.

18.11.2020.

Vrijeme čitanja: < 1 minuta Ove godine prvi put od ratnih godina neće se održati najveća Brucošijada u gradu, ali mi na KSET ne zaboravljamo - počinje Mjesec KSET-a na Ziheru!

Glazba

Otkriven drugi gostujući festival: Drito na Ferragosto JAM festivalu

20.04.2020. Ziher.hrFoto: Press
Vrijeme čitanja: 3 minute

Popularni trap i hip hop klupski festival Drito iz Tvornice na jedan dan gostovat će na 13. izdanju Ferragosto JAM festivala. Za ovu prigodu, Drito postavu na jednoj od pozornica činit će: Z++, Krankšvester, Kuku$, 30zona, Grše, Buntai te DJ kolektiv Trepaj il’ krepaj.

Iz Osijeka stiže z++, multitalentirani član Retfatlanta kolektiva i nesumnjivo jedna od trenutno najsvježijih zvijezda underground popa/trapa čiji je vrući prvijenac „18++” doslovno preko noći zaludio ‘z generaciju’ cijele regije. Njegov zvuk uvelike je definirao DIY pristup – sam je zaslužan za tekstove, vokalnu izvedbu, produkciju, aranžmane, miks, master, pa i video animaciju.

Izleti u rnb, funk, groove i psihodeliju dodatak su ovom originalnom albumu, konceptualno zamišljenom kao jedna vožnja puna savršeno uklizanih prijelaza. Uspješnica Kabriolet samo na YouTubeu bilježi više od dva milijuna pogleda, a megahit Crno + zlatno, u kojem je prepjevao refren iz pjesme Seke Aleksić i dao mu sasvim drugi značaj, konačno je nedavno dobio videospot.

Ferragosto ”residenti”, eksplicitni rap dvojac Krankšvester spremaju specijalni nastup u sklopu Drito gostovanja gdje će izvoditi B strane albuma i pjesme koje se inače rijetko mogu čuti uživo. Uz posebnu napomenu da neće biti singlova, najava ovakvog nastupa spada u ostvarenje snova okorjelih fanova Švestera koji žude za raritetnijom set listom.

Ovi hip hop provokatori zadnjih nekoliko godina potpuno su eksplodirali na sceni. Nakon hit singla Gaber iz 2017. redali su uspjehe gdje god su se pojavili. Kruna njihove karijere svakako je najveći samostalni nastup u zagrebačkom Domu sportova.

Kuku$ je zagrebački trap kolektiv u sastavu Hilj$son Mandela, Goca R.I.P. i iso miki koji gangsta stil svjetskih trap zvijezdi preslikavaju na ovo podneblje. Važnu ulogu u proboju do šireg kruga ljudi na regionalnoj sceni odigrala je suradnja s Bassivity Digital grupom iz Srbije čiji kanal na YouTubeu broji više od pola milijuna pretplatnika.

Pjesma Real Slavs u kratkom je vremenu postala internacionalni hit, a Oće K***c s više od 14 milijuna pogleda najslušanija pjesma na YouTubeu u povijesti hrvatskog hip hopa.

Drito takeoveru na Ferragostu pridružuju se predstavnici tvrdog hip hopa – dvojac 30zona, čija se nedavno objavljena pjesma Pos’o već našla u iznimno popularnoj srpskoj krimi seriji „Južni vetar”, i briljantni Grše koji udara socijalnom tematikom i oslikava surovu stvarnost kroz ozbiljan i humorističan pristup. Intenzivan utjecaj modernije američke Dirty South trap scene pomiješane s domaćim i osobnim stilovima donose Buntai, trojac koji čine ¥ung Bude, Boki i producent DeepSix. Publiku ispred ove pozornice svakako će rasplesati i Trepaj il’ krepaj, zagrebački DJ kolektiv neozbiljnog imena, ali s ozbiljnom zadatkom širenja kulture i zajedništva među mladima.

Drito je drugi potvrđeni gostujući festival na ovogodišnjem Ferragostu, uz već najavljen JeboTon Feštival koji dovodi bendove iz JeboTon kolektiva i nekolicinu bliskih suradnika. Treći prijateljski festival tek će biti otkriven, a svaki od tri festivala imat će svoj dan na jednoj od pozornica. Ovaj koncept suradnje Ferragosta s drugim glazbenim festivalima pokazuje da oni koegzistiraju kao saveznici, a ne konkurencija, čime se uloga popularizacije izvođača alternativne i nezavisne scene stavlja na prvo mjesto. Pothvat udruživanja sada je više nego potreban, ne samo kod izvođača već i značajnih aktera koji tu scenu promiču i čine živom.

Trenutni lineup: Pips, Chips & Videoclips, Repetitor, Atheist Rap, Overflow, Mortal Kombat, Svemirko, Jonathan, ABOP, Buč Kesidi, Je Veux, Lovely Quinces, Mašinko, Crvi, pocket palma, Ajs Nigrutin, Porto Morto, JeboTon Ansambl, Peglica i Komandos, nemanja, Pseća plaža, Sfumato, Trophy Jump, Mellowteen, z++, Krankšvester (B strane), Kuku$, Grše, Buntai, Trepaj il’ krepaj. U konačnici će lineup brojiti oko 70 izvođača. Ferragosto JAM organizira Dostava Zvuka.

Ulaznice

Ferragosto JAM 13 održat će se na Orahovačkom jezeru od 5. do 9. kolovoza 2020. Festivalske ulaznice mogu se kupiti po pretprodajnoj cijeni od 150 kuna za sve dane festivala dostupne su online putem Entrio sustava.

(Visited 475 times, 2 visits today)

Komentari