navijačke
23. studenoga 2022.

Vrijeme čitanja: 10 minute Izvadite tu majicu s motivom hrvatske šahovnice s dna ormara, otvorite si pivo, kad ga već navijači u Kataru ne mogu popiti, i krenite s nama u potragu za navijačkim duhom.

2. studenoga 2022.

Vrijeme čitanja: 9 minute Na ovim našim prostorima žanr horora nikad nije u potpunosti zaživio, iako potencijal postoji. Pokušaja je bilo, a u nastavku vam donosim malu listu preoruka za gledanje.

Glazba

Ferragosto JAM & ZEZ: Novi gostujući festival

FERRAGOSTO
Foto: Press
Vrijeme čitanja: 2 minute

Popis događaja koji su odgodili i/ili otkazali svoje održavanje zbog pandemije koronavirusa svakim je danom sve deblji. Ipak, čini se kako tom popisu nećemo pridodati i Ferragosto JAM iz čije su organizacije priopćili kako zasad ostaju stari datumi održavanja, od 5. do 9. kolovoza. Ukoliko i dođe do nekih promjena po pitanju održavanja, utoliko lineup i dalje ostaje isti.

S tim na umu, Ferragosto JAM je objavio treći gostujući festival – ZEZ festival – koji se tako pridružuje JeboTon Feštivalu i Drito iz Tvornice izdanju. Pod krilaticom „Slušaj drugačije”, ZEZ Festival će svim posjetiteljima ponuditi glazbu eksperimentalnijeg usmjerenja. ZEZ-ov jednodnevni takeover predvode bendovi Seven That Spells, Chui, Truth ≠ Tribe, projekt Živa Voda koji će za ovu prigodu interpretirati EKV, duo Playground Hustle te lepeza različitih elektronskih izvođača kao što su DJ Labud, Babilonska, ELEVEN i članovi VOLTA kolektiva – Kornet & N/OBE.

Na Orahovačko jezero stiže psihodelični i drugačiji Seven That Spells predvođeni samouvjerenim Nikom Potočnjakom. S više od 500 koncerata i mnoštvo turneja diljem svijeta, sastav uživa mitski status na domaćoj sceni. Duna Jam i Roadburn tek su neki od festivala na kojima su nastupili. U svojim svirkama isprepliću noise, krautrock, post rock, psihodeliju i metal, a za sebe su naveli kako dolaze iz 23. stoljeća gdje je rock mrtav te da kao putnici kroz vrijeme svojim povratkom žele spriječiti takav tragičan ishod.

Nošeni uspjehom posljednjeg albuma „Iz kapetanovog dnevnika”, na Ferragosto stiže i instrumentalna četvorka Chui koja će publici približiti jazz. Kritika je njihov stilski hibrid na zadnjem albumu prozvala retrofuturizmom, pa i laskavim žanrom za sebe – chuizmom. Glava benda je klavijaturist i skladatelj Toni Starešinić, a ostatak benda čine saksofonist Vojkan Jocić, basist Konrad Lovrenčić (Kries, Elemental) i bubnjar Ivan Levačić (Kries, ABOP, ELEVEN).

Vokalistica Maja Rivić, saksofonist Mak Murtić i gitarist Luka Čapeta zajedno čine projekt Živa Voda. Osim što su poznati po djelovanju unutar Mimika Orkestra, navedeni glazbenici su odlučili pokrenuti projekt zagrebačke post jazz scene. Na neobičan način, oni interpretiraju opuse poznatih svjetskih i domaćih izvođača poput Darka Rundeka, Josipe Lisac, Massive Attack, Prince, Björk i mnogih drugih, a na Ferragostu će izvoditi repertoar kultne grupe EKV.

ZEZ takeover pojačat će bend Truth ≠ Tribe kojeg čine Mak i Luka iz Žive Vode te perkusionist Nenad Kovačić i tubist Jurica Rukljić. Prošle godine su objavili album prvijenac „Distances” koji kombinira glazbu zapadne Afrike i Balkana sa psihodeličnim rockom i jazzom  čineći tako novu pojavu na alternativnoj sceni.

Duo Playground Hustle dolazi iz Zagreba, a spaja mračnu elektroniku i eksperimentalni rap slažući se pritom s modernim zapadnjačkim klupskim electro/rap trendovima. Producentica Ivona Eterović (tonota) i vokalistica/tekstopisac Marija Magdalena Slović (Megi), koje tvore Playground Hustle, iza sebe imaju tri studijska albuma, a posljednji „IGLE” su izdale krajem 2019. godine.

Elektronski dio upotpunit će ELEVEN, samostalni glazbeni projekt ABOP- ovog bubnjara Ivana Levačića i DJ Labud, poznat i po djelovanju unutar skupine mladih entuzijasta Ekstrakt. Predvodnici zagrebačke hibridne klupske scene Kornet i N/OBE iz VOLTA kolektiva pripremaju B2B set pun intenzivne i futurističke selekcije, dok će Babilonska, ujedno i organizatorica ZEZ Festivala, predstaviti elektroniku zaigrane produkcije iz hibridne rodbine bassa, breaksa i cluba.

Mogućnost odgode, ulaznice

Organizatori Ferragosta su poručili da, ako dođe do promjena i festival se neće moći održati po predviđenom rasporedu, će biti prebačen na rujan ove godine ili na ljeto 2021. Lineup će ostati isti pa tako dosad najavljeni izvođači ostaju potvrđeni za 13. izdanje u svakom slučaju. Također, kupljene ulaznice će vrijediti i ako se izdanje prebaci na novi termin, a ako nekome bude potrebno, moći će ostvariti i povrat novca.

(Visited 89 times, 1 visits today)
Be social

Komentari