Istaknuto
27.05.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Nova glazba ovog tjedna donosi šest domaćih i regionalnih singlova u borbi za pobjedu te pet stranih preporuka za slušanje

17.05.2020.

Vrijeme čitanja: < 1 minuta 4. rujna 2020. izlazi remaster kolekcija u kojoj će se naći proljepšane i osvježene prve dvije igre kultnog serijala Tony Hawk's Pro Skater.

Film

Festival frankofonskog filma u kinu Tuškanac

05.03.2017. Ziher.hrFoto: Bezglavi pijetao, Kino Tuškanac press
Vrijeme čitanja: 2 minute

Na inicijativu veleposlanstava zemalja članica Frankofonije koja se nalaze u Zagrebu, (Belgija, Kanada, Francuska, Grčka, Mađarska, Rumunjska, Slovenija, Švicarska) te uz potporu hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Francuskih alijansi u Hrvatskoj i brojnih drugih hrvatskih udruga i institucija na području kulture, Praznik Frankofonije u Hrvatskoj bit će obilježen tijekom ožujka 2017. godine u 15 gradova s više od 100 događanja.

Ovogodišnji Frankofonski filmski ciklus u kinu Tuškanac nije šarolik samo u geografskom već i u žanrovskom i podžanrovskom kontekstu, pa filmovi sežu u rasponu od animiranog filma (Moj život kao tikvica), do pedagoškog filma (Nasljednici) i kanadskog ekološkog dokumentarca (Sva živa bića) koji priziva školu Richarda Attemborougha. Ciklus nije mogao zaobići i ono ‘romaneskno’ u francuskom filmu, poput melankolične ljubavne intrige Tri srca ambijentirane u miljeu francuske provincijske buržoazije, čiji je autor Benoit Jacquot združio jednu veliku glumicu (Catherine Deneuve) i njenu kćer (Chiara Mastroianni).

Rumunjski Bezglavi pijetao prati odrastanje malog pripadnika saksonske zajednice u transilvanijskom selu uoči Drugog svjetskog rata. Pedagoški komad Nasljednici slijedi retoriku Cantetova Razreda, ali s naglašenom emotivnom notom. Temama odrastanja bavi se i film Mala zadovoljstva Marokanca Mohameda Chrifa Tribaka o ambivalentnom prijateljstvu dviju sedamnaestogodišnjakinja iz Tetouana. Istom se temom bavi i Moj život kao tikvica, priča o izgubljenu djetinjstvu ‘drukčije’ djece koja na svojim krhkim plećima nose povijest teških obiteljskih situacija. A u filmu Uzvodno rijekom redateljice Marion Hansel u vrletima Paklenice zatekla su se polubraća Olivier Gourmet i Sergi Lopez, proganjana tajnama i avetima krvnih veza, u nadi da će otkriti razlog očeve smrti.

Foto: Facebook.com/MaVieDeCourgetteLeFilm

Ponedjeljak, 6. ožujka

Festival frankofonskog filma

19:00 Sva živa bića (Every Living Thing – Experiencing A Bioblitz, Kanada, 2016.); r: Kent Martin

Utorak, 7. ožujka

Festival frankofonskog filma

16:00 Moj život kao tikvica (Ma vie de courgette, Švicarska, 2016.); r: Claude Barras

Srijeda, 8. ožujka

Festival frankofonskog filma

19:00 Bezglavi pijetao (Der geköpfte Hahn, Rumunjska, 2007.); r: Radu Gabrea

Četvrtak, 9. ožujka

Festival frankofonskog filma

18:00 Uzvodno rijekom (En amont du fleuve, Belgija, 2016.); r: Marion Hänsel

Petak, 10. ožujka

19:00 Tri srca (3 cœurs, Francuska, 2014.); r: Benoît Jacquot

Subota, 11. ožujka

Festival frankofonskog filma

19:00 Mala zadovoljstva (Petits bonheurs, Maroko, 2016.); r: Mohamed Chrif Tribak

Nedjelja, 12. ožujka

Festival frankofonskog filma

19:00 Nasljednici (Les héritiers, Francuska, 2014.); r: Marie-Castille Mention-Schaar

Svi su filmovi prevedeni.

Ulaznica 10 kuna, za članove FP besplatna.

Više o filmovima na www.kinotuskanac.hr i na FB stranicama kina Tuškanac

Blagajna: 4834039

(Visited 140 times, 1 visits today)

Komentari