Knjige

Drugi Festival svjetske književnosti želi govoriti o temama o kojima se ne raspravlja dovoljno

Foto: Press
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: Press
Foto: Press

Jedna od trenutno najprominentnijih, a po mišljenju mnogih i najkvalitetnija izdavačka kuća u Hrvatskoj, zaprešićka Fraktura zagrebačkoj čitateljskoj publici i ove godine donosi Festival svjetske književnosti koji će se održati od 4. do 12. rujna 2014. I drugo izdanje ovog festivala koji je veoma brzo stekao svoju publiku i postao bitnim dijelom zagrebačkog kulturno-festivalskog rujna donosi nam bogat program i mnoštvo zanimljivih svjetskih te hrvatskih i regionalnih književnih imena. Na konferenciji za novinare održanoj u kinu Europa o ovogodišnjem programu govorili su Seid Serdarević, Jasna Kovačević i Tomislav Buntak.

Glavni urednik Frakture Seid Serdarević predstavio je prvi dio programa koji čine već tradicionalne tribine Razotkrivanje te panel-diskusije o važnim temama današnjice. Od autora koje će na razgovore i rasprave “privesti” naši urednici, pisci i intelektualci Serdarević je istaknuo nekoliko njih. Autorica koja će otvoriti Festival je Francesca Melandri, talijanska književnica čija djela pokreću teme iz suvremenije talijanske povijesti poput pitanja južnog Tirola i terorizma Crvenih brigada krajem sedamdesetih, a sve to govoreći iz perspektive onih koji najviše pate zbog politike. Isto tako suvremenom poviješću, ali španjolskom verzijom iste, bavi se Javier Cercas koji se u svojim knjigama dotiče španjolskog građanskog rata i drugih tema, a suvremeni francuski pisac Mathias Énard u svojim djelima pokreće pitanja povijesti, ali i mnoge druge teme među kojima se nalazi i Domovinski rat.

Osim navedenih autora, svjetska književna imena ovogodišnjeg Festivala su Patrick deWitt, Anna Katharina Fröhlich, Kjell Westö, Sami Michael, María Dueñas i Lawrence Norfolk, a brojne su i hrvatske i regionalne književne zvijezde poput Bore Ćosića, Aleša Debeljaka, Slavoljuba Stankovića, Muharema Bazdulja, Semezdina Mehmedinovića, Aleksandra Prokopieva, Ivice Đikića, Ante Tomića, Miljenka Jergovića i drugih. Serdarević je istaknuo kako se Festival ove godine bavi važnim temama kojima naši mediji ne daju dovoljno prostora za otvorenu raspravu poput politike i književnosti, građanskog rata, izbjeglištva i oduševljenja intelektualaca Prvim svjetskim ratom, te malo “lakša”, ali isto tako zanimljiva pitanja poput statusa vesterna u današnjoj književnosti i filmu. Poseban dio programa čini obilježavanje dvadeset pete godišnjice smrti Danila Kiša.

Foto: ziher.hr
Foto: ziher.hr

Jedan od partnera Festivala je i Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića čija je voditeljica Jasna Kovačević izrazila oduševljenje zbog sudjelovanja Knjižnice u jednom ovakvom projektu. Istaknula je kako smatra da su ovakve manifestacije bitne za već formiranu i ustaljenu zagrebačku čitateljsku publiku, ali i dobra prilika za privlačenje nove. Knjižnica Bogdan Ogrizović ugostit će drugi dio programa koji je nazvan Pisac i njegov čitatelj u kojem će se predstaviti pisci u paru s njihovim prvim i najpozornijim čitateljem – urednikom ili prevoditeljem te će pokušati približiti publici proces nastanka knjige. Osim pisaca i njihovih urednika i prevoditelja, novitet na ovogodišnjem Festivalu je i program Matineja za srednjoškolce koji se održava u suradnji sa zagrebačkim srednjim školama gdje će sami gimnazijalci predstavljati pisce te razgovarati s njima. Djela pisaca postat će dio njihovih izbornih lektira, a najbolji eseji o tim djelima bit će nagrađeni. Pisci koje će srednjoškolci predstaviti su Slavenka Drakulić, Renato Baretić i Igor Štiks.

Ovogodišnji likovni program predstavio je slikar Tomislav Buntak, a činit će ga izložba djela proizašlih iz rada sedamnaestero hrvatskih likovnih umjetnika čije otvorenje u subotu, 30. kolovoza u 12 sati čini svojevrsnu pretpremijeru Festivala. Izloženi radovi na nekin način stvaraju intermedijalnu poveznicu između književnosti i likovne umjetnosti jer su djela nastala tako što su autori nakon pročitane knjige likovno izrazili svoj doživljaj, a uz njih, kao i prošle godine, bit će izloženi portreti pisaca. Izložbu će biti moguće vidjeti u Studiju Moderne galerije “Josip Račić” do 10. rujna 2014.

Ove godine program će se održati u dvoranama kina Europa te, kao što smo već naveli, prostoru Knjižnice i čitaonice Bogdana Ogrizovića. Razlog za nenastavljenu suradnju sa Zagrebačkim kazalištem mladih su probe ZKM-ovog tima koji radi na premijerama za novu sezonu, a Seid Serdarević istaknuo je opći nedostatak dvorana u gradu Zagrebu koje bi odgovarale ovakvim manifestacijama. Ulaz na sve programe je besplatan što i drugi po redu Festival svjetske književnosti čini izvrsnim poklonom zagrebačkim ljubiteljima književnosti.

Be social

Komentari