Istaknuto
27.11.2021.

Vrijeme čitanja: 4 minute Vlada Republike Hrvatske odlučila je odbiti prijedlog o smanjenju stope PDV-a s 25% na 5% na menstrualne potrepštine i to ne jednom, već dva puta!

24.11.2021.

Vrijeme čitanja: 3 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

Film

Razgovor s Veljkom Bulajićem i projekcija kultnog filma “Vlak bez voznog reda” u MM Centru

14.11.2018. Ziher.hrFoto: press MM centar
Vrijeme čitanja: 2 minute

Kultni film Vlak bez voznog reda iz 1959. godine, prvi je dugometražni igrani film redatelja Veljka Bulajića. U sklopu programa Kratke slike, 15. studenog, možete ga pogledati u MM centru od 19 sati i 30 minuta, a prije projekcije, selektorica programa Jelena Ostojić razgovarat će s velikanom hrvatske i jugoslavenske kinematografije te redateljem filma, Veljkom Bulajićem.

Ulaz na program je besplatan, a više informacija potražite na službenim stranicama MM centra.

Nakon drugog svjetskog rata u Jugoslaviji organiziraju se migracije siromašnog seoskog stanovništva Dalmatinske zagore u bogate i plodne panonske krajeve. Cijelo jedno selo putuje vlakom na novu životnu destinaciju. Film prati putovanje i životne priče ljudi koji napuštaju vjekovna ognjišta u potrazi za boljim životom.

vlak bez voznog reda

Foto: press MM centar

Film je dobitnik Velike Zlatne arene za najbolji film, scenarij i režiju na Pulskom filmskom festivalu, a na festivalu u Cannesu dobitnik je nagrade francuskih filmskih kritičara CIDALC. Vlak bez voznog reda prvi je film hrvatske i jugoslavenske kinematografije prikazan u cijelom svijetu, distribuiran u preko 65 zemalja, u Parizu je kontinuirano prikazivan šest mjeseci, a u Moskvi je bio najgledaniji film godine. Vlak bez voznog reda nalazi se u stalnom programu 28 kinoteka u svijetu.

Kratke slike proteklih su tri i pol godine, kroz 4 različite programske cjeline, promovirale nezavisnu i inovativnu filmsku kulturu. Programska cjelina Proširena slika, u okviru koje se gleda Vlak bez voznog reda, posvećena je odnosu suvremene kinematografije prema društveno-političkim događanjima, a posebice prema problematici radničkih prava i (ne)jednakosti.

(Visited 170 times, 1 visits today)

Komentari