Istaknuto
15.04.2021.

Vrijeme čitanja: 4 minute Poslao sam nekoliko bendova upit jesu li spremni platiti mi 50 kuna za iskrenu recenziju. Čekam ponude. Čini se da nije samo jeziku svejedno.

14.04.2021.

Vrijeme čitanja: 3 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

Glazba

Festival novog hrvatskog jazza u KCM

01.04.2019. Ziher.hrFoto: Press
Vrijeme čitanja: 2 minute

Početak travnja rezerviran je za jazz, da budemo precizniji za Festival novog hrvatskog jazza koji će se održati u Kulturnom centru Mesnička od 4. do 6. travnja. U tri dana KCM će ugostiti Zvjezdana Ružića, Abstract Construction Collective i Space Tigers.

Ovaj mini festival ljubiteljima jazz glazbe ponudit će tri besplatna koncerta s ograničenim brojem mjesta zbog čega je potrebna rezervacija. Informacije o svim detaljima vezanim uz rezervacije  možete pronaći na Facebook eventima.


Program


Četvrtak 4. travnja – Zvjezdan Ružić trio

Zvjezdan Ružić, pijanist, aranžer i skladatelj rođen je 21. lipnja 1988. u Rijeci. Diplomirao je jazz klavir na Kärntner Landeskonservatoriumu u Austriji u klasi Prof. Roba Bargada (SAD). Pohađao je jazz seminare pijaniste Emila Spanyija te je uz standardno školovanje pohađao privatne satove kod pijaniste svjetskog glasa – Davida Gazarova. Godine 2015. izdaje svoj prvi samostalni album “The Knightingale Cabaret” – projekt u kojem okuplja vrsne jazz glazbenike iz Hrvatske i Slovenije; Lenart Krečič, Vojkan Jocić, Tomaž Gajšt, Miha Koren i Adriano Bernobić. Album je sastavljen od šest autorskih skladbi u kojima Ružić kombinira elemente američkog jazza s tradicionalnim hrvatskim melosom i kulturnom baštinom iz podneblja u kojem je odrastao.

“The Knightingale Cabaret” bio je iste godine nominiran za diskografsku nagradu Porin u čak dvije kategorije; za najbolji jazz album, dok je skladba Moreška osvojila prestižni kipić za najbolju jazz skladbu. 2017. godine izdao je svoj drugi samostalni album “Elfin Farewell”; nominiran za najbolji jazz album, najbolju jazz izvedbu te najbolju jazz skladbu. “Elfin Farewell” također mu donosi Porina za najbolju jazz skladbu sa skladbom KANBAL. 2018. godine izdao je album “Pandaland”; u kojem inspiriran kineskim turnejama sa “Zvjezdan Ružić Sextetom” spaja kineske tradicionalne skladbe sa svojim autorskim skladateljskim stilom te predstavlja kinesku glazbu u jednom posve novom i drugačijem izričaju.

Petak 5. travnja – Abstract Construction Collective

Abstract Construction Collective je skup hrvatskih glazbenika koji dijele strast prema slobodnoj improvizaciji unutar zadanih okvira ili potpuno slobodnoj improvizaciji. Projekt je nastao 2016. godine na inicijativu Pavla Jovanovića s idejom da se ponovo oživi takav pristup glazbi u Hrvatskoj. Kroz potragu za istomišljenicima nastao je kolektiv sačinjen od jazz glazbenika svih generacija, nekih godinama prisutnih na sceni i mlađih koji tek dolaze.

Bend ima izričaj u potpuno slobodnoj improvizaciji koja ima temelje u Američkom i Europskom free jazzu sedamdesetih godina na ovamo, ali isto tako i u novoj klasičnoj glazbi dvadesetog stoljeća gdje je šum jednako vrijedno sredstvo izražaja kao i ton. Sastav čine Saša Nestorović na saksofonu, Pavle Jovanović za gitarom i efektima, Zoran Ščekić na prepariranoj slide gitari, Ivar Roban Križić na kontrabasu i Bojan Krhlanko za bubnjevima i perkusijama.

Subota 6. travnja – Space Tigers

Zadnji dan u sklopu Festivala novog hrvatskog jazza direktno iz Berlina u KCM nam stižu surovi Space Tigers. Ovaj originalni trio osnovali su u Berlinu jazz saksofonista Grgur Savić i jazz gitarista Vanja Kevresan. Njihovu glazbu karakterizira originalan koncept – transformacija postojećih melodija u više pojedinačnih motiva, linija ili bas dionica, a potom rearanžiranje tih fragmenata u novi poredak ili poliritam čime se početne kompozicije predstavljaju u drugačijem svjetlu.

Prošle godine Space Tigers izdali su svoj prvi album za Švicarsku diskografsku kuću Unit Records. Svoje originalne kompozicije s njihovog debi te nadolazećeg novog albuma, koji uskoro očekujemo, predstavit će premijerno u subotu, kako i sami kažu, uz svoj originalni ‘follow the white rabbit crossover mix’.

(Visited 398 times, 2 visits today)

Komentari