Istaknuto
28.09.2022.

Vrijeme čitanja: 6 minute Britney Spears je planetarna megazvijezda, ali 13 godina bila je žrtva robovskog odnosa.

16.09.2022.

Vrijeme čitanja: 4 minute Nego, jeste li bili na gigovima kroz ljeto? King Gizzard and the Lizard Wizard su odradili dva fantastična koncerta u Šibeniku i nakon koncerta u Pragu otkazali ostatak turneje. Ovo su potencijalno koncerti o kojima će se dugo pričati.

Glazba

Elemental kao primjer: Organizirali se i u nekoliko dana napisali pjesmu podrške prosvjetarima

25.11.2019. Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

Aktualni štrajk prosvjetnih radnika trenutačno je goruća tema u Hrvatskoj. Kulminacija štrajka dogodit će se danas na velikom prosvjedu u Zagrebu, na Trgu bana Josipa Jelačića u simboličnih 12.05 sati.

Nakon što su, sredinom prošlog tjedna, članovi grupe Elemental objavili na društvenim mrežama javnu podršku prosvjetnim radnicima, zakotrljao se kotačić koji, nakon dugo vremena spaja, a ne razdvaja i, u svega par dana, nastala je – Solidarnost!

“Mi, ovdje kod nas, smo tolerantni ljudi. Možemo puno toga podnijeti, progutati i preživjeti. Stisnuti zube kad treba. Jer razmišljamo: preživjeli smo do sada, preživjet ćemo i nadalje. Ali postoji trenutak kad nam zbilja prekipi, kad dignemo glas za tu mrvicu poštovanja i razumijevanja, kad ne uzmičemo ni centimetra. Prosvjed prosvjetara je ta mrvica od koje ne odustajemo, naš povod za širu reakciju. Jer vrijeme je za širu reakciju. I vrijeme je za solidarnost. Mi muzičari smo osjetljivi na borbu svojih sugrađana. Pogotovo onih koji su nas odgojili i podignuli. Vaša borba je i naša borba.

Ljudi, držimo vam leđa. Ovaj put ne uzmičemo. Za bolje sutra.” – izjavili su iz Elementala.

Spontano i iskreno

Pjesma Solidarnost nastala je spontano i u svega nekoliko dana. Ideja se rodila na društvenim mrežama, nakon što su u srijedu članovi Elementala objavili javnu podršku prosvjetnim radnicima u svojoj borbi za bolje sutra. Ponukani reakcijama i prijedlogom da se podrška iz rečenica pretvori u pjesmu, bez previše razmišljanja i priprema, bend je u četiri dana ‘zbio redove’ i odlučio napraviti pjesmu kao podrška prosvjedu, ali i kao širu reakciju na sveukupno stanje u državi.

S obzirom da u tom trenutku nisu svi članovi benda bili u Zagrebu, skice pjesme nastajale su preko WhatsApp aplikacije, a nakon što se tu večer privatnim kanalima među najbližima pustili vijest o pjesmi, sljedeće jutro Elemental je dočekao šok.

Inbox im je bio zatrpan videima, porukama i fotografijama iz škola diljem Hrvatske. Preko 75 škola i tisuću prosvjetnih radnika poslali su svoj doprinos u stvaranju pjesme Solidarnost.

Nastala u jednom danu

Bend se uživo prvi put okupio ovu nedjelju, kada je pjesma dobila svoj finalni aranžman, a basist benda, Konrad Lovrenčić primio se režiranja, editiranja i montiranja videa sastavljenog od materijala koje su poslali iz mnogobrojnih škola.

Sada možda postaje bitnije nego ikad glasno reći ono što pjesma Solidarnost poručuje: Svi smo mi na istoj strani, nikako drugačije, kad nas krenu ušutkavat, možemo i glasnije.

„Ponosni smo što smo mogli sudjelovati i podržati nešto ovako veliko i bitno. Vidimo se na Trgu! Vrijeme je za solidarnost!“ – poručio je Elemental.

(Visited 162 times, 1 visits today)

Komentari