Film

Ekskluzivna projekcija filma na 5. izdanju Impulse Festivala

Foto: press Distune Promotion
Vrijeme čitanja: 2 minute

Pod krilaticom „glazba je posvuda“, 5. izdanje riječkog Impulse Festivala u petak, 2. studenog s početkom u 21 sat, vodi nas na ekskluzivnu projekciju filma Scream for me Sarajevo (2017.), u režiji Tarika Hodžića u Art-kino Croatia. Scream for me Sarajevo dokumentarni je film o koncertu održanom u nemogućim uvjetima. Priča je to o glazbenicima koji su riskirali svoje živote kako bi došli svirati ljudima, koji su riskirali živote da bi ih došli slušati.

Dok je zima ’94. padala, to je bila samo glasina; smiješna, fantastična glasina. Oni nisu mogli vjerovati. Nitko nije vjerovao. Dolazi ovdje? Sigurno to ne može biti istina… Osam godina nakon što je bilo domaćin 14. Zimskim olimpijskim igrama, Sarajevo je palo pod opsadu unutrašnjeg kruga pakla od kojeg je bilo potrebno skoro četiri godine da pobjegne. Opsada Sarajeva bila je jedna od najvećih ljudskih katastrofa 20. stoljeća i najduža opsada grada u suvremenoj povijesti poslijeratne Europe. Unutar gradskog života, koji je bio nepodnošljiv, stanovnici su preživjeli metke snajpera i svakodnevno  granatiranje bez struje, vode i grijanja. Međutim, ipak je za neke postojalo jako svjetlo, jedan izvor nade; najveći bijeg od svih ponuđenih – glazba.

Vrisak koji svi pamte

I jedan čovjek, rock zvijezda, donio je nadu. U tom dubokom, tamnom paklu, jedne prosinačke večeri, pred publiku koja nije mogla vjerovati svojim očima i ušima, stao je Bruce Dickinson, koji je riskirao život za ljude pod opsadom. Nekoliko sati nije bilo rata i pod zvjezdanim zimskim nebom bilo je moguće vjerovati da je tamo negdje normalan život. Te večeri Bruce Dickinson bio je u BKC-u, držao mikrofon i vrištao “Scream For Me Sarajevo”. Vrisak kojeg će svi sigurno pamtiti.

Pretprodaja ulaznica za kino kreće od četvrtka, 30. kolovoza.

Ulaznice po cijeni od 20 kuna mogu se kupiti online u sustavu Ulaznice.hr: https://bit.ly/2Nwk5LZ a od 19. rujna i na blagajni Art-kina Croatia. Članovi/ice Filmskog kluba ulaznice mogu kupiti po cijeni od 10 kuna.

Uz filmske, u prodaji je ograničen broj festivalskih ulaznica koji vas vodi na sve koncerte i popratne događaje 5. izdanja festivala, a može se nabaviti u sustavu Entrio po cijeni od 175,00 kuna (11. lipnja – 9. rujna) i 200 kuna (10. rujna – 30. rujna).

Be social

Komentari