Knjige

Miloš Urban – puki sakupljač energije grada

Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: facebook.com/Europea
Foto: facebook.com/Europea

Druga večer ovosezonske Europee, manifestacije koja zagrebačkom čitateljstvu u Café u Dvorištu dovodi suvremene europske autore, ugostila je češkog pisca Miloša Urbana. S autorom romana Lord Mord, koji je prije godinu dana izašao u izdanju Naklade Ljevak i prijevodu Renate Kuchar, razgovarali su Tahir Mujičić, pisac i komediograf te moderatorica Ivana Simić Bodrožić, a sve je prevodio Alen Novosad, viši lektor na zagrebačkom Filozofskom fakultetu.

Tema jučerašnjeg razgovora službeno je nazvana “Glavni junak: PRAG” i time je ukazano na urbanitet kao jednu od glavnih odlika Urbanova stvaralaštva, a Tahir Mujičić naglasio je zanimljivu, prigodnu koincidenciju između tog pojma i autorova prezimena. Podnaslov romana “Triler o Pragu” pokrenuo je pitanje je li žanr diktirao temu i ton romana ili obrnuto na što je Urban naglasio kako je asanacija – zamjena jednog starog i zapuštenog dijela Praga modernim i higijenskim građevinama – tijekom koje je počinjeno mnogo nasilja bila prva tema kojom se htio baviti u romanu te je to nasilje diktiralo nasilan ton i žanr trilera koji je na kraju zavladao romanom.

Ono što je autora potaknulo na bavljenje ovom temom je želja da upozori na loše događaje koji su pokrenuti u ime dobra te na “inženjering” ljudskim životima koji je i danas aktualan. Radnja romana Lord Mord odvija se krajem 19. stoljeća u doba najsnažnije industrijalizacije i unatoč prividu velike povijesne distance roman je zbog svojih događaja i likova veoma aktualan te daje naslutiti da čovječanstvo, osim u tehnološkom aspektu, nije napredovalo. Ono što autor navodi kao još jedan od motiva za stvaranjem romana jest pitanje zašto osoba u jednom trenutku odluči djelovati plemenito kao što to čini glavni lik romana, grof Arko, za kojeg kaže da je predstavnik klase koja gubi utjecaj, ali još uvijek ima profinjenost i obrazovanje koje nova utjecajna klasa nikada neće imati.

Urban smatra kako su “gradski” romani ono što sačinjava današnju književnost, a za sebe kaže kako je puki sakupljač energije grada i da je u romanu Lord Mord, kao što i podnaslov kaže, grad taj koji oblikuje atmosferu i likove romana. Na pitanje o žanrovskoj šarolikosti njegova opusa kaže kako su mu svi žanrovi izazovni i da će pisati sve dok ih ne savlada sve, a sljedeći je na popisu science fiction roman u čijem će središtu također biti grad.

A sljedeći na popisu europskih pisaca koje nam Europea dovodi je Răzvan Rădulescu, rumunjski pisac i scenarist koji u Dvorište dolazi 28. listopada.

Be social

Komentari