Istaknuto
23.09.2020.

Vrijeme čitanja: 3 minute Uz strane preporuke za slušanje, Nova glazba i ovog tjedna donosi devet novih domaćih i regionalnih glazbenih noviteta u borbi za singl tjedna.

14.09.2020.

Vrijeme čitanja: 7 minute Koliko vam je dobar bio godišnji na skali od 1 do 'Ziherung od svibnja izlazi u rujnu'?

Film

Dvije svjetske premijere na 15. Human Rights Film Festivalu

01.12.2017. Ziher.hrFoto: press / "Vremenske bombe"
Vrijeme čitanja: 2 minute

Petnaesti Human Rights Film Festival održat će se od 4. do 10. prosinca u kinu Europa i MM centru Studentskog centra u Zagrebu te od 7. do 10. prosinca 2017. u riječkom Art-kinu Croatia. Filmski program donosi četrdesetak najzapaženijih filmova tekuće godine koji za cilj imaju ukazati na relevantna društvena pitanja i probleme.

Dva će domaća naslova imati svoju svjetsku premijeru upravo na ovogodišnjem festivalskom izdanju – eksperimentalni dokumentarac Vremenske bombe Goran Sergej Pristaša/BADco. i kratkometražni dokumentarac Dobri domaćini Andreja Korovljeva.

Vremenske bombe trodijelni je eksperimentalni dokumentarac Gorana Sergeja Pristaša/BADco, sniman na tri lokacije u Hrvatskoj na kojima postoji snažna veza ili tendencija uvezivanja industrijske arhitekture, propale proizvodnje i institucionalizacije suvremenih umjetničkih praksi. BADco. je s nekoliko pozvanih umjetnika (Slaven Tolj, Nataša Antulov,  Platforma 9.81 itd.) naselio te prostore tijekom 24 sata i u njemu izvodio i snimao elemente svojih predstava, organizirao projekcije filmova, diskusije i rad s filmskim statistima, specifičnim filmskim radništvom u vremenskoj strukturi osam sati rada, osam sati nadogradnje, osam sati odmora.

Prva lokacija na kojoj se snimalo je riječka tvornica Benčić koja bi uskoro trebala postati novim Muzejom moderne i suvremene umjetnosti. Druga lokacija je zagrebački Centar za nezavisnu kulturu i mlade “Pogon – Jedinstvo” koji je također bivša tvornica, a danas mjesto na kojem se razvija budući socio-kulturni centar. Treća lokacija je nikad dovršeni Dom mladih u Splitu. Instalacija nastaje kroz (i reflektira) hibridnu formu filmskog seta kao izvedbe te proizvodi dvoznačnu ulogu filmskih statista kao radnika na filmu i plaćenih gledatelja izvedbe. Vremenske bombe premijerno će biti prikazane u četvrtak, 7. prosinca u 20 sati u MM centru Studentskog centra.

dobri domacini

Foto: press / “Dobri domaćini”

Dobri domaćini je pak kratkometražni dokumentarac Andreja Korovljeva, a prati istoimenu kampanju koju su krajem 2016. pokrenuli Zaklada SOLIDARNA, band Kries, inicijative Are You Syrious i Dobrodošli i Koalicija Solidarnost Split pozivajući građane i građanke da podrže mlade kreativce bez doma kako bi mogli ostvariti svoj puni potencijal i razvijati  talente kojima obogaćuju našu kulturu. Korovljev tako prati aktivnosti Dobrih Domaćina na Tabor Film Festivalu 2017 i  kreativnom kampu za djecu u Kaštel Kambelovcu. Film će premijerno biti prikazan u četvrtak, 7. prosinca u 20 sati u dvorani Müller kina Europa.

Ovogodišnje 15. izdanje Human Rights Film Festivala donosi i izuzetno bogat popratni program koji uključuje niz diskusija u organizaciji niza ljudsko-pravaških organizacija: između ostalog međunarodnu konferenciju o tzv. neliberalnim demokracijama u Europi s tridesetak izlagača, među kojima su i Žarko Puhovski, Vesna Pusić i Jadranka Kosor; tribine o politizaciji obrazovanja i obrazovanju kao javnoj politici, o vjerničkom aktivizmu u Hrvatskoj danas kao i o migrantskim organizacijama i njihovim iskustvima u državama članicama EU (Njemačka, Škotska, Švedska i RH) te forum o konceptu i praksama otpora nasilju. A kao i prethodnih godina, Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske tradicionalno će 10. Prosinca obilježiti Međunarodni dan ljudskih prava s fokusom na dvije iznimno aktualne teme: suzbijanje govora mržnje na Internetu i Integracija osoba kojima je odobrena međunarodna zaštita u hrvatsko društvo.

Human Rights Film Festival pokrenut je 2002. godine s ciljem promicanja kulture ljudskih prava, a organiziraju ga Multimedijalni institut i Udruženje za razvoj kulture “URK”.

Ulaz na sve projekcije i popratna događanja 15. Human Rights Film Festivala je besplatan.

 

(Visited 70 times, 1 visits today)

Komentari